Начало » Хоби земеделие » Цветарство
04.10.2017 г.

Турският карамфил трябва да е на слънчево

Топкарамфилът (Dianthus barbatus) се нарича още турски карамфил или самакитка. Растенията произхождат от Южна Европа. По природа са многогодишни, но най-често се отглеждат като двугодишни или едногодишни. Изправените стъбла са груби и здрави. На височина достигат до 60 см и са разделени на възли и междувъзлия. Най-долните листа са широкоудължени и през първата година образуват розетка. Тези по стъблото излизат от възлите. Те са по-тесни, и колкото са по-на високо, толкова са по-дребни.
Цветовете са до 2 см в диаметър, прости или кичести. Събрани по 20-30 в топчести съцветия, които достигат до 10-12 см в диаметър. Цъфтежът е продължителен – от май до юли-август. Баграта зависи от сорта. Еднобагрени са Albus – чисто бял, Newport Pink –розов, Scarlet Beauty – червен. При сорт Auriculа-eyed Micstur цветовете са обагрени в бяло и червено в концентрични кръгове. Много модерни са сортовете Indian Carpet и Summer Beauty, които са нискостъблени – до 15 см. Те се засаждат в алпинеуми или в саксии и сандъчета, за украса на балкони, тераси и веранди.
Плодовете са удължени бежово-кафяви кутийки, които се отварят на върха. Семената са плоски, тъмнокафяви, почти черни. В 1 г има до 1200 броя.

Турският карамфил предпочита добре обработени, дренирани почви с неутрална реакция. Мястото трябва да е слънчево. Растенията издържат на отрицателните температури през зимата.
Размножава се чрез семена. Те се засяват в открити лехи през юли-август. За 1кв. м са необходими 2 г. До есента разсадът е готов за засаждане на постоянно място. Високостъблените сортове се разсаждат на разстояния 30 х 30 см, а нискостъблените – на 12 х 12 см. Растенията зацъфтяват на втората година.
При двугодишното развитие на растенията почвата редовно се окопава и плеви. Често самакитката се разклонява силно. Растенията заемат междуредовото пространство и сами подтискат развитието на плевелите. Тъй като се самозасяват, на следващата година стъблата са толкова много, че не могат да се доизхранят и цветовете издребняват. Това не бива да се допуска. За целта при плевенето излишните самосевки се проскубват. Тогава цветовете са по-едри и красиви.
Когато отглеждате топкарамфил в саксии, засаждайте по две-три растения. Така след разклоняване, те плътно покриват саксията. Почвата не трябва да изсъхва. През зимата саксиите остават навън.

Турският карамфил трябва да е на слънчево
17997
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
Вижте цените от търга на пшеница
Турция отново пазарува мелничарска пшеница
Крайните резултати от турски търг за внос на 300 хил.т царевица
Вижте цените
Турция купи 300 хил. тона мелничарска пшеница
Резултати от турския търг за внос в цени
Турция купи 290 хил. тона пшеница за да осигури увеличеното търсене на брашно за износ
Турският министър на земеделието Факъбаба се среща с Порожанов на 27 ноември
Аналогия
Турски домати заливат пазара в Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини