Начало » Новини » Света
20.11.2016 г.

Норвежко сирене засрами конкуренцията на престижен международен конкурс

Фермата с 50 крави произвежда 20 тона сирене годишно

На състоялото се в испанския град Сан Себастиян 29-то издание на ежегодния конкурс „Световни награди за сирене”, организиран от британската „Гилдия на деликатесите”, първото място зае синьото сирене „Kraftkar” на норвежката компания Tingvollost, съобщи електронното издание DairyNews.

Tingvollost е малка семейна фирма от община Тингвол в западна Норвегия с 50 крави, произвеждаща около 20 тона сирене годишно. „Просто нямам думи, това е наистина фантастично постижение за нас”, заяви основателят на компанията Гунар Воган след оповестяването на резултатите от конкурса.

„Kraftkar” спечели със 71 точки от 80 възможни, а на второто място с по 67 точки се наредиха испанските сирена „Cala Blanc” на компанията Lacto Industrial Menorquina и „Cremositos Del Zujar” на Arteserena. В конкурса взеха участие над 3 хил. сирена от 31 държави, а 266 експерти цял ден изпробваха продуктите. Накрая жури от 16 съдии определи победителя.

Норвежкото сирене дотолкова ги очарова, че те му връчиха и титлата „Шампион на шампионите” в съревнование с досегашните 28 победители в надпреварата. На второ място остана френското сирене „Ossau Iraty” на компанията Fromagerie Agour, спечелило наградата през 2011 г., а третото бе заето от миналогодишния победител „Le Gruyère AOP Premier Cru” на швейцарската Cremo SA von Mühlenen.

Норвежко сирене засрами конкуренцията на престижен международен конкурс
6748
 

Последни материали
Виж
Информационната кампания на МЗХ: Вижте какви са промените по 3 еко схеми за 2024 г.
Над 203 млн. евро е бюджетът по еко схемите за Кампания 2024
ДФЗ изплати над 5,6 млн. лв. на стопаните с автохтонни породи животни
Над 4 млн. дка от горските територии в страната са общински
Пряката реализация ще подпомогне производителите
Организират изложение на местни млечни и фермерски продукти в Пловдив
Очаква се свиване и на износа и съвсем минимално на крайните запаси
Влошават се перспективите пред световната реколта от царевица през новия сезон
Свързани материали
Виж
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
Млечните продукти, произведени в България през 2023 г., са най-скъпите за последните 8 години
БАБХ: 12 000 т. имитиращи продукти са произведени, а не консумирани у нас за 2023 г.
Заради изискване за по-висок дял на овче и козе мляко в продуктите
Производителите на сирене в Кипър спират работа от 10 януари
Благодарение на въведените нови преработващи мощности за мляко
В САЩ очакват ръст в производството и износа на сирене
Турски домати и сирене получиха статут за защитено наименование за произход от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини