Начало » Новини » Коментари
24.04.2019 г.

Покрай свекъра на Йончева прокуратурата прозря скандала с къщите за гости

Контрол на контрола
Покрай свекъра на Йончева прокуратурата прозря скандала с къщите за гости

Пет години след избухването на скандалите с къщите за гости, при които се оказа, че те масово не се ползват с туристическа цел, а си е чиста схема за това как избрани хора са решили да изградят с европари извънградските си вили, прокуратурата най-после се самосезира по случая. Днес говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е разпоредено на Главна дирекция „Национална полиция“ да направи проверки на всичките 700 къщи за гости в страната. За първи път ще се направи е справка за регистрираните нощувки и платените за това данъци. Данните ще бъдат сверени с регистрационните талони на туристите, посетили тези къщи - нещо, което трябваше да стане още преди години. 

Похвално решение, ще каже всеки. Странното обаче е, че за тези случаи се заговори още през 2016 година, когато скандалите с къщите за гости бяха в разгара си, но тогава фонд „Земеделие“ не провери всичките обекти, а само тези, за които „има сигнали от местните хора“, заяви преди ден министърът на земеделието Румен Порожанов, който по онова време беше шеф на фонд „Земеделие“.

Прокуратурата си замълча дори преди десетина дни, когато един от разследващите сайтове Биволъ. бг извади на показ връзката на зам. министъра на икономиката Александър Манолев с една от тези къщи. Едва след вчерашното обявяване на къщите за гости на свекъра на Елена Йончева, кандидат за евродепутат от листата на БСП, прокуратурата направи това, което се очакваше от нея през 2016 г.

Ще припомним, че по две от мерките на старата Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. - 311 и 312, бяха одобрени 700 проекта, а в стратегиите на местните инициативни групи – още 300. При проверките на Европейската комисия също по изпълнинието на българската ПРСР също се установиха нередности, в резултат на което при следващата програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. на страната беше забранено да отпуска субсидии за къщи за гости.

Затова и естествено възниква въпросът защо едва сега покрай изборите за европарламент 2019-а се разплита скандалът с къщите за гости и дали в крайна сметка той ще извади всички действащи лица. Въпросът е риторичен, тъй като през 2017 г. Порожанов отново обеща прозрачност по тези проекти, обявявайки списъка с всички къщи в страната. Както написа преди дни вестник „Сега“ обаче, в този списък тогава липсваше ценна информация за имената на хората с одобрени проекти. „А адресите на къщите са дадени така, че на практика да не могат да бъдат намерени. Вилата на Манолев например е фигурирала като "Изграждане на жилищна сграда за гости в УПИ 000784"а", отдел 199, "а", местност Чинар куши, община Сандански. И толкоз, припомнят колегите от "Сега".

Да се надяваме, че прокурорското разпореждане за цялостна проверка на обектите, насрочено днес, ще даде резултат, така че собствениците на фиктивните къщи за гости да понесат санкциите, предвиждани от европейското законодателство при източване на евросубсидии.

Покрай свекъра на Йончева прокуратурата прозря скандала с къщите за гости
19342
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Купувачите с по-ниски доходи се отказаха от мечтата за живот на спокойствие
Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им
След 47-то Народно събрание
И този парламент ще решава казуса с къщите за гости
Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
Европейската прокуратура погна измамниците с къщи за гости за агротуризъм
Казус с десетгодишна история
Фонд „Земеделие” не е приключил кореспонденцията с ОЛАФ по казуса с „къщите за гости”
Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини