Начало » Хоби земеделие » Цветарство
07.12.2018 г.

Как да накараме коледничето да цъфти редовно

Практика
Как да накараме коледничето да цъфти редовно

sinor

Латинското име на коледничето е шлумбергера (Schlumbergera truncata). Носи името на френския изследовател и колекционер на кактуси Шлумбергер. То е едно от малкото цъфтящи през зимните месеци цветя – Рождество е времето, в което цъфти най-активно и народът го е нарекъл коледниче. Цветето на късия ден принадлежи към групата на сукулентите.

Родината на коледничето са горите на Източна Бразилия. Там расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. В естествената среда цъфти в разгара на тропическото лято, но като стайно растение е принудено да променя привичките си – у нас се усмихва  на заснежената зима със своите бели, розови и червени цветове и носи много радост в домовете ни. Независимо от всичко това, шлумбергерата е цвете, което се отглежда много лесно. Обича обилната светлина, но не харесва преките слънчеви лъчи. Обича влагата и въздушната влажност, но не и преполиването.

Размножава се лесно, като резник може да бъде всеки сегмент от членестото стъбло. Остава се малко да завехне и се засажда, като най-благоприятното време за това е след прецъфтяване и до началото на лятото.

Ако коледничето не цъфти – причините за липсата на цветове могат да бъдат много и различни. Най-често срещаните са следните: много голяма саксия, нарушена коренова система, застой поради недостатъчно често пресаждане, честа смяна на мястото и често пресаждане (пресаждането се прави на веднъж на 2-3 години), недостиг на хранителни вещества, недостатъчно поливане или преполиване, липса на достатъчно светлина.

Кои са най-важните условия за цъфтеж?

Коледничето е цвете на късия ден – то се подготвя за цъфтеж и цветоноси при продължителност на нощта 12-14 часа. Подготвителният период в летните месеци е много важен – достатъчно светлина, но защитеност на растенията от преки слънчеви лъчи и редовно, но умерено поливане. Есенният сезон е характерен с удължаване на нощния режим и растенията получават сигнал за образуване на пъпки. Можем да им помогнем, като осигурим благоприятни условия. Ако през лятото поливането е „по-често, но по-малко количество“, през септември трябва да се намали, а през октомври да се сведе до минимум. Когато започнат да се показват първите цветни пъпки, растенията не бива да сменят местоположението си, а дори и въртенето на контейнерите около оста е нежелателно. Тогава идват и първите сигнали за подхранване на растенията и постепенно започва редовно поливане. Подхранването продължава и по време на цъфтежа с несъдържащи азот хранителни вещества.

Цвете билка и биопестицид!

От всичко изложено тук става ясно, че е важно да се намери „златната среда“ и коледничетата ще ни радват всяка година с обилен цъфтеж.

Пазарът предлага много и различни видове препарати за листно и кореново торене на кактусови растения, а също и почвени смеси.

Как да накараме коледничето да цъфти редовно
157989
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
След като се появят пъпките не бива да се мести, чувства се добре без парно отопление
Коледничето цъфти на хладно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини