Начало » Новини » Света
08.07.2017 г.

Конфискувани са 122 тона незаконни пестициди при опит за внос в ЕС

sinor

Митническите власти на 16 държави-членки на Европейския съюз, включително тези на Великобритания, Франция, Гърция, Литва, Румъния, Словения и Испания, са конфискували общо 122 тона незаконни пестициди при опит те да бъдат внесени през пристанищата и летищата на общността, съобщиха от „Европол”, цитирани от електронното издание Agropages. В 10-дневната операция, наречена „Сребърна секира II”, освен служители на Европейската полицейска служба и националните митници са взели участие и представители на Европейската служба за борба с измамите.

Количествата конфискувани пестициди са достатъчни, за да покрият 2 пъти територията на Люксембург или 452 хил. футболни терена, заяви говорителят на Европол Тине Холево. Повечето контрабандирани химикали са произведени в Китай, като за целта са били използвани некачествени и често опасни химични съставки, добави Крис Ванстенкисте, началникът на отдела на „Европол” за борба с престъпленията, отнасящи се до интелектуалната собственост.

От европейската полицейска служба уточниха, че фалшифицираните пестициди са в състояние да увредят сериозно селскостопанските култури, да замърсят околната среда и да нанесат вреди на човешкото здраве, а освен това са запалими при извънредно ниски температури. „Някои от тези химикали се възпламеняват при температури под 28 градуса по Целзий, което ги прави изключително опасни за превоз и съхранение”, изтъкна Ванстенкисте. Той отбеляза, че в момента вредните вещества се съхраняват в специализирани съоръжения и скоро ще бъдат унищожени.

През миналия месец „Европол” обяви Китай и Хонконг за най-големите центрове за доставка на фалшифицирани стоки в света. На фона на разширяването на железопътната мрежа за доставки на стоки между Китай и Европа възникват опасения, че престъпни групировки могат да се възползват от потенциално по-евтината или по-бърза алтернатива за превоз на товари в сравнение с въздушните лини и транспортирането с контейнери по море. 

Конфискувани са 122 тона незаконни пестициди при опит за внос в ЕС
7649
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини