Начало » Новини » Света

И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение

Заради характерния си вкус и дългогодишните производствени традиции
Синор.БГ / 10.10.2019 г.
И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение

Европейската комисия одобри молбата за вписването на ямболската гроздова ракия като географско означение за спиртна напитка, съобщи кореспондентът на Българското национално радио в Брюксел.

В мотивите за решенето си от изпълнителния орган на Европейския съюз посочват, че ракията се произвежда в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930 година, както и че тя се получава от бяло и червено грозде. Характеризира се със сламеножълт цвят, ясно изразен плодов аромат, сладък и хармоничен аромат и приятен послевкус на гроздето, с алкохолно съдържание от 40 градуса. Ограничените издания на напитката отлежават най-малко 6 месеца в дъбови бъчви.

Новото географско означение се присъединява към още 235 алкохолни напитки, чиито списък може да се види в базата данни eAmbrosia.

И ямболската гроздова получи одобрение за географско означение
10995
 

Последни материали
Виж
Помощта е 16 лв./овца, коза
До 24 октомври животновъди с ограничения заради шарка заявяват де минимис
Комисарят представя стратегия
Планът на Хансен: Младите фермери да се подкрепят с 6% от ОСП и 300 000 евро заем
Решения
МС одобри дискусията по първия дебат по бъдещата ОСП, проведен през септември
Решения на МС
България застарява: хората над 65 години вече са 24% от населението
По повод проекта на ЕК за ОСП
И днес протести на „Копа и Коджека“ пред Европарламента в Страсбург
На 27 и 28 октомври
Земеделските министри в ЕС ще решават бъдещето на зелените субсидии
Свързани материали
Виж
Присъдиха наградите „Фермер на Тракия“
В рамките на изложенията АГРА и Винария
Успешни фермери и преработватели бяха отличени с приза „Фермер на Тракия“
Предлагат се местни специалитети, производители се съревновават в конкурси
В Априлци посрещат гости на празника на сланината и греяната ракия
Предстоящо
На 18 февруари за 22-и път ще бъдат отличени Фермерите на Тракия
Наздраве!
В Сърбия варят около 50 милиона литра ракия годишно, предимно сливова
Има начин да неутрализираме дъха на загоряла ракия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини