Начало » Новини » Интервю
17.09.2019 г.

Димитър Рачев: Има нещо сбъркано в пазара – изкупуват ябълките по 12 стотинки, а ги продават по 1,20 лв.

Браншът очаква ЕК да одобри обратното начисляване на ДДС и при плодовете
Димитър Рачев: Има нещо сбъркано в пазара – изкупуват ябълките по 12 стотинки, а ги продават по 1,20 лв.

Подобно на зеленчукопроизводителите и овощарите тази година отчитат пълен крах в цените на готовата продукция, след като килограм ябълки от градините се изкупува между 7 и 12 стотинки, а за биологичните ябълки, чиито разходи превишават трикратно тези на конвенционалното градинарство, търговците дават на фермерите – забележете, само 20 стотинки за килограм! В същото време цените за ранните сортове на пазара варират между 1 лев и 1,40 лв. С тези думи Димитър Рачев от управителния съвет на Съюза на дунавските овощари коментира пред Синор.БГ приключването на стопанската година и очакванията на бранша за тазгодишните доходи в сектора.

Нямам никакво обяснение за аномалиите на пазара, затова поискахме среща със заместник министъра на земеделието Чавдар Маринов, която се проведе вчера и на която за пореден път разисквахме причините за огромните диспропорции при реализацията на нашето производство“, коментира Рачев.

Браншът е предложил от следващата година министерството да разполага с пълен списък на регистрираните търговци на плодове и зеленчуци, като целта е чрез този регистър те да упражняват пълен контрол над пазара. „Нееднократно сме поставяли проблема със сивия сектор в бранша, който декларира вноса на плодове от Гърция и Турция за евроцентове и това срива вътрешните цени, унищожавайки родното производство“, посочи още Рачев.

Още през юни българските градинари са били тотално отнесени от нелоялната конкуренция при кайсиите, в резултат на което цените са паднали и около 600-700 декара от градините са останали необрани, защото никой не е луд да прави разходи за бране при този сринат пазар. "Докато минали години румънци изкупуваха българските кайсии, тази година те почти изцяло се насочиха към Гърция. И това е обяснимо, след като субсидиите за гръцките фермери са в пъти по-високи от нашите и това определя ниските цени, на които те ги предлагат", обясни още представителят на Съюза на дунавските овощари.

„Има нещо сбъркано в пазара, затова за пореден път поискахме от министерството да се въведе обратно начисляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) при плодовете и зеленчуците, което би донесло облекчение за нас като производители“, обясни градинарят от Тутракан, който отглежда немалко площи с кайсии, праскови и други плодове.

„Ако се въведе обратното начисляване на ДДС, преработвателните предприятия ще имат стимул да изкупуват от нас, тъй като сега при 20% ДДС, ако продукцията се развали, преди да е преработена, това означава огромна загуба за консервните заводи и от провалената продукция, и от начисления данък“, посочи Рачев. Държавата не връща ДДС за бракувана продукция, но ако ДДС-то е нула, тогава и загубите ще са по-малки.

С обратното начисляване на ДДС според бранша ще изчезнат и аномалиите с огромните разлики в цената, която градинарите получават от изкупвачите и печалбата, разпределяна между търговците по веригата до магазините. Освен при производството на ябълки, круши и сливи, аномалии тази година има и с изкупните цени на гроздето. "Мой колега заяви, че предпочита да подари продукцията си, вместо да я дава на търговците за предлаганите от тях смешни цени", обясни Рачев. И добави, че това ще осъди на фалити редица градинари, които разчитат само на производството на плодове и нямат страничен бизнес, който да покрие загубите им. 

При вчерашната среща с бранша зам. министър Маринов е обяснил, че българското финансово министерство е съгласно за въвеждането на обратното начисляване на ДДС. "В петък представихме в министерството на финансите пълен списък със стоките, за които предлагаме обратно начисляване, като в него фигурират и плодовете и зеленчуците", съобщи за Синор.БГ зам. министър Маринов.

Оттук нататък преговорите за бъдещото одобрение на българското предложение за въвеждане на обратно начисляване на ДДС при някои храни са родното министерство на финансите и Европейската комисия.

Екатерина Стоилова

Димитър Рачев: Има нещо сбъркано в пазара – изкупуват ябълките по 12 стотинки, а ги продават по 1,20 лв.
35306
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Обзор на Софийска стокова борса за периода 9-12 април 2024 година
Липсва предлагане на зърно на борсата с изключение на хлебната пшеница
Цената се повиши леко спрямо търга преди 4 седмици
Йордания закупи планираните 60 000 тона фуражен ечемик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини