Начало » Пазари » Животинска продукция

Швейцария въвежда ДНК проби за проследяване на месото от фермата до потребителя

С цел безусловно удостоверяване на произхода
Синор.БГ / 18.05.2017 г.

От всяко животно, отглеждано в Швейцария за месо, ще бъдат вземани ДНК-проби, за да може да се докаже, че месните продукти, продавани в местните магазини или доставени в чужбина, са с произход именно от страната, съобщи електронното издание Ptichki.

Основната причина за действията на швейцарските власти е борбата с производители и търговци, представящи предлаганото от тях месо и продуктите от преработката му като швейцарски. По този начин и потребителите ще бъдат уверени, че консумират наистина швейцарско месо, а не полско или бразилско.

Системата ще влезе в действие от пролетта на 2018 г., като най-напред ще бъде приложена за говеждото и телешкото, а след това и за свинското и овчето месо. Разходите за внедряването на системата ще достигнат около 4,5 млн. швейцарски франка или около 7,5 франка на животно, при това на производителите ще бъде оставен изборът дали да калкулират тези разходи в крайната цена на продукта и по този начин да ги прехвърлят върху потребителите. Ако го направят коректно, месото би трябвало да поскъпне с 0,05 франка за килограм.

Подобна система за проследяване на пътя на продуктите вече бе изпробвана в Канада и Великобритания, но не всички производители се оказаха готови да се включат.

Швейцария въвежда ДНК проби за проследяване на месото от фермата до потребителя
9407
 

Последни материали
Виж
Регистрираните доставки за последните 20 години бяха едва 20 000 тона
Износът на пшеница от Казахстан за Алжир надхвърли 100 милиона долара
Как майсторски бе овладян земеделският протест
През седмицата: Голямото пробуждане и надежди за аграрни реформи
С 684 милиона лева бюджет по стратегическия план и оперативни програми
Одобриха 97 местни инициативни групи по подхода ВОМР за 2023-2027 г.
Върху тях се гради конкурентното и екологично отговорно производство
МЗХ съдейства за прилагане на научните достижения за опазване на почвите
Леща по манастирски
Нерегистриран по закона на храните и в лошо хигиенно състояние
Затвориха нерегламентиран цех за производство на хляб в Хасково
Свързани материали
Виж
25 хил. ще бъдат заличени
Швейцария ще намали броя на кравите заради митата на САЩ
Установените количества надхвърлят допустимите близо 6 пъти
Швейцария изтегли сръбско царевично брашно от пазара заради афлатоксин
На форум в Женева България настоява за стимули в цифровизацията
Все повече млечни ферми в страната прекратяват дейност
Ръстът на производствените разходи може да принуди Швейцария да внася мляко
За гарантиране на необходимото ниво на хигиена в производството на мляко
Швейцария дава 2,5 милиона франка на млечни ферми в освободените части на Украйна
Европейски проект
Родните биофермери с нови промоции В Корея, Норвегия и Швейцария
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини