Начало » Новини » Интервю
20.04.2017 г.

Албена Симеонова: Безобразие е - и в края на април биорастениевъдите няма да получат субсидиите за 2016-а!

sinor

Точно преди Великден от министерството на земеделието съобщиха, че започва изплащането на субсидиите за агроекология и биопроизводство. За целта щели да се преведат 17,5 млн. лева на 2 800 земеделски производители. Три дни след светлите празници преводите не са получени от голяма част от биофермерите, а стопаните се чудят как да си осигурят финансирането за пролетните дейности. Пред Синор.БГ председателят на Асоциация Биопродукти Албена Симеонова изрази силното възмущение на сектора към държавните институции.

Г-жо Симеонова, кога разбрахте, че средствата няма да бъдат платени?

Помним как служебният министър Христо Бозуков съобщи, че средствата по двете мерки са платени, но това не е вярно, защото преведоха парите само на пчелари и биоживотновъди и то едва ли не с обяснението „че били по-гръмогласни“. Ако трябва да викаме, можем да го направим, но така ли трябва да изглежда диалога с институциите.

Отговорът от министерството беше, че видите ли, ние биорастениевъдите сме били много. Зърнопроизводителите също ги притискали за зелените плащания, тютюнът също чакал, та затова ние ще сме на опашката. В крайна смета разбрахме, че до края на април едва ли ще си получим парите.

Как така до края на месеца, какви са обясненията им?

От всичките лъжи, с които ни обливаха, се разбра, че този сектор по никакъв начин не е приоритетен за властта. В същото време в Европа всичките биопроизводители си получиха субсидиите още в края на 2016 година. На този фон как да сме конкурентоспособни?

Как така успяха да изплатят през декември на зърнопроизводителите, а ние буквално сме изпаднали в агония, защото нямаме пари за пролетните дейности. Докато в другите сектори отдавна успяха да засеят, дори да си напръскат с неоникотиноиди, ние работим на вересия.

Лично аз съм взела назаем семената за слънчогледа от фирмата, с която имам договор да ми изкупи продукцията през есента. Но бензиностанцията, която е до моите полета, ще фалира заради мен, защото нямам пари да си върна борчовете от миналата година. Рентите също не съм платила и това се отнася за всички биопроизводители, а хората си чакат парите. Досега такова чудо не е било!

Къде точно са причините според вас?

Фонд „Земеделие“ се оправдава с министерството, от министерството контрират, че проблемът бил във фонда, затова служителите трябвало да се хванат на работа. На кого да вярваме при тази ситуация...?

Но нас не ни интересува кой е виновен. За нас е важно по най-бързия начин да си поемат ангажиментите, защото е безобразие да ни разиграват по този начин. Затова ви моля от името на Синор.БГ да отправите запитване в министерството за причините да не се плаща на биорастениевъдите, защото това е основният въпрос, който нашите членове отправят към нас.

А какво ще стане с кандидатстването за новата кампания 2017?

Тези, които са биосертифицирани и тези в преход, ще могат да очертават, но за тези в преход ще бъде под условие. И ако догодина за тях не се намерят средства от други мерки, те може и да не получат субсидии за 2017 г. Това се разбра от последната заповед.

Значи тези, които са започнали като био през 2016 година, са под условие и не е ясно дали ще бъдат подпомогнати, така ли?

Да за хората в преход не е сигурно, а те са инвестирали в това производство, което е ужасно. Непрекъснато се говори за здравословно хранене на народа, че щяло да се подпомага биологичното производство. А на практика парите свършиха. Значи не им е правилна политиката. Не обвинявам конкретно този или онзи. Но когато се приемаше планът за развитие на биопроизводството, се казваше, че през 2013 година площите с биопроизводство ще достигнат 8% от общата обработваема земя.

Тогава бяхме едва на 2%, но сега сме 5%. В този случай аз питам защо в новата програма не са предвидени средства за подпомагане на тези 8% биоплощи. Правиш план, гласуван от Министерския съвет, а в същото време блокираш този план – няма логика.

Какво очаквате от кабинета Борисов 3?

От досегашните изявления на бившите министър Десислава Танева и зам. министър Васил Грудев разбрахме, че има неработещи мерки, които могат да се нотифицират и макар със задна дата да се намери решение.

И Танева, и Грудев са наясно с проблема, затова очакваме решения. Но за нас е важно да видим добро отношение към малкия фермер и това трябва да се усети от следващия парламент.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Албена Симеонова: Безобразие е - и в края на април биорастениевъдите няма да получат субсидиите за 2016-а!
30544

 От: Био  08:46  пeтък, 21 април 2017 г.
ПРИ ТАНЕВА БЕШЕ ТРУДНО, НО ИМАШЕ ГРАФИК И МОЖЕ ДА Е В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН, НО ВСЕ ПАК СЕ СПАЗВАХА НЯКАКВИ СРОКОВЕ ЗА ПЛАЩАНИЯТА. ТОВА, КОЕТО СЕГА СТАНА С МЕРКИТЕ 10 И 11 Е АБСОЛЮТНО СВОЕВОЛИЕ НА СЕГАШНИЯ МИНИСТЪР БОЗУКОВ. ТОЙ ИЗБРА ДА ПЛАТИ НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ , КОИТО ВИНАГИ СА БИЛИ ПОСЛЕДНИ, ЗАЩОТО ПРОИЗВЕЖДАТ ОТРОВИ, А ОТЛОЖИ ПЛАЩАНИЯТА НА БИОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ. ТВЪРДО СЪМ ЗА ТАНЕВА, ПО-ДОБРЕ ТЯ ОТКОЛКОТО НЯКАКВИ НЕОРИЕНТИРАНИ ПРОФЕСОРЧЕТА. СТО ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ТАНЕВА, ОТКОЛКОТО КОЙТО И ДА Е КОМУНЯГА. ДОСЕГА БИОТО СЕ ПЛАЩАШЕ ДОРИ ПРЕДИ НОВА ГОДИНА , А СЕГА ГО ПРАЩАТ МАЙ. ИЗМЕСТИХА ТЮТЮНА НАПРЕД,А БИОТО ГО СЛОЖИХА НАЙ-ПОСЛЕДНО. И ВСИЧКО ТОВА Е ЗАПОВЕД НА ГОСПОДИН МИНИСТЪРА. ДУМИТЕ ГОСПОДИН МИНИСТЪРА ГИ КАЗВАМ С ОТВРАЩЕНИЕ ТВА ПРОФЕСОРЧЕ НЕ ЗАСЛУЖАВА И ДА ГО ЗАПЛЮЕШ. КРИЕ СЕ КАТО МИШКА И НЕ ОТГОВАРЯ.ВЗЕЛ Е ЕДНА КАМАРА ПАРИ ЗА ДА РАЗРЕШИ УПОТРЕБАТА НА НЕОНИКОТИНОИДИТЕ ЗА ТРЕТИРАНЕТО НА СЕМЕНАТА ОТ ФИРМА БАЙЕР. СТО ПРОЦЕНТА ПОТВЪРДЕНА ИНФОРМАЦИЯ.
 От: Биопроизводител  08:22  пeтък, 21 април 2017 г.
Искам да разбера какъв е проблемът и защо все още не ни плащат биото мярка 10и 11 . След като ДФЗ казаха, че не са получили необходимата информация от МЗХ, се заех да проверя кой точно създава проблемите. От дирекция Биоземеделие са дали всичко, което е нужно и поискано. Праматаров си е изпълнил ангажимента. Антон Аспарухов е в отпуск, но каза, че всичко по ПРСР е пратено. Михаил Карабельов каза, че последната информация, която са изискали е, на коя култура колко е преходният период. Бозуков не приема никого и не отговаря. Платил тютюна- отровата ,а реши да не плати биологичните мерки.

Искам да попитам Министъра как спи! Сънува ли кошмари? Сутрин отпочинал ли се събужда.ГОСПОДИН МИНИСТЪР АЗ ВЪОБЩЕ ВЕЧЕ НЕ МОГА СПЯ. ПЕТИ ДЕН НЕ СЪМ МИГВАЛ. НЕЗНАЯ КАКВО ДА ПРАВЯ. ЧАКАМ БИОТО И ДО ПОСЛЕДНО ВЯРВАМ, ЧЕ ДО ДНЕС ЩЕ ГО ПОЛУЧА. СЕГА КАКВО. ДА ИДВАМ УТРЕ ДА СЕ ПАЛЯ ПРЕД МИНИСТЕРТСТВОТО , ЗА ДА СИ СВЪРШИТЕ РАБОТАТА ЛИ. ДА ДРАСНА КЛЕЧКАТА, ТА ПОНЕ ДА СЕ СВЪРШВА. АХ БЪЛГАРИО, ЗА ЕДНИ СИ МАЙКА,ЗА ДРУГИ МАЩЕХА
 От: бОЗУКОВ  17:57  четвъртък, 20 април 2017 г.
Лобито на зърнарите изсмукаха субсидиите по агроекология, това е да имаш хора в миинистерството.

Няма за реалните биоземеделци ама за зърнарите има.

Няма за реалните биземеделци , а за "биопчеларите" има - защото 90 5 ОТ ТЕХ НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ОТСТОЯНИЕ ОТ КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ КУЛТУРИ,

И СЯ КО ПРАИМ ГОСИН "мИНИСТРЪ"
 От: Димитров  11:36  четвъртък, 20 април 2017 г.
Основателна тревога. Голяма част от биорастениевъдите имат закупени техники на лизинг.Хората очакваха субсидиите към края на 2016 г.,то преполовихме 2017 и още няма яснота. Че толкова ли е трудно да се приеме един читав финансов план и той да се спазва.Създайте малко ред в това измъчено селско стопанство, иначе как ще задържим и без това малкото производители тук.та нали на тях се крепи стопанството.
Последни материали
Виж
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Свързани материали
Виж
Албена Симеонова: Италианските сортове спасиха младото ми лозе от измръзване през зимата
Предстоящо
На 2 юни в Любеново край Никопол ще има представяне на биоторове и техника
Биопроизводителите трябва да кандидатстват в кампания 2017 независимо от опоскания бюджет
Общо събрание
Асоциация Биопродукти е с нов управителен съвет
За Албена Симеонова са членували 159 от 180-те души с право на глас
Българка е приета в ръководството на биофедерацията IFOAM EU
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини