Европейската комисия работи по проект, който да предотврати разхищението на хранителни продукти и тяхното похабяване.
При отбелязването на Световния ден на храните преди два дни европейският комисар за околната среда Янез Поточник заяви, че "когато 870 милиона души гладуват всеки ден, не може да има оправдание за загуба на една трета от храната в света”. Годишно в ЕС се изхвърлят 90 млн. тона негодни продукти.
Затова Европейският съюз си е поставил амбициозната цел до 2020 година отпадъците да бъдат намалени наполовина.
Храни се губят по цялата хранителна верига от земеделските производители до хранителната промишлености търговците на дребно, като се стигне до потребителите.
Причините са различни – от липса на информираност и на търговско планиране, до незнание за това как да се готви с остатъците (домакинства ).
Пътната карта за ефективно използване на ресурсите в Европа ще помогне за ефективността при използване на храната. Допълнително ще се прецени как най-добре да се ограничи разхищението на храна по цялата верига, обясниха експерти.