Начало » Хоби земеделие » Цветарство
30.11.2017 г.

Жилище на колела

Саксиите и кашпите са важен елемент от оформлението

Понякога покупката на дом за цветята е просто необходимост. Ако, например, вие искате да си отгледате топлолюбиви растения, да кажем, цитрусови растения. Те са многогодишни, много чувствителни на прохладното време. Само през лятото можете да ги държите навън. Когато обаче се захлади, веднага трябва да ги приберете вътре.
В останалите случаи всичко зависи от вашето желание – голяма част от растенията, които могат да растат по не лош начин на открито, се чувстват добре и в контейнери. Освен това е много удобно да отглеждате любимите си зелени приятели в преместваеми съдове. Например, вие можете да променяте композицията в градината няколко пъти в сезона. Достатъчно е само да пренесете контейнерите на друго място и интериора в градината ще се измени.
Няма да ви се наложи да чаката следващия сезон, ако искате да засадите нови растения. Освен това, ако вашата входна врата не изглежда така, както искате вие, то можете с помощта на няколко саксии да промените облика й. И така, да изберем жилище за нашите цветя.

Пластмасовите се повреждат от слънцето
Обикновените пластмасови саксии и контейнери с различни размери и форми са традиционно разпространения вариант. Основните достойнства са лекотата им и невисоката им стойност. Недостатъците: под въздействието на слънцето и сезонните изменения на времето пластмасата става чуплива. След няколко години такава саксия или контейнер може да се спука и от лек удар.

Керамиката е класика
Керамичните саксии, покрити с разноцветна или едноцветна боя, остават любими на много градинари. Това е напълно обяснимо: теракотените глинени съдове са дълговечни. Те съхраняват добре влагата, без да се разрушават под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Стъклото е подходящо за оригинални композиции
Стъклените съдове също се използват с голяма популярност от градинските дизайнери. От разположените в тях растения се получават оригинални композиции. Растенията в стъклени саксии се съчетават с цветя, насадени в керамични съдове. Единственият недостатък на стъклените съдове е тяхната чупливост.

Металът е на мода
Металните кофи и саксии от починкована ламарина ще се харесат на любителите на съвременния стил хайтек. Модата на тези контейнери е въведена от холандските цветари и с всяка година количеството на поклонниците им става все по-голямо. Металните саксии се вписват отлично и в минималистичния съвременен стил.

Селски стил
За градината в кънтри стил отлично решение са предметите от бита: дървени качета, плетени кошници, чугунена кухненска посуда и дори ... изсушени тикви.

Какво се отглежда в контейнери?
Най-често в саксии се садят едногодишни цветя. Едни от тях живеят един сезон, което означава, че всяка година вие можете да подменяте съдържанието на саксията и да създавате нови комбинации. Можете да засадите растенията по-отрано, още преди настъпването на лятото, тогава в началото на сезона те ще ви зарадват с красивите си цветове.
В контейнерите добре живеят и ефектно изглеждат алисумът и бегонията, копривката и мушкатото, лантаната и лобелията, латинката и теменужките, петуниите и градинския чай, цинията и антиримунът. Тревите и подправките също добре растат в малки съдове, поставени във вътрешния двор, на балконите и терасите. Ароматната колекция от подправки ще стане отлична украса и за кухнята на домакинята.

Едногодишните ще се окажат многогодишни растения
Много растения, които отглеждаме като едногодишни, на практика се оказват многогодишни, но топлолюбиви. Затова, ако в градината си имате отопляема оранжерия, пренесете там тези растения за зимата. Така ще удължите живота им. Грижите за тези растения през студеното време са прости. Главното е да поддържате чистотата и да предотвратите загниването им. Поливайте растенията само в редки случаи, тъй като в това време те се намират в състояние на покой и не растат. Ако преместите растенията в отопляемата оранжерия, то ги поливайте така, че почвата в съдовете да не засъхва, а през пролетта пресадете цветята в нов субстрат.

Какъв съд да изберете?
Правилно подбраните контейнери ще подчертаят своеобразието на всяко растение.
Правило 1: контейнерите трябва да се съотнасят към размерите и стила на участъка, терасата, балкона. Само тогава те ще станат достойна основа за цветята и равноправен елемент на дизайна.
Правило 2: за растенията, които планирате да разположите навън, е най-добре да използвате светли контейнери, за да не се пренагряват от слънцето.
Правило 3: за засаждането на растения избирайте саксии с широки гърла. Тогава ще можете без трудност да проверявате влажността на субстрата в тях.
Правило 4: старайте се да избирате съдове с дренажни отвори. Иначе влагата ще се задържа и растенията ще бъдат застрашени от загниване на корените.

Жилище на колела
22299
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Цените на жилищата са се увеличили с 4.3% през второ тримесечие на годината
В ЕС наемите се увеличават, а цените на жилищата намаляват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини