Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.09.2019 г.

Три години са ви нужни да отгледате дървовидни рози

Практика
Три години са ви нужни да отгледате дървовидни рози

sinor

Колко пъти сте се любували на красивите розови храсти с високото стъбло, върху които се формира короната на розовото дръвче. В литературата тези рози са известни като щамбови рози. Производственият процес при тях продължава три години, като върху корена на дива шипка се облагородява с междинник - също дивачка, но има свойството за няколко години да стане прав и надебелява до толкова, че да поддържа короната.

Върху междинника през следващата година на височина по желание от 1 метър до 1.50 м. се прави същинската присадка на калем от благородна роза.

Обикновено сортовете, използвани за това облагородяване, са от рода на полиантово-хибридни рози, кoито са нискорастящи, студоустойчиви, многоцветни и дребноцветни, отличаващи се с обилен и продължителен цъфтеж. Тези рози дават възможност за формиране на компактна корона чрез подрязване и постигане на дълъг и траен цъфтеж на розовото дръвче. Щамбовите рози, когато са млади и стъблата им са все още гъвкави, е задължително да бъдат привързани на 2-3 места към стабилно колче. Това е необходимо за да се предпазят присадките от изкършване.

Отстранявайте издънките

През целия вегетационен период при поява на коренови издънки от шипковата подложка, почвата се разравя до основата на издънката и тя се отчесва. Не е желателно  рязането на издънките до почвената повърхност, защото ги стимулира към разклоняване и по-силно развитие. По дължината на междинника са разположени пъпки, от който е възможно да започнат вегетация леторасти на дивачката. Тези клончета трябва своевременно да се отчесват. През следващите години тези пъпки закърняват и появата на диви леторасти е почти невъзможна.

Подрежете напролет

Подрязването на коронката на благородната роза става основно напролет. Като се премахват стари, болни или измръзнали клонки. Измръзване се получава главно при неузрелите, късно цъфтяли клонки/. Същевременно се цели формирането на сферична  корона. През лятото след прецъфтяването на букетчето, цветоносната клонка се реже до първия добре развит зелен лист. По този начин се оставя да се развие пъпката, която се намира в пазвата на листа. Тя осигурява развитието на ново клонче с букет едър цвят.

Защитете от студовете

Зазимяването на щамбовите рози е важен момент от грижите за тях. У нас се наблюдават големи различия в зимните температури в отделните райони. От тук и необходимостта от прилагане на различни мероприятия. В по-топлите райони е достатъчно коронката на розата да се покрие добре с полиетиленово плaтно и да се привърже здраво. На по-студените места преди да се сложи полиетиленово платно е желателно коронката да се увие със слама или друг изолиращ студа материал. И в двата случая зазимяването става само на коронката /благородната роза/. Тъй като междинника и корените са дивачка и са много студоустойчиви.

Три години са ви нужни да отгледате дървовидни рози
37052
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Грижи в началната фаза
Причини за появата на хлороза при разсада, профилактика и лечение
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
С труда на земеделците в Подбалкана се постига ненадминато качество
Розовото масло е визитната картичка на България по целия свят
Център за оценка на риска
Преразглеждат се правилата за хуманно отношение към животните
Заместник-министър Джиков: В най-кратък срок да се инициират законодателни промени в Закона за маслодайната роза
Решение и мониторинг за контрол на жълта вироза по рапицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини