Начало » Важно за фермера » Пчеларство
24.07.2014 г.

Пчелният восък – подценен пчелен продукт

Практика

д-р Наско Кирилов, двм
Известно е, че потенциалните възможности за отделяне и производство на пчелен восък (ПЧВ) са големи, но не се използват добре от пчеларите. Вече е почти изоставена утвърдената преди това практика да се предава вощина и троптина на изкупвателните фирми за преработване. Поради това ежегодно в страната ни се губи 150 тона ПЧВ.
Търсенето на ПЧВ и използването му в промишлеността и за лечение е много голямо. Той притежава ценни качества, заради които е намерил приложение не само в пчеларството, но и в редица отрасли на промишлеността. Използва се в едни от най-важните й клонове като металургията, жп транспорта, самолетостроенето, радио-телефонната техника, кожухарската, автомобилната, парфюмерийната, фармацевтичната, медицинската промишленост и др. От незапомнени времена с ПЧВ се задоволяват и църковните нужди в страната.
ПЧВ е много ценна суровина, която се получава при отглеждането на пчелните семейства. Изкупната му цена е по-висока, отколкото на меда. При правилното използване на восъкоотделянето на пчелите и избирането на най-ефективните методи за извличане на ПЧВ могат да се получат значителни материални приходи. Това може да се постигне, ако пчеларите упорито и системно прилагат ДЗПП.
Само силните пчелни семейства могат да произвеждат ПЧВ!
Това означава, че главните условия за восъкоотделянето на пчелите работнички са: наличие на много възрастни пчели, не по-стари от 18-20 дни; вътрешна температура в гнездото от 33 до 36 градуса С около пчелите, които ще отделят ПЧВ; изобилие от храна /нектар и цветен прашец/, която най-много помага за бързото изграждане на восъчните основи
Доброто общо и здравословно състояние на пчелните семейства до голяма степен зависи от качеството на пчелните пити. Редовната смяна на по-голям брой пити ще попречи те да бъдат постоянни огнища, източници на зараза и разпространение на заразни и паразитни болести. По този начин ще се гарантира жизнеността и здравето на семействата. Старите пити се явяват и като ефикасен акумулатор на остатъчните вещества от ветеринарномедицински и растителнозащитни продукти, прилагани за борба срещу болестите по пчелите и ентомофилните култури.
Замяната на старите пити с рамки с восъчни основи също допринася за снижаване изпадането на семействата в роево състояние.
Необходимо е ежегодно да се сменят най-малко 5-6 дадан-блатови плодникови пити и по 10-15 от многокорпусните кошери. Това се постига чрез бракуване на горепосочения брой пити и подлагането им на топене и пречистване на ПЧВ.
Един от пътищата за увеличаване производството на ПЧВ е своевременната и качествена преработка на восъчните суровини в пчелина.
Към изходната восъчна суровина се числят: питите, негодни за отглеждане на пило и складиране на мед и цветен прашец /старите, в които са се излюпили 12 и повече поколения пчели/; бракуваните по различни причини пити и такива, заразени от възбудителите на заразни и паразитни болести; питите в строителните рамки; восъчните далаци; остатъците от надградките, добити след почистване на рамките, преградните дъски и дъната на кошерите; срязаните маточници и килийките с търтеево пило; отпадъците от дъната на кошерите; останалите ивички от восъчни основи след монтирането на рамките.
Най-добрият, най-качественият ПЧВ след преработването му отново се връща при нас пчеларите чрез восъчните основи
Качеството на ПЧВ зависи изключително от пчеларя, от неговото отношение към следните ДЗПП: употреба на строителна рамка, редовно залагане на рамки с восъчни основи; правилно разпечатване на питите при центрофугиране на меда; редовно събиране и съхраняване на восъчните надграждания по рамките, преградните дъски и дъната на кошерите; своевременно отстраняване на дефектите по новоизградените пити; навременно отнемане на старите и дефектни пити; при подходящи условия поощряване на восъкоотделянето на пчелите; не на последно място – отглеждане в пчелина само на силни, здрави и жизнени пчелни семейства.
Качествен ПЧВ ще се получи и извличането му ще се увеличи, когато се спазват и следните изисквания на ДЗПП: предварително сортиране на восъчната суровина; използване на съдове от неръждаема стомана или емайлирани при топенето на изходната суровина и формирането на ПЧВ; употребата само на мека дъждовна или речна вода; тъмнокафявите, черни, сухи - без мед и пчелен прашец , с молци и плесени пити да се накисват предварително в хладка или топла вода /30-40 градуса С/ за 24 - 48 часа. Водата трябва да е течаща или да се сменя многократно, за да се отстранят невосъчните разтворими и оцветяващи вещества; старателно да се отстранява прополисът от ПЧВ, защото той влошава качеството му; извлеченият ПЧВ да се остави бавно да се формира в затворен съд няколко денонощия.
Независимо от начините на извличане, от по-тъмните восъчни пити се добива по-малко пчелен восък. Съдържанието му в новопостроените пити е 97-98 %; след еднократно излюпване на пилото е 70 %, след трикратно - до 63 %, а след деветкратно - до 50%.
Извличането на ПЧВ се осъществява посредством преработването на восъчните суровини. Чрез него се цели да се получи чист и висококачествен пчелен восък. Извършва се от самия пчелар на пчелина, в специализираните восъкопреработвателни фирми или в екстракционни заводи.
Методите за извличане на ПЧВ са следните: чрез слънчева восъкотопилка; чрез топене с използване на гореща вода /извличане с помощта на вряла вода и потапяне/; с вряла вода и восъчна преса; с пара; комбиниран метод за извличане с пара и преса; чрез центрофуга; чрез екстракция с помощта на химически разтворители./fermera.bg

Пчелният восък – подценен пчелен продукт
26081
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини