Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.02.2019 г.

Изпитаният калиев перманганат за здрави и силни растения

Да помислим за природата
Изпитаният калиев перманганат за здрави и силни растения

sinor

Като отдавна известен антисептик калиевият перманганат се използва за медицински цели и при хора, и при животни. В растениевъдството също намира широко приложение – особено за подхранване на културите. В качеството му на препарат за растителна защита той е много силен и потиска повечето патогенни микроорганизми. На външен вид калиевият перманганат е тъмновиолетов или почти черен кристал, който се разтваря във вода в ограничени количества.

Химически свойства

Калиевият перманганат се отнася към силните окислители – разтваря се във вода, амоняк, метанол, пиридин и ацетон. В зависимост от киселинността рН на разтвора той окислява различни вещества и се редуцира до манганови соли.

Окислителните свойства на калиевия перманганат осигуряват антисептично и антибактериално действие. Използва се в градинарството като дезинфектант и микроелемент за подхранване на растенията.

Най-често се използват 1 и 2%-ни разтвори на калиев перманганат, които се получават, като се разтворят съответно 1 или 2 грама вещество в 100 ml вода. Когато не разполагаме с точна мерителна везна можем да използваме мерителна лъжичка или стандартна чаена, която равна, без връх, събира 6 грама. Това не е съвсем точно, но и не е необходимо за тази цел.

Калиевият перманганат се използва за обеззаразяване, дезинфекция, като микротор, в борбата с някои болести.

1. Използването като тор – известно е, че минералните торове са в основата за повишаване на ефективното плодородие на почвата. При растенията манганът е необходим за окослително-възстановителните процеси, дишане и фотосинтеза. При недостиг на манган в почвата се внасят манганови торове (манганов шлам, манганов суперфосфат) в доза 3-5 грама на квадратен метър.

Тези торове могат да се заместят с разтвор на калиев перманганат, като се използва 1-3 % разтвор на калиев перманганат. Обработката на почвата се извършва през пролетта – около две седмици преди посева или засаждането на растенията, като едновременно може да подхранва и обеззаразява.

2. За обеззаразяване на почвата от вредни микроорганизми, в това число фузарийно и кореново гниене – внася се по един литър 0,2%-ен разтвор във всяко легло за всички разсадни култури.

3. За обеззаразяване на семената – когато семената не са обработвани и обеззаразени обезателно е необходима дезинфекция. Тази процедура е необходима за унищожаване на болестотворната микрофлора, която се заселва на повърхността на семената.

За дезинфекция се използват разтвори с концентрация 0,5-1%, като семената престояват в разтвора 15-20 минути, измиват се под течаща вода и се подсушават на въздух. Тази процедура спомага и за повишаване на имунитета на растенията към инфекциозни заболявания. Не е необходимо да се увеличава концентрацията и продължителността на престой, защото е възможно да се получи химическо изгаряне и семената да загубят кълняемост.

4. Подхранване на зеленчукови, овощни и ягодоплодни култури – по време на вегетационния период при недостиг на манган се прилага кореново или листно подхранване.

Кореновото подхранване се извършва в началото на вегетационния период. Използва се в доза 5 грама на квадратен метър за зеленчукови  култури и ягоди и 5-10 грама за ягодови (малина, къпина, френско грозде) и плододаващи овощни култури.

Листното подхранване се прилага най-често като смес от калиев перманганат (3 гр) и борна киселина (1гр) на 10 литра вода. Пръскат се зеленчукови, ягодови храсти и овощни дървета напролет, преди цъфтежа и при необходимост ( за борба с болести) при формиране на плодовете.

5. Подхранване на разсади – обикновено се извършва два пъти. Първият път преди засаждане на постоянно място и повторно 1-2 седмици след това, като се използва разтвор от 5 грама на 10 литра вода.

6. Като фунгицид – използва се разтвор на калиев перманганат против гъбични заболявания. В борбата с кафява петнистост, фузариоза, хлороза, кафява ръжда и гнилостни заболявания се използват разтвори с различна концентраци, както и за различните видове растения.

Основни приложения като фунгицид:

зеленчукови култури с профилактична цел против брашнеста мана, бактериоза и гниене се използва 3% разтвор. При поява на брашнеста мана на тиквови култури (краставици, тиквички, тикви и пъпеши др.) се пръска през 3 дни с 3% разтвор до елиминиране на болестта;

профилактично против фитофтороза при доматите се пръска 1-2% разтвор 3 пъти за вегетационния период;

клубените на картофите и луковичните се обеззаразяват за 5-8 часа, като се потапят в разтвор (5 грама на 10 литра вода);

– профилактично против сиво гниене при ягодите се използва разтвор от 2 равни чаени лъжички на 10 литра вода. Пръска се след цъфеж;

– при лозовите , френско и цариградско грозде се използва смес от бордолезов разтвор и калиев перманганат ( на 10л бордолезов разтвор се добавят 3 гр калиев перманганат). Пръска се при заболяване и профилактично при влажно и дъждовно време;

– за здрави моркови се използва смес от калиев перманганат и борна киселина (по 3 грама на 10 л вода / 4 кв. м) и се пръска през 3 седмици.

Важно е да се знае, че когато се използва дървесна пепел не трябва да се използва калиев перманганат, защото се получава предозиране и растенията забавят развитието си.

7. Калиевият перманганат се използва още за дезинфекция на култивационни съоръжения, хранилища и селскостопански инструменти.

Изпитаният калиев перманганат за здрави и силни растения
418201
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
Практика
Как да се предпазим от излишъка на манган в почвата, който уврежда растенията
Проверки на БАБХ през май
За месец са изтеглени и унищожени над 25 тона фалшива сол
Полезни съвети
Калиевият перманганат като стимулатор и препарат за растителна защита
Полезни съвети
Ползата от калиевата селитра в градината
Беларус драстично свали таксата върху износа на калиеви торове до края на годината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини