Начало » Новини » Света

Норвежко сирене засрами конкуренцията на престижен международен конкурс

Фермата с 50 крави произвежда 20 тона сирене годишно
Синор.БГ / 20.11.2016 г.

На състоялото се в испанския град Сан Себастиян 29-то издание на ежегодния конкурс „Световни награди за сирене”, организиран от британската „Гилдия на деликатесите”, първото място зае синьото сирене „Kraftkar” на норвежката компания Tingvollost, съобщи електронното издание DairyNews.

Tingvollost е малка семейна фирма от община Тингвол в западна Норвегия с 50 крави, произвеждаща около 20 тона сирене годишно. „Просто нямам думи, това е наистина фантастично постижение за нас”, заяви основателят на компанията Гунар Воган след оповестяването на резултатите от конкурса.

„Kraftkar” спечели със 71 точки от 80 възможни, а на второто място с по 67 точки се наредиха испанските сирена „Cala Blanc” на компанията Lacto Industrial Menorquina и „Cremositos Del Zujar” на Arteserena. В конкурса взеха участие над 3 хил. сирена от 31 държави, а 266 експерти цял ден изпробваха продуктите. Накрая жури от 16 съдии определи победителя.

Норвежкото сирене дотолкова ги очарова, че те му връчиха и титлата „Шампион на шампионите” в съревнование с досегашните 28 победители в надпреварата. На второ място остана френското сирене „Ossau Iraty” на компанията Fromagerie Agour, спечелило наградата през 2011 г., а третото бе заето от миналогодишния победител „Le Gruyère AOP Premier Cru” на швейцарската Cremo SA von Mühlenen.

Норвежко сирене засрами конкуренцията на престижен международен конкурс
8334
 

Последни материали
Виж
Тайната на успешните
Историята на мощния кооператив в Италия ВОГ започва от 19 век с 22-ма фермери
Времето ще се затопли към края на следващата седмица
Пиле по мексикански
Испания стартира Национална филмова поредица за жени от селските райони
Бобовите култури фиксират азота и обогатяват почвата
Не са завършени процедурите за износ на българска пшеница, рапичен шрот и фуражи за Китай
Свързани материали
Виж
С молитва за хубаво време стартира Шестия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит
Българското мляко намалява, вносът расте
Румъния внася у нас повече мляко и млечни продукти, отколкото е целия български износ
Италия е водещ износител на сирене от Европейския съюз
Пазители на традициите
Сирене в стомна и крутмач – възродени от семейна ферма от Хасковско
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Географски означения позволяват да се добавя стойност по цялата верига на доставки
Млечния сектор на Италия продължава да расте
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини