Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.05.2018 г.

За сладостта на цвеклото се погрижете сами

Практика
За сладостта на цвеклото се погрижете сами

sinor

Както и при останалите зеленчуци, така и при отглеждането на цвеклото има тънкости, които са важни за неговото качество. Половината успех за получаването на сладко цвекло например се крие в правилния избор на сортово разнообразие и селскостопанска технология.

Както се казва, „на вкус и на цвят приятели няма“. Така е и със сортовете цвекло. Някои харесват кръглите кореноплоди от типа „Бордо“, други „Египетска плоска“, или не по-малко сплеснатата „Бетина“, а трети -цилиндричните сортове от типа „Мона“. Не са за пренебрегване и сортът „Мулатка“ или хибридите „Боро“ и „Пабло“.

При покупка на семена трябва да се обърне внимание на сроковете за съзряване. Ранните сортове са подходящи за лятна консумация, а средоранните и късните – за зимно съхранение.

Глинесто – песъчливата почва е най – подходяща за отглеждането на цвекло.

Предпочитани предшественици за този грудков зеленчук са  картофите, лукът и зелето. Когато се разреждат посевите от цвекло, отделените растения могат да се засаждат в краищата на картофените участъци, а това ще бъде много благоприятно и за двете култури.

Само не трябва да се допуска засенчване на цвеклото. То е много светлолюбива култура и в сянка кореноплодите престават да растат.

Не може да се засажда цвекло на същия участък повторно, тъй като то е от тези култури, които не търпят собствените си коренни отделяния. Засаждането на същото място може да стане не по-рано от 5-6 години. За това време  вредителите и болестите ще загинат.

Цвеклото обича органичните торове, но от свежа оборска тор кореноплодите стават възлести, брадати и криви. Ако почвата е много бедна,  може да се комбинира подхранване с полупрегоряла или угнила оборска тор и комплексни минерални торове.

Интересното е, че на кисели почви цвеклото се развива много слабо, а на алкалните става много сладко и с прекрасни вкусови качества.

Цвеклото обича много калий, затова няма да бъде излишно през втората половина на лятото да се внесе калиев моносулфат или пепел. С азотното подхранване трябва много да се внимава, защото излишният азот води до образуването на кухини в кореноплодите.

За да се отгледа цвекло с високо съдържание на захари и хубава окраска, необходимо е три пъти за сезон да се подхранва с натриева селитра, или физиологичен солен разтвор /1 супена лъжица сол на 10 литра вода/.

Трябва да се има предвид, че солта уврежда почвата, а предозирането може да увреди и растенията.

Залог за висок добив

Погрешно е да се счита, че  по-раното  засяване на цвеклото ще гарантира по-големи кореноплоди. Това не е така: цвеклото е топлолюбива култура и  ранните посеви, попаднали на замръзване, стрелкуват и образуват цветоноси вместо сочни и сладки кореноплоди.

За получаване на много ранен добив  цвеклото може да се отглежда чрез разсад. Трябва да се има предвид, че прерасналите разсади много боледуват и трудно се адаптират на новото място.

Цвеклото има една особеност - от едно семенце излизат няколко израстъка, което изисква отстраняването на излишните  след покълване. Последващо разреждане се извършва на фаза 3-4 лист, но и прекалено не е необходимо. При голямо разстояние между растенията се получават по-светли пръстени във вътрешността на кореноплодите.

Пръстени могат да се получат и от прекалено преполиване.

Цвеклото се нуждае от две поливки на седмица, а при дъждовно лято и от по-малко. Преполиването води до загниване. Разрохкването на почвата между 3 – 4 поливки ще предотврати израстването на плевели.

За сладостта на цвеклото се погрижете сами
17263
 

Последни материали
Виж
Кубота представя трактор с мощност 22 к.с. в гамата Escorts-Kubota
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Скъпата захар стимулира фермерите въпреки забраната на някои неоникотиноиди
Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Стават и по-сладки
Засадете цвекло до доматите и то ще повиши добивите
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини