Начало » Новини » Страната
14.05.2019 г.

Данните от проучването за двоен стандарт при храни да доказват нелоялна търговска практика

Председателят на Комисията за защита на потребителите предлага
Данните от проучването за двоен стандарт при храни да доказват нелоялна търговска практика

Снимка: Комисия за защита на потребителите

Данните от проучването за двойния стандарт при храните да служат като доказателство в съда за нелоялна търговска практика, предложи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов на пресконференция за оповестяването на резултатите от проучването, насочено към нелоялните търговски практики на пазара на храни и спиртни напитки и на големите им дистрибутори в Европейския съюз. „Предвижда се възможност резултатите да служат като доказателство пред съда, когато се водят колективни искове на потребители, включително за претърпени от нелоялна търговска практика“, посочи Маргаритов. Според него изследването е силен инструмент в полза на потребителите, защото им дава възможност да предявяват искове за нанесени щети.

При направените изследвания установихме, че продукти от един и същи бранд бяха с различен състав и цена, заяви директорът на Дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните след пресконференцията, цитиран от „Фокус”. Кулински посочи, че от направените анализи най-фрапиращ е бил случаят, при който са установени огромни разлики в качеството на кисело мляко за малки деца, където калцият, калият и фосфорът са били с 2 пъти по-ниско съдържание от същия продукт в Европа. „Една марка, един производител, а разликата е качествена“, изтъкна той.

Анализът на пазара в България и свързаният с това подбор на продуктови групи са извършени в рамките на развивания от КЗП проект, свързан с двойния стандарт при потребителските стоки – „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“, финансиран от програмата на ЕС за потребителите през програмния период 2014-2020 г. Проектът трябва да бъде завършен до 31 януари 2020 г., а прогнозната му стойност е 179 249 евро. Като компетентен орган, подпомагащ дейностите на КЗП при вземането на проби и извършването на сравнителен анализ на резултатите, в проекта участва Българската агенция по безопасност на храните. След приключването му ще бъде организирана национална кръгла маса, на която ще бъдат предлагани мерки за решаване на проблема за двойния стандарт при храните от отговорните институции.

Данните от проучването за двоен стандарт при храни да доказват нелоялна търговска практика
9035
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини