Начало » Новини » Света
19.01.2019 г.

Големи химически концерни се съюзиха в борбата със замърсяването на планетата с пластмаса

Бъдещето
Големи химически концерни се съюзиха в борбата със замърсяването на планетата с пластмаса

sinor

Някои от най-големите производители на потребителски стоки в света обявиха създаването на нова организация, чиято цел ще бъде разработването и прилагането на средства за борба със замърсяването с пластмасови отпадъци на околната среда и най-вече на водите, съобщи електронното издание Milknews. Тя ще търси нови варианти за намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци и неговото контролиране, както и за внедряването на технологии за повторно използване на пластмасата, съдействайки за увеличаване на дела на безотпадъчното производство в световната икономика.

По данни на природозащитната организация „Опазване на океаните” почти 80% от пластмасовите отпадъци попадат в големите водни басейни от сушата, най-вече по реките, като според изследване 90% от пластмасата в океаните се внася от 10-те най-големи реки на планетата.

Дейността на новия съюз ще бъде насочена в 4 основни направления:

1. Развитие на инфраструктура за събирането и депонирането на отпадъци с цел увеличаване на степента на преработката им.

2. Иновационна дейност за развитието и масовото прилагане на нови технологии, опростяващи процеса на вторична преработка на пластмасата и оползотворяване на вече преработената пластмасова суровина.

3. Образователно-популяризаторска дейност сред служителите в държавните учреждения, частните компании и обществеността, като целта е да бъдат мобилизирани и канализирани усилията, влагани в борбата със замърсяването на природата с пластмаса.

4. Почистването на местата с най-голямо струпване на пластмасови боклуци и на големите канали за пренасянето им като например реките, завличащи пластмасата от сушата в моретата.

В новото обединение членуват почти 30 компании за търговия на дребно с потребителски стоки и за производство и преработка на пластмасови изделия, сред които DowDupont, Procter&Gamble, Chevron Phillips, DSM, ExxonMobil, Formosa, Mitsubishi, NOVA Chemicals, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals и Total. Първоначално то ще осигури 1 млрд. долара за изпълнение на целите, като през следващите 5 години се планира влагането на 1,5 млрд. долара в инициативи за събиране на пластмасови отпадъци от околната среда. Съюзът е и стратегически партньор и един от основателите на Световния съвет на предприемачите за устойчиво развитие.

„Пластмасовите отпадъци, замърсяващи океаните и околната среда, са сериозен световен проблем, налагащ решителни и незабавни действия. Към момента новото обединение е най-големият и сериозен проект за борба със замърсяването на околната среда с пластмаса. Призовавам всички големи компании и представителите на малкия и средния бизнес  от всички региони и кономически сектори да се присъединят към инициативата”, заяви председателят на борда на директорите, президент и главен изпълнителен директор на директор Procter&Gamble Дейвид Тейлър, който е и президент на новия съюз.

Големи химически концерни се съюзиха в борбата със замърсяването на планетата с пластмаса
13782
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Научна конференция
Как зърнените отпадъци се превръщат в биоразградими пластмаси
Колко безопасни са пластмасовите опаковки на храните и как да ги ограничим като замърсител
До 2030 г. всички опаковки на храни в ЕС трябва да могат да се рециклират
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини