Начало » Важно за фермера » Пчеларство
12.05.2015 г.

Защо скочи изкупната цена на восъка?

Перипетии

Уважаема редакция на „Пчела и кошер“,
Казвам се Стефан Ников, на 29 г от Ямбол. По професия работя като агроном. С голямо желание преди две години започнах да отглеждам пчели. Искам публично, чрез трибуната на вашия вестник да изразя разочарованието си от един скорошен факт, засягащ всички пчелари в страната.
Направи ми впечатление следното – от един два месеца изкупната цена на восъка в магазинната мрежа се повиши рязко на около 15 лв/кг. Това автоматично увеличи цената на една ДБ восъчна основа на 2 лв. От друга страна при закупуване на основи с доплащане за работата на ишлеме, срещу 1 кг восък пчеларят получава 13 восъчни основи при цена 0,16 лв на брой. Това беше и цената при 10 лв на кг восък преди. Логично е след като изкупната цена на восъка се е повишила с 50%, срещу кг восък да се получават по-голям брой восъчни основи. И още нещо важно – след като изкупната цена на восъка се увеличава, логично е да се увеличи и изкупната цена на меда. Но това явление не се забелязва – уви!
Всичко споменато дотук е тревожно, защото любителите пчелари като мен с 15-20 кошера не разполагаме с достатъчно количество восък и се принуждаваме да закупуваме основи на свободно по 2 лв на брой.
Е, кажете ми как да се отглеждат пчелни семейства в България, след всичко изброено дотук и какъв стимул дава държавата на млади пчелари като мен да развиват бранша занапред.
Въпреки всички трудности, с които се сблъскваме сега, а и занапред, не трябва да се отказваме от най-чистото и свято нещо на света – ПЧЕЛИТЕ!

Коментар на редакционния екип
Действително в последните две години добиването на восък е силно намалено, просто защото те бяха и по-лоши. Има и втора причина, която не е само в последните две години, а действа от близо 15 години – това е все по-разрастващият се износ на ценната восъчна суровина. Всички държави около нас купуват на безценица български восък и задоволяват пчеларските нужди в техните региони.
Комбинирането на тези две причини доведе до недоимък на восък и (най-сетне!) увеличение на цената на ценната пчеларска суровина. Това, което се случи тази пролет беше повече от логично – висока изкупна цена на восъка и високи цени на основите при свободна продажба.
Относно въпросите и констатациите на г-н Ников – технологиите са такива, че от 1 кг восък се изработват определено количество основи – няма как да се предлагат повече отколкото досега при продажби на ишлеме. Съществува задълбочаващ се проблем при новите пчелари, поради факта, че те нямат натрупани количества восък – да, това е факт. Държавата не само че няма механизми за подпомагане, но дори създава и толерира условия за неравнопоставеност между производителите, „отглеждайки“ си административна прослойка, която дори не познава проблемите в бранша./fermera.bg

Защо скочи изкупната цена на восъка?
38140
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
От компанията препоръчват оригиналните опаковки да бъдат изолзвани повторно
Украинци предлагат пчелния мед в съдинки от восък
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини