Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.02.2019 г.

Има ли шанс боровинките да се превърнат в „синьото“ злато за България

Във фокуса на InteliFresh 2019 – От градината до щанда на 22 февруари 2019 в Пловдив
Има ли шанс боровинките да се превърнат в „синьото“ злато за България

Отглеждането и реализацията на боровинки е сред специалните акценти на второто издание на форума за реализация на плодове и зеленчуци "InteliFresh 2019 – От градината до щанда", който ще се състои на 22 февруари в хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. Събитието ще срещне производителите в бранша с всички големи търговски вериги в България, други български и чуждестранни търговци, преработватели и доставчици на технологии и услуги.

ИнтелиАгро проучва бизнеса с боровинки вече над две години, за да може да задоволи глада за информация в сектора. В началото на лятото ИнтелиАгро ще организира първата работна среща за инвеститори на тема „Как да управляваме успешно бизнеса с боровинки?”. Програмата, в която ще вземат участие хора с богат опит от различни части на Европа, събира успешни фермери и най-добрите доставчици на посадъчен материал и оборудване. За желаещите да вникнат в тънкостите на производството е предвидено и пътуване за обмяна на опит в Сърбия.

Бизнесът с боровинки е донесъл над 2.4 млрд. щатски долара на фермерите по света само от износ през 2017 година, сочи анализът на икономистите от ИнтелиАгро. Едва ли има друга сфера в селското стопанство, която да се радва на 9% ръст в обема и 13% в стойността средно за всяка от последните пет години. Това е категоричен сигнал, че растящото предлагане все още не може да насмогне на търсенето. Със средна експортна цена от 5,50 долара за килограм синята американска боровинка няма аналог сред плодовете по капитализиране на приходи.

Боровинките могат да дадат средно по 1500 кг от дка след третата година, което ги нарежда сред най-печелившите култури в наши дни. Петте най-големи страни-износители са Чили, Перу, Испания, Холандия и САЩ. Въпреки това боровинките могат да се отглеждат успешно в много части на света, включително в България. Специфичните условия у нас дават възможност за производство на боровинки през голяма част от годината. Още по-важно е, че страната ни може да запълни пазарния прозорец, който се отваря между реколтата на два големи европейски производителя – Испания и Полша.

Отглеждането на боровинки има много предимства – носи относително висока възвръщаемост, брането е лесно и има дълъг срок на годност в сравнение с подобни култури (малини, къпини и др.). Производството е сравнително лесно, но има свои специфики, познаването на които е от жизнено важно значение за инвеститора.

По пътя на боровинките

Водени от интереса към тази все по-популярната култура, от ИнтелиАгро посетихме Холандия – меката на технологиите в земеделието и източник на най-добрите разсади за боровинки. Качеството на разсада е гарантирано не само от грижата и технологията на отглеждане, но и от сътрудничеството с американската FallCreek – световен лидер в култивирането на различни сортове боровинки.

Сортовете, предлагани от разсадника, който посетихме, са 11 на брой и са тествани в различни климатични условия на европейския континент – от Холандия през Полша, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватска до Англия и др. Зреят по различно време като осигуряват производствен прозорец от 25-та седмица на годината до 38-та (близо три месеца). Вкусовите качества на отделните сортове (по-сладки, по-кисели, по-месести и пр.), размерът на плодовете и животът на рафта са различни, но съобразени с последните тенденции в търсенето на развитите пазари.

Свидетелство за огромното търсене на посадъчен материал в Европа е постоянно нарастващият капацитет на разсадника. От 700 000 растения през 2016 г. достига до 3,3 млн. през 2017 година. По оценки на мениджмънта разсадникът държи 60% от пазара на качествена продукция в Европа.

Поръчването на разсад става 18 месеца напред и се авансира на 30%. Останалите 70% от сумата на поръчката се превежда по сметка преди товаренето на материала за спедиция.

Бизнесът с боровинки ще е един от акцентите на InteliFresh 2019 – От градината до щанда. На 22 февруари в хотел „Санкт Петербург” в Пловдив производителите ще могат да осъществят директни бизнес контакти с представители на големите търговски вериги в България (METRO, Kaufland, BILLA, Lidl, T МАРКЕТ, „ФАНТАСТИКО”), чуждестранни търговци като Tradin Organic (Нидерландия) и MORE Bio Commerce (Румъния/Гърция); преработватели и доставчици на технологии и услуги в сектор „Плодове и зеленчуци“.

Създаване на насаждение

За създаване на насаждение се избират леки, добре отцедливи (песъчливи), аерирани, равни или с лек наклон площи. Важното е в полето да няма точки на задържане на вода. Редовете за засаждане се настилат с компост, който се заорава на 25 см. След това се издигат легла и се покриват с мулч. Важното е да се осигури киселинност на почвата от 4,5-5 pH, за което спомага и обогатяването на водата за напояване с азотна киселина. При издигането на леглата се разполага и системата за капково напояване, която е абсолютно задължителна. Засаждането става по схема 3 на 1 м., или около 330 растения в декар, но са разпространени и други схеми на засаждане. Цената на едно растение ориентировъчно е 5-6 лева и зависи от сорта.

Обикновено на първата година от засаждане се полагат колове и мрежа, която предпазва насажденията от градушка и птици. В нашите условия мрежата е задължителна, особено с оглед размера на инвестицията и очакваната възвръщаемост.

Отглеждане

За да се запознаем от първа ръка с опита в отглеждането на боровинки от Амстердам, летим до Белград и поемаме на юг с кола. Причината да изберем Сърбия е както в близкия до България климат, така и във факта, че Сърбия e сред основните износители на боровинки за ЕС. В хълмистия район на южна Шумадия са разположени няколко от най-старите (първото от 2006 г.) големи и опитни стопанства за производство на боровинки в страната.

Фермерите ни посрещат радушно и не крият нищо от безценния си опит с културата. Тук разбираме колко е важно препоръките за отглеждане и опазване на растенията да не се „побългаряват“. Насажденията изискват много голяма инвестиция и за да може тя да се отплати, не могат да се правят никакви компромиси както с напояването, така и със защитата на растенията. Сърбите, които не са в ЕС, ползват символична финансова подкрепа по предприсъединителните фондове. В интерес на истината насажденията с боровинки се създават масово със собствен капитал и банков кредит.

Материалът за боровинките е част от Inteli AgroBook 2019. За трета година изданието следи тенденциите на пазарите на селскостопанска продукция и събира информация и аналитична експертиза. Тази година фокусът е  изцяло в сектор „Плодове и зеленчуци“ в подкрепа на амбициите България да се  върне на световната търговска карта в бранша. Inteli AgroBook 2019 ще се разпространява единствено като подарък ексклузивно сред участниците на InteliFresh 2019 – От градината до щанда. Участието в InteliFresh 2019 е само с предварителна регистрация на www.agroevents.eu

Крайният срок за записвания е сряда, 20 февруари.  За връзка с организаторите: 0899 911 597 и office@inteliagro.bg

InteliFresh 2019 и Inteli AgroBook 2019 се осъществяват с официалното партньорство на посолството на Кралство Нидерландия в България и с подкрепата на „ДСК Агро”, „Евро Ферт”, „МЕТРО”, „Кауфланд България” и „Билла България”. Синор.БГ е сред медийните партньори на събитието.

Има ли шанс боровинките да се превърнат в „синьото“ злато за България
25056
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
От 3 до 5 май в Римини
Очаквайте дни на боровинката на изложението Macfrut в Италия
Санкцията за незаконно бране на плода е от 50 до 500 лв
Предотвратиха незаконно бране на черна боровинка в Стара планина
Потребителите в ЕС оцениха трайността им в сравнение с останалите ягодови култури
Коронавирусът вдигна продажбите на боровинки в Нидерландия с 90 на сто
Предстоящо
Край хижа Амбарица ще се проведе Фестивал на боровинките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини