Начало » Новини » Интервю
20.04.2017 г.

Албена Симеонова: Безобразие е - и в края на април биорастениевъдите няма да получат субсидиите за 2016-а!

sinor

Точно преди Великден от министерството на земеделието съобщиха, че започва изплащането на субсидиите за агроекология и биопроизводство. За целта щели да се преведат 17,5 млн. лева на 2 800 земеделски производители. Три дни след светлите празници преводите не са получени от голяма част от биофермерите, а стопаните се чудят как да си осигурят финансирането за пролетните дейности. Пред Синор.БГ председателят на Асоциация Биопродукти Албена Симеонова изрази силното възмущение на сектора към държавните институции.

Г-жо Симеонова, кога разбрахте, че средствата няма да бъдат платени?

Помним как служебният министър Христо Бозуков съобщи, че средствата по двете мерки са платени, но това не е вярно, защото преведоха парите само на пчелари и биоживотновъди и то едва ли не с обяснението „че били по-гръмогласни“. Ако трябва да викаме, можем да го направим, но така ли трябва да изглежда диалога с институциите.

Отговорът от министерството беше, че видите ли, ние биорастениевъдите сме били много. Зърнопроизводителите също ги притискали за зелените плащания, тютюнът също чакал, та затова ние ще сме на опашката. В крайна смета разбрахме, че до края на април едва ли ще си получим парите.

Как така до края на месеца, какви са обясненията им?

От всичките лъжи, с които ни обливаха, се разбра, че този сектор по никакъв начин не е приоритетен за властта. В същото време в Европа всичките биопроизводители си получиха субсидиите още в края на 2016 година. На този фон как да сме конкурентоспособни?

Как така успяха да изплатят през декември на зърнопроизводителите, а ние буквално сме изпаднали в агония, защото нямаме пари за пролетните дейности. Докато в другите сектори отдавна успяха да засеят, дори да си напръскат с неоникотиноиди, ние работим на вересия.

Лично аз съм взела назаем семената за слънчогледа от фирмата, с която имам договор да ми изкупи продукцията през есента. Но бензиностанцията, която е до моите полета, ще фалира заради мен, защото нямам пари да си върна борчовете от миналата година. Рентите също не съм платила и това се отнася за всички биопроизводители, а хората си чакат парите. Досега такова чудо не е било!

Къде точно са причините според вас?

Фонд „Земеделие“ се оправдава с министерството, от министерството контрират, че проблемът бил във фонда, затова служителите трябвало да се хванат на работа. На кого да вярваме при тази ситуация...?

Но нас не ни интересува кой е виновен. За нас е важно по най-бързия начин да си поемат ангажиментите, защото е безобразие да ни разиграват по този начин. Затова ви моля от името на Синор.БГ да отправите запитване в министерството за причините да не се плаща на биорастениевъдите, защото това е основният въпрос, който нашите членове отправят към нас.

А какво ще стане с кандидатстването за новата кампания 2017?

Тези, които са биосертифицирани и тези в преход, ще могат да очертават, но за тези в преход ще бъде под условие. И ако догодина за тях не се намерят средства от други мерки, те може и да не получат субсидии за 2017 г. Това се разбра от последната заповед.

Значи тези, които са започнали като био през 2016 година, са под условие и не е ясно дали ще бъдат подпомогнати, така ли?

Да за хората в преход не е сигурно, а те са инвестирали в това производство, което е ужасно. Непрекъснато се говори за здравословно хранене на народа, че щяло да се подпомага биологичното производство. А на практика парите свършиха. Значи не им е правилна политиката. Не обвинявам конкретно този или онзи. Но когато се приемаше планът за развитие на биопроизводството, се казваше, че през 2013 година площите с биопроизводство ще достигнат 8% от общата обработваема земя.

Тогава бяхме едва на 2%, но сега сме 5%. В този случай аз питам защо в новата програма не са предвидени средства за подпомагане на тези 8% биоплощи. Правиш план, гласуван от Министерския съвет, а в същото време блокираш този план – няма логика.

Какво очаквате от кабинета Борисов 3?

От досегашните изявления на бившите министър Десислава Танева и зам. министър Васил Грудев разбрахме, че има неработещи мерки, които могат да се нотифицират и макар със задна дата да се намери решение.

И Танева, и Грудев са наясно с проблема, затова очакваме решения. Но за нас е важно да видим добро отношение към малкия фермер и това трябва да се усети от следващия парламент.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Албена Симеонова: Безобразие е - и в края на април биорастениевъдите няма да получат субсидиите за 2016-а!
31260
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Албена Симеонова: Италианските сортове спасиха младото ми лозе от измръзване през зимата
Предстоящо
На 2 юни в Любеново край Никопол ще има представяне на биоторове и техника
Биопроизводителите трябва да кандидатстват в кампания 2017 независимо от опоскания бюджет
Общо събрание
Асоциация Биопродукти е с нов управителен съвет
За Албена Симеонова са членували 159 от 180-те души с право на глас
Българка е приета в ръководството на биофедерацията IFOAM EU
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини