Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.04.2019 г.

Как да се избавим от листните въшки в градината

Важно за градинаря
Как да се избавим от листните въшки в градината

sinor

В природата се срещат повече от 3 хиляди вида въшки, които нападат плодни, зеленчукови и декоративни култури. Да се появи нашествие от въшки, съвсем не е рядко явление. Могат да се видят не само на открито, но и в затворени парници, дори сред някои кактуси. И за съжаление въшките са сред най-разрушителните вредители по културните растения.

Формата на телата им наподобява елипса, а отличителна особеност е отличното им зрение. Листните въшки могат да бъдат зелени, черни, розови или кафяви. Външната им обвивка е прозрачна. Те не само смучат сокове от растенията, но пренасят различни заболявания от вирусен тип. Върху захарните лепливи отделяния на въшките се образува черна саждива мана.

Въшките притежават подвижен апарат – хобот, с който пробиват повърхността на листата и смучат сокове. Биват крилати и безкрили. Дългите им крака позволяват не само да пълзят, но и да скачат. Обичат топъл и влажен климат без резки скокове в температурите. Чест спътник на въшките са мравките, които се хранят със сладките сокове, които отделят тези вредители.

Увредените от листни въшки листа се деформират, а растенията забавят своето развитие, започват да цъфтят много по-късно.

Методи за борба с въшките

За борба с въшките по растенията могат да се използват различни методи – химични, биологични и народни. Когато растенията са силно поразени, тогава е необходимо да се използват по-силни препарати, но при периодична поява и слабо нападение е най-безопасно да се използват народни средства.

Химични средства могат да бъдат контактни (унищожават въшките, ларвите и яйцата им), системни (проникват и унищожават въшките чрез растенията) и фумигантни (действат на дихателната система). Последните са лидер по ефективност, но влияят както на вредителите, така и на растенията.

Има регистрирани много видове препарати, но е препоръчително да се ползват 2-3 вида, които действат на различна активна база. Могат да се използват следните продукти: Моспилан 20 СГ 3 гр., Актара 25 ВГ 2 гр.,  Децис 2.5 ЕК 5 мл., Вазтак нов 100 ЕК 3 мл. – всички за 10 литра вода.

Биологични инсектициди – те се получават в резултат на биологичен синтез. Последната обработка трябва да бъде 7 дни преди прибиране на реколтата. При продължителна обработка с един и същ препарат вредителите започват да привикват, което налага редуването им.

Регистрирани средства са: AGROMAR, Natria и др.

Народни средства за борба – отвари, настойки и засаждане на растения

Когато количеството на листните въшки не надвишава средните показатели, растенията могат да се пръскат с настойки от тютюн, лайка, чесън, лют пипер, глухарче, екстракт от борови иглички, екстракт от тагетиси и др. Всички растения трябва да се берат по време на цъфтеж. Практиката показва, че много ефективно средство в борбата с листните въшки е отварата от дървесна пепел – пресеяна пепел (300 гр) се залива с вода и се оставя да ври 20 минути, охлажда се, прецежда се и се долива до 10 л. Преди пръскане се добавя сапун – 50 гр на 10 л отвара.

Най-добре е, когато борбата започне, преди въшките да са се появили на хоризонта. Използването на ароматични растения като босилек, кориандър, синап и лавандула отблъскват въшките.

Успешен способ е и с привличането на калинки, сирфидни мухи, богомолки, златоочици или оси, които са непримирими врагове на въшките.

Как да се избавим от листните въшки в градината
69346
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Напаст по иглолистните
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Бедствие на квадрат
Фермери питат: Защо „Гражданска защита” не ни предупреди за потопа?
Как да торим и с какво
Особености при подхранването на разсада
Първото представяне на компанията за 2019 г.
Изборът на листни торове, биостимулатори и аминокиселини на ФМС е между 20 вида продукти
Практика
Къде зимуват листните въшки и как да ги ограничим
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини