Начало » Новини » Света
10.10.2019 г.

И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение

Заради характерния си вкус и дългогодишните производствени традиции
И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение

Европейската комисия одобри молбата за вписването на ямболската гроздова ракия като географско означение за спиртна напитка, съобщи кореспондентът на Българското национално радио в Брюксел.

В мотивите за решенето си от изпълнителния орган на Европейския съюз посочват, че ракията се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930 година, както и че тя се получава от бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените издания на напитката отлежават най-малко 6 месеца в дъбови бъчви.

Новото географско означение се присъединява към още 235 алкохолни напитки, чиито списък може да се види в базата данни eAmbrosia.

И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение
10740
 

Последни материали
Виж
След днешната среща в Брюксел
Проданов: ЕК ни предлага със 100 млрд. евро по-малък бюджет и силно орязани тавани на плащанията
Общините ще дезинфекцират пътищата
Шарката по овцете превзе нови ферми в Пловдивско
Контролът обхваща всичките над 62 хил. заявления
Започнаха кръстосани проверки на над 1 милион парцели
Парламентът одобри сливането му с икономическото и екологическото
Украйна остана без селскостопанско министерство
Веригите трябва да изпращат цените си през 14 дни
Законопроектът на БСП за спекулата грубо се сборва с проекта на Тахов
Почитаме 188-та годишнина на Васил Левски
Прекланяме се пред правото дело на Апостола
Свързани материали
Виж
Присъдиха наградите „Фермер на Тракия“
В рамките на изложенията АГРА и Винария
Успешни фермери и преработватели бяха отличени с приза „Фермер на Тракия“
Предлагат се местни специалитети, производители се съревновават в конкурси
В Априлци посрещат гости на празника на сланината и греяната ракия
Предстоящо
На 18 февруари за 22-и път ще бъдат отличени Фермерите на Тракия
Наздраве!
В Сърбия варят около 50 милиона литра ракия годишно, предимно сливова
Има начин да неутрализираме дъха на загоряла ракия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини