Начало » Новини » Страната
13.02.2018 г.

Иновативен уред зарежда скоростно от бункери със зърно до камини с пелети

Устройството няма аналог в България и ще бъде изложено на АГРА в Пловдив
Иновативен уред зарежда скоростно от бункери със зърно до камини с пелети

За първи път в България иновативна система спестява неколкократното вдигане на тежки чували за пълнене на домашни камини и отоплителни пелетни горелки. Уредът извършва зареждане с до 300 килограма дневно. В своя "фермерски" вариант на една работна смяна системата може да пълни и силози с по 3 тона зърно. Изцяло автоматичната разработка ще бъде демонстрирана на специализираната изложба АГРА, която ще се проведе от 21 до 25 февруари в Палата 3 на Международен панаир Пловдив, съобщиха конструкторите.

Подходяща е за зареждане на бункери с фуражи и за отопление на оранжерии и големи помещения в селското стопанство. "Това означава, че системата може да се адаптира лесно спрямо нуждите на конкретния случай", обясни  инж. Александър Лалов продуктов мениджър във фирмата производител "ТMG". Идеята възникнала преди 3 години, а в момента можем да задоволим и най-претенциозните изисквания откъм мощност, позициониране и обем, уверяват експертите от пловдивската компания.

Според изчисленията системата е в състояние да работи без дефекти повече от 20 години. На вакуумен принцип се изсмуква материалът от специално разработен голям контейнер и се пренася към съответния уред, съд или апаратура. Това става с мощен  двигател и филтър. Процесът на зареждането е напълно автоматизиран - датчик следи нивото на материала в бункера и преди неговото изчерпване, стартира нов цикъл. Принципът й на работа позволява тя да се ползва също за зареждане на домашни камини и отоплителни горелки на пелети. Чувалите с тях са тежки и неколкократното им вдигане е изключително неудобство, особено за възрастни хора, смятат конструкторите. Системата на "ТMG" е без обслужване - с изключение на първоначалното поставяне на материала в контейнера. Поетапното напълване на отоплителния уред с нужното количество материал за горенето се дозира чрез автоматика. Конструкторите са елиминирали напълно риска от засмукване на искри при зареждането, което превръща системата в изключително безопасно устройство дори в силно запалима среда. Специалните филтри са самопочистващи се.

Уредът е лесен за монтаж и закрепване, не заема голяма площ. За битови нужди капацитетът за зареждане на ден е 300 килограма горивен материал. Спрямо количествата се разработва и различна автоматика. Затова всяка отделна система е бутикова и се изработва по индивидуалните параметри, обясни инж. Александър Лалов. При необходимост може да се постави сензор за осветление, с който работата спира през нощта след извършване на последното зареждане. Цената на системата започва от 1600 лева.

Освен пелети, фураж, зърно, брашно и гранулати системата пренася всякакви видове насипни и прахообразни материали в селското стопанство, в хранително-вкусовата и във фармацевтичната промишлености, в производството на пластмасови изделия. В зависимост от конкретния материал за пренос възникват и проблеми, чието разрешаване е част от действието на системата. Например пелетите често се групирали произволно и "засядали", без да пропадат в улея. Специална засмукваща сонда разбива струпването за секунди и осигурява безпроблемната работа на устройството, обясняват експертите.

Иновативен уред зарежда скоростно от бункери със зърно до камини с пелети
13689
 

Последни материали
Виж
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
Свързани материали
Виж
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
За 18-та поредна година
На 5 март се връчват наградите „Инвеститор на годината“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини