Начало » Новини » Света
01.05.2019 г.

ЕК няма да одобрява националните стратегически планове за развитие на земеделието, ако не включват биоикономиката

В изпълнение на 9-те цели на ОСП за ЕС
ЕК няма да одобрява националните стратегически планове за развитие на земеделието, ако не включват биоикономиката

Европейската комисия (ЕК) няма да одобрява националните стратегически планове за развитие на селското стопанство – основата на реформираната обща селскостопанска политика (ОСП), ако те не включват насърчаването на биоикономиката в сектора, пише онлайн изданието euractiv.com.

„Биоикономиката е много важна тема, която изисква действия в целия ЕС, и сега изрично е посочена като част от деветте цели на ОСП на ЕС“, коментира еврокомисарят по земеделските въпроси Фил Хоган, цитиран от изданието.

Чрез националните стратегически планове, залегнали в предложената ОСП, всички държави членки ще очертаят как искат да постигнат тези 9 цели, включително насърчаването на биоикономиката, като използват инструментите на ОСП.

Хоган подчертава, че страните от ЕС ще представят предложения за разширяване на ролята на биоикономиката в селското стопанство и във всички био-базирани индустрии.

Държавите от ЕС ще изготвят стратегически планове за развитие на агросектора

Според комисаря страните ще имат повече свобода, която ще им позволи да се съсредоточат върху биоикономиката и да отговорят на по-високите амбиции на бъдещата политика по отношение на околната среда и изменението на климата.

„Устойчивата биоикономика също е изключително важна за намаляването на емисиите в ЕС“, посочва Хоган. Той подчертава приноса на биоенергията за подпомагане изпълнението на целите за възобновяема енергия към 2020 г. и 2030 г. и заместването на материалите, базирани на изкопаеми горива.

Стратегията на Комисията за биоикономиката първоначално беше замислена преди седем години като начин за насърчаване намаляването на зависимостта на Европа от петрола. Актуализираната стратегия, представена миналия октомври, разшири обаче своя план за действие, като обхвана и развитието на устойчива и кръгова биоикономика.

Стратегията засяга също така и кръговата и устойчивата икономика. Целите на стратегията, както е посочено от Комисията, са укрепване и разширяване на био-базираните сектори, отключване на инвестициите и пазарите, бързото разгръщане на местната биоикономика в цяла Европа и разбиране на екологичните граници на биоикономиката.

Планът за действие насърчава приемането на национални стратегии за биоикономика, създаването на инструменти като европейски механизъм за подкрепа на политиката в областта на биоикономиката, както и европейски форум за биоикономика, за да се помогне на страните от ЕС да разработят своя собствена стратегия.

Понастоящем само Германия, Франция, Испания, Ирландия, Италия, Латвия, Финландия и Малта са разработили свои национални стратегии за развитие на биоикономиката. Още шест държави са готови със стратегическите документи и са на крачка преди старта на прилагането им, а останалите 13 имат политически инициативи за разработването им.

Според Фил Хоган Европейският парламент (ЕП) е съгласен, че биоикономиката може да бъде печеливша за фермерите и кооперациите, когато става въпрос за създаване на работни места в селските райони и осигуряване на нов източник на доходи за земеделските производители.

ЕК няма да одобрява националните стратегически планове за развитие на земеделието, ако не включват биоикономиката
14530
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Създават се два научни комплекса за изследвания в областта на храните, морската и речна среда
Аграрен университет
Седмица на биоикономиката от 9 до 13 октомври в Пловдив
Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи
Наука и бизнес
Аграрният университет в Пловдив ще създаде регионален хъб за биоикономика
Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини