Всеки сади онова, което харесва, но почти няма градина без краставици. Най-доброто време за засаждането им е в началото на май, съветват от руското електронно издание „Стопанство”.
За добра реколта обаче е нужно правилно засаждане. Познавачите препоръчват да се садят хибридни семена, тъй като те дават по-ранна реколта, по-устойчиви са на различни заболявания и изискват по-малко грижи от сортовите семена. Старите добри сортове са по-вкусни и ароматни, но за отглеждането им ще трябва да положите доста усилия и да ги обработвате срещу болести в необходимия момент.
Краставиците се засаждат чрез семена или разсад. Важно е да се изчака почвата да се нагрее добре, а при самото разсаждане можете предварително да нагреете самите семена – това забележимо ще увеличи устойчивостта на растенията спрямо гъбични болести. Няма да е излишно семената да престоят във вода 10-12 часа преди засяването. Добре е лехата за краставиците да се стопли. За целта 2-3 седмици преди засаждането се изкопава траншея с ширина и дълбочина около 30 сантиметра. Долната част (15 сантиметра) се запълва с оборски тор или хумус, а останалата почва се връща обратно в траншеята, образувайки хълмче. Можете да го покриете с черен найлон, за да може почвата да се нагрее и да започне процесът на горене.
Дълбочината на засяване на семената е 2-3 сантиметра, а разстоянието между тях – 10-15 сантиметра, между отделните редове – 50-70 сантиметра. Желателно е да не икономисвате семената, а в една ямичка да слагате по две, за да може след израстването да оставите по-силното растение. Добре е кълновете да бъдат покривани с найлон или лутрасил през нощта заради застудяването.
За засаждане може да се използва и разсад. Не трябва да се забравя обаче, че краставиците не оцеляват, ако кореновата система бъде наранена, затова разсадът трябва да се отглежда в торфени саксийки и да се полага с тях в почвата. При купуване на разсад избирайте най-силните растения, но с не повече от 3 до 5 листа.
След прехвърлянето на разсада в почвата трябва да се внимава тя постоянно да бъде влажна, а преди застудяване подхранете растенията със суперфосфат. Обърнете внимание на факта, че корените на краставиците се намират малко под повърхността и често излизат над нея, затова е полезно да добавяте хумус или компост.