Начало » Новини » Коментари
26.04.2019 г.

Ловците са против дълбоката оран веднага след жътвата

Ловците и риболовците ще подкрепят евродепутати, които приемат 8 теми за своя кауза
Ловците са против дълбоката оран веднага след жътвата

sinor

Важни теми поставят в дневния ред на бъдещите евродепутатите от ръководството на Съюза на ловците и риболовците в България. Въпросите са входирани официално във централите на всички регистрирани партии и коалиции и ловците се надяват да получат подкрепа на поставените от тях въпроси. Инициативата е на Европейската ловна асоциация(FACE), която защитава правата на близо 7 млн. ловци от страните от ЕС.

Затрудненията от действащото европейско законодателство са свързани с Директивата за опазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна и Директивата за опазване на дивите птици. Основното ни притеснение е, че е изключително тромава е процедурата за промяна, когато даден вид дивеч е със статут застрашен или поставен под строга защита.“, сподели председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев.

За пример той даде вълка, който в Западноевропейските държави е изчезнал преди повече от 300 години. В същото време у нас и в съседна Румъния този хищник е повсеместно разпространен и нанася щети на земеделските стопани. За да върнат това животно в горите си, западноевропейските чиновници налагат забрани за лова му. Процедура, която може само да навреди у нас или в другите държави, където вълкът не е само на картинка. У нас все още обаче вълкът може да се ловува свободно, което ни спасява от разрастване на опасността, която носи.

В Швеция например е имало 20 вълка при приемането и в ЕС, докато сега са над 400 и вече нанасят огромни щети на стадата елени, които се отглеждат полусвободно. Шведите вече искат да имат право, сами да решават кога да се вдигне забраната върху отстрела. Подобна е ситуацията в съседна Румъния, където от две години е забранен ловът на вълци, а те носят сериозни загуби на населението. Пред подобно ситуация може да бъдем изправени утре и ние, предупреждава Василев. Затова от съюза искат бъдещите евродепутати да се погрижат в европарламента да се наложи правило за индивидуално взимане на решения на всяка европейска държава съобразно конкретните условия.

Друга важна тема е свързана с промените в климата и въвеждането на нови срокове за отстрел на птици

В Директивата за опазване на дивите птици пък се казва, че не се допуска ловна дейност по време на размножителния период на птиците и по време на миграцията им към местата за гнездене. На практика няма реален измерител кога започва определена миграция и към какво е насочена тя. Твърде общ текст, който е труден за тълкуване. Той обаче не позволява ползване на видове, които са традиционни за нашата страна.

В последните години всички отчитаме едно затопляне през зимните месеци, на практика птиците идват на територията на нашата страна в края и дори след края на ловния сезон и нашите ловци не могат да ги ловуват. От съюза смятат, че е необходимо да се променят у нас сроковете за ловуване на този дивеч, без да се влиза в противоречие с европейската директива. Ловците питат бъдещите евродепутати дали биха поели да работят за прецизиране или отпадане на тези неясни регламенти.

Друга тема, която вълнува ловджийското съсловие, е свързана с Общата селскостопанска политика. Според авджиите ОСП въвежда практики, които не стимулират опазването на биологичното разнообразие и предлагат преосмисляне на земеделската политика на общността в тази сфера. Конкретно казано, ловците искат механизми, които да забранят вредни за животните земеделски практики. Като тази примерно да се оре веднага след жътва, тъй като е по изгодно, икономически поради по-малкия разход за гориво. Държат да се коригират помощите за фермерите с оглед да се стимулират да оставят стърнищата след жътва, както и да се спрат умишлените палежи, за да се даде възможност на животинските популации да се възпроизвеждат.

Сложните режими за притежаване на ловно оръжие също притесняват експертите от СЛРБ. Тенденцията непрекъснато да се утежняват режимите в общността за притежание на ловно оръжие е неприемлива за членовете на FECE.

Сред другите теми, които искат да поставят пред бъдещите евродепутати, са свързани с устойчивото ловуване на трофеи, като се възпрат силните негативни нагласи срещу трофейния лов. Ловците настояват в бъдещия ЕП да се възстанови и продължи работата на вътрешната група „Биоразнообразие, лов и селски райони“ в Европейския парламент.

Ловците ще дадат подкрепата си на онези кандидати за евродепутати, които приемат каузата и традициите на ловното движение в България.

Ловците са против дълбоката оран веднага след жътвата
19606
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
България остава лидер по трофейни качества на дивеча
Близо 8,5 млн. лева са приходите от ловен туризъм у нас през 2023 г.
Не са установени нарушения и регистрирани инциденти
Над 3000 ловци бяха проверени при първия групов лов на дива свиня
Заради откриването на груповия лов на дива свиня от 1 октомври
БАБХ напомня на ловците да предават проби за изследвания за АЧС
В изпълнение на стратегии на ЕС за пресичане на разпространението им
Обучават още 4000 ловци за борба с АЧС и птичия грип
От 1 до 3 септември
За осма година в Момчиловци се провежда Фестивалът на киселото мляко
Предупреждение от ИАРА
Не повече от 3 въдици за любителски риболов, в противен случай – глоба!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини