Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.05.2019 г.

Агро Арена 2019 г. на „Байер“ с предложенията при слънчоглед, царевица и рапица

Демонстрациите при старозагорското село Бяло поле – втора част
Агро Арена 2019 г. на „Байер“ с предложенията при слънчоглед, царевица и рапица

На 2 май,в старозагорското село Бяло поле„КропСайанс – Байер“организира демонстрационен форум Агро Арена 2019 г. за фермерите от Южна България, които нагледно се запознаха с перфектното действие на продуктите за растителна защита при опазването на посевите от плевели, болести и неприятели. В първия текст от тези демонстрации Синор.БГ ви запозна с предложенията на компанията за пшеницата и ечемика. Във втората част ще наблегнем на иновативните продукти с марката „Байер“ за пролетните култури слънчоглед и царевица, както и при маслодайната рапица.

Основният акцент беше поставен върху защитата на слънчогледа, който е основна земеделска култура за Южна България. Успоредно с него вървяха и демонстрациите при царевицата, където „Байер“ е лидер с иновативните предложения, намерили широко приложение върху все повече площи от Пловдивско, Старозагорско, Хасковско и Ямболско, обясни пред фермерите Жечо Мурзов, търговски мениджър на „Байер България“, дивизия „КропСайънс“.

В Бяло поле сеитбата на слънчогледа е направена на 27 март тази година, при предшественик на тази култура царевица. Още през април се появяват типичните за региона плевели като синап, татул, балур и, фасулче, които успешно са неутрализирани с широк набор от продукти на „Байер“.

Най-ефективен срещу широколистни плевели е хербицидът Челиндж®, който при демонстрацията в Бяло поле успешно се е справил с лободата, синапа, поветицата и др. плевели.

Пълно изчистване на полето от житни плевели осигурява другият продукт на „Байер“ Шадоу®, който е приложен в доза 160 мл на дка.  В случай, че се използват и двата продукта, то дозата при Шадоу ® се намалява на 120 мл, поясниха експертите. Освен срещу балур Шадоу ® е изключително ефикасен и срещу власатка. „Миналата година този продукт беше силно желан при нахута, защото има изключително ефективно действие“, припомниха експертите на „Байер“.

Борбата с болестите при слънчогледа се прилага с изключителния по своето действие фунгицид Сфера® Макс - ефективен срещу септория, ръжда и алтернария. Първото третиране се прави във фаза десети лист на културата, а второто във фаза жълт бутон. Второто пръскане е ефективно при наличие на алтернария и склеротиния. Благодарение на Сфера® Макс добивите от слънчоглед със сигурност могат да се повишат с 30 до 50 килограма от декар, показват досегашните контроли на „Байер“.

„Байер“ е номер едно при царевицата

Независимо, че царевицата заема най-малък процент от площите в Южна България, през миналата година компанията отчита 20-процентен ръст при тази култура. Числата са показателни и се дължи на качеството на семената „Декалб“ и на продуктите на „Байер“, с които се осигурява добра защита на културите, посочи Жечо Мурзов. От миналата година „КропСайанс – Байер“предлага семената на „Декалб“ в страната.

При демо опитите в Бяло поле състоянието на царевицата тази година е перфектно. Посевите са засети в края на март върху площи с предшественик нахут, който е изключително добър избор за царевицата.

Предимствата са и в хибридните семена на „Декалб“, които са изключително устойчиви на суша и са подходящи за неполивни технологии. Следващата година компанията ще предложила два ранни хибрида – 4028 (300 по ФАО), който стартира много добре с възможност за ранна сеитба. А другият хибрид 4351 е един от топ продуктите и миналата година той направи фурор на българския пазар с близо 20-процента увеличение на площите. Този хибрид е изключително пластичен, интензивен, подходящ за всякакви почви, особено за Южна България. В топ 5 е на най-продаваните хибриди за 2018 г. в България.

Експертите от „Байер“ в подробности представиха цялостната технология при отглеждането на царевицата на землището в Бяло поле. Почти веднага със сеитбата културата е била третирана с почвения хербицид Мерлин® Флекс в доза от 25 мл на декар.

Миналата година тя е имала изключително добър ефект и това е проличало и тази пролет при вида на царевичните полета. Дозата от 25 мл на декар е половината от продукта, като до 6 лист на културата ще бъде внесен хербицидът Капрено® също в доза от 25 мл на дка. Тази технология от двата хербицида в доза по 25 мл на декар осигурява перфектна защита срещу многогодишни житни и широколистни плевели. И двата продукта имат дълго почвено последействие и осигуряват царевицата чиста от плевели до жътва. Реактивацията на двата продукта работи отново и отново при всеки паднал дъжд. Другият плюс е, че тази технология не оскъпява разходите на фермерите, посочиха експертите на „Байер“.

Ефектът при защитата на рапица

Демонстрацията на площите с рапица показа изключително добро състояние на посевите в Бяло поле, което се дължи не само на добрите продукти за растителна защита, но и на семената на „Декалб“, доказали се с големия пазарен дял, който компанията държи, посочи Николай Черкезов. До миналата година той достига 33% от пазара на семена маслодайна рапица в страната. Всяка трета нива в страната е засята с тези семена. Като лидери в иновациите те държат и половината от семената от Clearfield технологията.

Тази година новият хибрид рапица е ДК Екстремус – конвенционален, подходящ за условията на България, каза мениджърът. На платформата на Байер, в  с. Бяло поле са засети 4 конвенционални и 2 клиърфийлд рапични хибрида на ДЕКАЛБ.

По отношение на растителната защита новите продукти на „Байер“ са осигурили изключителна устойчивост срещу различни болести и неприятели по рапицата като фома и рапична оса, срещу които площите са били третирани през есента на 2018 г. В резултат през декември рапицата на демо полетата в Старозагорско е достигнала изключително добро зазимяване във фаза осми лист, каквото е перфектното състояние за посеви, които трябва да дадат един добър добив, обясни Жеко Мурзов.

В началото на март 2019 г. обаче е имало нападение от рапичен стъблен скритохоботник, срещу който е използван ефективният Децис 100 ЕК® в комбинация с фунгицида Тилмор® срещу болестите. Към края на март рапицата се е развила с изключително добър цветонос, но отново проблем с появата на рапичен цветояд. Тук експертите са използвали премиалния инсектицид Протеус® - продукт, който се справя отлично, както с цветояда, така и с хоботника.

Направено е и трето третиране заради нов неприятел - шушулковият хоботник, който в определени години създава големи неприятности на рапицата и води до големи поражения за културите. Заради появата и на цветояд посевите са третирани с най-толерантния за пчелите инсектицид- Биская®, а срещу склеротинията успешно е използван фунгицидът ПропулсTM.

В средата на май експертите ще направят нова контрола на демо полето, за да се установи състоянието на културите след последните дъждове.

 

Агро Арена 2019 г. на „Байер“ с предложенията при слънчоглед, царевица и рапица
11380
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини