Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.05.2018 г.

За сладостта на цвеклото се погрижете сами

Практика
За сладостта на цвеклото се погрижете сами

sinor

Както и при останалите зеленчуци, така и при отглеждането на цвеклото има тънкости, които са важни за неговото качество. Половината успех за получаването на сладко цвекло например се крие в правилния избор на сортово разнообразие и селскостопанска технология.

Както се казва, „на вкус и на цвят приятели няма“. Така е и със сортовете цвекло. Някои харесват кръглите кореноплоди от типа „Бордо“, други „Египетска плоска“, или не по-малко сплеснатата „Бетина“, а трети -цилиндричните сортове от типа „Мона“. Не са за пренебрегване и сортът „Мулатка“ или хибридите „Боро“ и „Пабло“.

При покупка на семена трябва да се обърне внимание на сроковете за съзряване. Ранните сортове са подходящи за лятна консумация, а средоранните и късните – за зимно съхранение.

Глинесто – песъчливата почва е най – подходяща за отглеждането на цвекло.

Предпочитани предшественици за този грудков зеленчук са  картофите, лукът и зелето. Когато се разреждат посевите от цвекло, отделените растения могат да се засаждат в краищата на картофените участъци, а това ще бъде много благоприятно и за двете култури.

Само не трябва да се допуска засенчване на цвеклото. То е много светлолюбива култура и в сянка кореноплодите престават да растат.

Не може да се засажда цвекло на същия участък повторно, тъй като то е от тези култури, които не търпят собствените си коренни отделяния. Засаждането на същото място може да стане не по-рано от 5-6 години. За това време  вредителите и болестите ще загинат.

Цвеклото обича органичните торове, но от свежа оборска тор кореноплодите стават възлести, брадати и криви. Ако почвата е много бедна,  може да се комбинира подхранване с полупрегоряла или угнила оборска тор и комплексни минерални торове.

Интересното е, че на кисели почви цвеклото се развива много слабо, а на алкалните става много сладко и с прекрасни вкусови качества.

Цвеклото обича много калий, затова няма да бъде излишно през втората половина на лятото да се внесе калиев моносулфат или пепел. С азотното подхранване трябва много да се внимава, защото излишният азот води до образуването на кухини в кореноплодите.

За да се отгледа цвекло с високо съдържание на захари и хубава окраска, необходимо е три пъти за сезон да се подхранва с натриева селитра, или физиологичен солен разтвор /1 супена лъжица сол на 10 литра вода/.

Трябва да се има предвид, че солта уврежда почвата, а предозирането може да увреди и растенията.

Залог за висок добив

Погрешно е да се счита, че  по-раното  засяване на цвеклото ще гарантира по-големи кореноплоди. Това не е така: цвеклото е топлолюбива култура и  ранните посеви, попаднали на замръзване, стрелкуват и образуват цветоноси вместо сочни и сладки кореноплоди.

За получаване на много ранен добив  цвеклото може да се отглежда чрез разсад. Трябва да се има предвид, че прерасналите разсади много боледуват и трудно се адаптират на новото място.

Цвеклото има една особеност - от едно семенце излизат няколко израстъка, което изисква отстраняването на излишните  след покълване. Последващо разреждане се извършва на фаза 3-4 лист, но и прекалено не е необходимо. При голямо разстояние между растенията се получават по-светли пръстени във вътрешността на кореноплодите.

Пръстени могат да се получат и от прекалено преполиване.

Цвеклото се нуждае от две поливки на седмица, а при дъждовно лято и от по-малко. Преполиването води до загниване. Разрохкването на почвата между 3 – 4 поливки ще предотврати израстването на плевели.

За сладостта на цвеклото се погрижете сами
17320
 

Последни материали
Виж
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
Обзор на Софийска стокова борса за периода 7-10 април 2024 година
Появи се предлагане на маслодаен слънчоглед на борсата, а изчезна търсенето
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 10-16 април 2024 година
Задържа се неустойчиво време с валежи със стопанско значение
Подробности от Египетския търг
Българската пшеница не можа да се наложи в битката за Египет
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Скъпата захар стимулира фермерите въпреки забраната на някои неоникотиноиди
Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Стават и по-сладки
Засадете цвекло до доматите и то ще повиши добивите
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини