Начало » Новини » Света
22.01.2016 г.

Руският земеделски министър Ткачов поиска да бъде проверен за конфликт на интереси

Риа новости

Специална комисия ще разгледа заявлението, изпратено от руския министър на селското стопанство Александър Ткачов до правителството на страната, в което той иска да бъде проучен за евентуално наличие на конфликт на интереси, съобщиха от пресцентъра на ръководеното от него министерство, цитирани от руския вестник РБК. От пресцентъра твърдят, че Ткачов е изпратил искането на 11 януари. Преди 6 дни заместник-председателят на комисията за сигурността и борбата с корупцията в долната камара на руския парламент, Държавната дума, Александър Хинщейн изпрати официален въпрос дали министърът е написал заявлението си за наличието или липсата на конфликт на интереси при него, като от пресцентъра на министерството твърдят, че Ткачов го е получил чак на 14 януари. В него депутатът напомня на министъра, че в края на ноември е обещал до един месец да представи отчет за наличието или липсата на конфликт на интереси.

Със семейството на Ткачов се свързва компанията „Агрокомплекс Н.И.Ткачев”, като в руската Система за професионален анализ на пазарите и компаниите последните данни за частното акционерно дружество от затворен тип са за 2002 г. Тогава сред акционерите в компанията са братът на министъра Алексей Ткачов и баща им Николай Ткачов, оглавяващ борда на директорите, като след смъртта му тя е наречена на него. През ноември компанията стана лидер на пазара на мляко.

Съпругата на министъра Олга Ткачова притежава лозарското стопанство „Шато де Талю” в Геленджик. Неговата племенница Анастасия Кратли заедно с брат си Николай Ткачов притежава няколко компании, действащи в сектора на растениевъдството в Краснодарския край, а до 2015 г. бе собственик на 22,5% от акциите в голямата птицеферма от Южния федерален окръг „Югптицепром”. Съпругът на дъщерята на министъра Роман Баталов притежава ООД „Основа”, което търгува със зърно.

През юни Александър Ткачов заяви за „РБК”, че не съзира конфликт на интереси между своята дейност и притежаването от неговото семейство на големи компании в селскостопанския сектор. „Това не е петрол, а земя, производство на мляко, месо, яйца, хляб – обикновено селскостопанско производство. Създадох тези предприятия през 1995-1996 г., те не са големи и са на над 20 години. Какво да направя, да ги продам? Решението трябва да бъде взето от моите роднини”, заяви тогава министърът.

Руският земеделски министър Ткачов поиска да бъде проверен за конфликт на интереси
4922
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Мероприятието е приравнено към събитие на ОССЕ, където се допускат лица от санкционните списъци
Германия заобикаля санкциите срещу Русия, за да осигури присъствието на Ткачов на среща на Г-20
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини