Начало » Новини » Света
29.04.2019 г.

Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто

От април 2021 година
Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто

Европейската комисия прие нов регламент за намаляването на хидрогенираните мазнини, познати и като транс-мазнини, в продаваните в Европейския съюз храни, предназначени за крайния потребител или за доставки на дребно, до 2 грама на 100 грама от всички мазнини в съответния продукт, съобщиха от пресцентъра на изпълнителния орган на общността. Производителите пък ще бъдат длъжни да предоставят информация за количеството на тези вещества в произвежданите от тях хранителни продукти, доставяни на други фирми, ако определеното от регламента ограничение е надхвърлено.

Мярката, която трябва да влезе в сила от 2 април 2021 г., има за цел да защити здравето на потребителите и да увеличи възможностите за по-здравословно хранене на населението на ЕС.

През последните години редица научни изследвания, сред които и едно на Европейската агенция за безопасност на храните, сочат, че хранителният прием на хидрогенирани мазнини трябва да бъде възможно най-нисък, за да бъде избегнат рискът за здравето. Консумацията им носи риск за здравето и има данни, че увеличават нивата на лошия холестерол, намаляват нивата на добрия холестерол, не се разпознават от организма и същевременно се отлагат по кръвоносните съдове поради неразпознаваемата им структура. Диетолозите в ЕС са единодушни, че хидрогенираните мазнини подпомагат затлъстяването, пречат на пълноценното хранене на клетките и увеличават вероятността за заболяване от диабет, атеросклероза, рак на гърдата, инсулт и исхемична болест.

Транс-мазнините са ненаситени мазнини на базата на течни растителни масла, чиято структура е умишлено изменена. ̞Промишлено се получават чрез процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, като по този начин се променя в естествената структура на растителната мазнина.

Делът им във всеки конкретен продукт е различен, като при някои достигат и до над 50%. Хидрогенирените мазнини присъстват естествено и в млечни продукти или месо. Използват се поради ниската им цена и високата им трайност. Този тип мазнини подобряват вкуса, текстурата и срока на годност на продуктите, затова са и предпочитани от страна на производителите. Откриват се в маргарини, солени изделия (чипсове, снаксове, солети, крекери, тестени закуски), сладки изделия (вафли, бисквити, сладоледи, кексове, кроасани), а дори и в „неподозирани“ продукти като хляб или таратор под формата на напитка. В някои вериги за бързо хранене предлаганите картофки се пържат именно в хидрогенирани растителни масла.

Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто
11576
 

Последни материали
Виж
ДФЗ отваря втори прием по четири интервенции за лозари за 2025 година
България притежава утвърдени традиции в създаването на автентични занаятчийски продукти, които са национално богатство
За детски заведения в общината
Свищов пусна поръчка за доставки на над 65 хил. тона пресни плодове и зеленчуци
Слабият внос допринася за повишаване на риска от недостиг на вътрешния пазар
Египет не успява да изкупи планираните количества пшеница от местните фермери
ПВУ
Историческо събитие: На 3 юли пускат отсечката от Мездра до Ботевград
Валутните колебания и поскъпването на петрола са в основата на ръста
Цените на слънчогледа и нерафинираното масло се повишават в Украйна
Свързани материали
Виж
България притежава утвърдени традиции в създаването на автентични занаятчийски продукти, които са национално богатство
Огнище на заразна нодуларна кожна болест по говедата е открито във Франция
ИФО: Бизнес климатът в германската химическа промишленост се подобрява значително
Осем земеделски асоцииации искат пълни подробности по споразумението между ЕС и Украйна
Обучават горските по лесовъдство
Народно лечение
Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини