Начало » Важно за фермера » Животновъдство
23.09.2014 г.

Хранене на бройлери в домашни условия

Освен в промишлените ферми отглеждането на бройлери е препитание за някои по-малки производители. Все още бройлери и пилета от общоползователни хибриди се отглеждат и в домашни условия. За съжаление то е основано или изцяло на народни прийоми или стопаните, които са осъзнали предимствата от спазването на технологията на отглеждане, често използват такива, за да поевтинят продукцията си. Резултатът от това е най-често далеч от желания. От заложените за отглеждане пиленца на есен се преброяват малцина оцелели, но и те не струват никък евтино. Дребните стопанства, които ползват отпадни суровини (слънчогледово кюспе, утайки от производство на олио, трупни брашна и др.), много често остават разочаровани от крайните резултати. Къде е истината?

Настаняването на еднодневните пиленца трябва да става в добре отоплени (32 градуса С през първия ден), проветрени и сухи помещения. Подът се покрива със слама или стърготини с дебелина 4-5 см или около 2-3 кг/кв. м. Залагат се максимум 15-20 пиленца на квадратен метър в зависимост от възрастта и теглото, до което ще се реализират. Когато поенето ще става с гривитачни поилки, се предвижда на едно на всеки сто пиленца, а когато ще се използват нипелни - 10-15 пиленца на нипел. Храната е най-добре да се заложи на хартия в близост до поилките, за да се улесни поенето. В първите часове пиленцата имат нужда от вода, защото много често се обезводняват в процеса на люпене. Храната трябва да е на разположение веднага, да се залага на малки порции няколко пъти на ден, за да е свежа. След 4-ия час 50% от пиленцата трябва да са с пълни гушки, а след 8-ия - 90%.  Ако всичко е наред, смъртността след 1-ата седмица следва да бъде между 0,9 и 1%, а теглото около 150 грама. Температурата на тялото следва да бъде около 39,4 градусаС.

Не е достатъчно с пшеницата и царевицата от рентата да се отглеждат успешно птици. Ограничителните мерки, които се налагат във връзка с птичия грип, силно ограничават храненето на открито. Така най-разумният избор е да се разчита на готови храни или предварително заготвени смеси, биоконцентрати, от утвърдени производители на храни. Отначало следва да се започне със стартер, които отговаря на изискванията на пиленцето до около 7-10 дни, следва храна за периода до около месец или т. нар. гроуер и след това финишър или храната за същинското угояване. В същия ред се подреждат и концентратите, като процентите на влагане и рецептите за изготвяне на готова храна от тях се указват от производителя.

Не се допуска смесването на храните с по-евтини зърнени компоненти или отклонения от указания процент на влагане на концентратите. Това води до нарушаване на предварително заложения от специалистите хранителен състав, проблеми с продуктивността и отклонения в здравословното състояние на птиците. Време е и да се изостави практиката на птиците да се дават допълнително сварени яйца, зърна от черен пипер, зелени треви и др. В случай че птиците не се развиват нормално най-добре е да потърсите съвета на специалист по отглеждането им или на ветеринарен лекар.

Недостатъците в качеството на храната се отстраняват след разговор със специалиста на доставчика на храна или със смяна на доставчика. Храната е основен фактор за добра продуктивност и добро здравословно състояние и следва към приготвянето й да се подхожда професионално. 

Хранене на бройлери в домашни условия
12401
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
Спрямо същия месец на миналата година
Заложените яйца за бройлери и патета са намалели рязко през януари
През първата половина на 2021 година
Поредни предизвикателства очакват птицевъдите в световен мащаб
От 14 декември неясно докога
Великобритания затваря всички домашни птици в помещения заради грипа
Подобни горещини и загуби не са регистрирани за последния половин век
Жегата умъртви милион пилета в Бразилия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини