Експерти от САЩ в областта на селското стопанство са убедени, че Китай скоро ще се превърне в житницата на света и в основен износител на селскостопански продукти, съобщи електронното издание Агробизнес. Според анализатора на Ройтерс Боб Стембридж и ръководения от него екип голяма роля в това отношение ще изиграят генетично модифицираните растения и дори говеждото. Според тях при успешно развъждане на генетично променен едър рогат добитък, отглеждан за месо, Китай ще е в състояние да наводни със своята продукция дори държавите с най-голямо производство в света – Аржентина, Чили и, разбира се, САЩ.
Освен това американските експерти са притеснени и от нарасналия брой регистрирани патенти от Китай в областта на генетично променените продукти. Макар първите 2 места в класацията да са заети от американските компании „Монсанто” и „ДюПон”, третото вече се заема от Китайската академия на науките, следвана от швейцарската компания „Синджента”. Следващите 4 места обаче са на китайски университети – селскостопанските в Хуаджун и Нандзин, Китайският селскостопански университет и този в Джъдзян.
Общият дял на САЩ и Китай във всички патенти, издадени за генетично модифицирани продукти, е 68%.
Царевицата и соята са любимите селскостопански култури за опити с генно модифициране от учените, а след тях идват оризът и пшеницата, доматите, картофите и марулите.