Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.12.2010 г.

Продуктивността на ориза може да бъде увеличена до 5 пъти

Генетично селекционирани гъбички, които са в почвата в близост до корените на оризовите растения, предизвикват бързо развитие. Микроорганизмите дават възможност на оризовите растения да усвояват многократно повече фосфорните съединения, което води до рязко увеличаване на продуктивността на културата и може да се използва в земеделието.

В основата на проучването стои фактът, че гъбичките принадлежат към класа на т.нар. „микоризни” гъби, срещащи се в кореновата система на почти всички растения в природата. Живеейки заедно с тях в симбиоза, гъбичките доставят към корените фосфорни съединения, като в замяна получават прости въглехидрати (захари), нужни за техният растеж и развитие.

Екип от учени под ръководството на Ян Сандърс от университета в Лозана, Швейцария, се опитва да покаже, че генетичната селекция на този вид гъбички може да бъде много полезна за растенията.Оризът е основна растителна храна и се консумира от хората по целия свят.

Точно той е културата, която осигурява нарастващите нужди от храна на населението на планетата. „Световните резерви от фосфатни съединения, необходими за земеделието, са критично малки и във връзка с това, търсенето им нараства с нарастването на населението на Земята. Очаква се да се изправим пред сериозни проблеми, свързани с липсата на фосфор в почвата по целия свят. Ситуацията се усложнява от факта, че оризът - основна растителна храна за хората на Земята, на практика не „откликва” на наличието на гъбички в почвата, които му помагат да абсорбира по добре фосфора”, казва Сандърс.

В своята работа учените за първи път успяха да покажат, че всъщност манипулирайки гените на микоризните гъбички, може да се постигне рязко увеличаване на продуктивността на ориза. Авторите са използвали щам на гъбичките от вида Glomus intraradices, които в свободна форма не влияят на продуктивността на ориза. Учените са успели да получат различни генетични варианти на този щам чрез кръстосване с генетично различни от него гъбички.

Тези генетични промени в гъбичките са довели до значителни промени в генната активност в кореновата система на ориза, което е довело до петкратно увеличение на продуктивността. Както доказаха учените, активността е била засегната, предимно в такива гени, които са отговорни за създаването на взаимноизгодна обмяна на веществата между кореновата система и плесента, по-специално на фосфатни съединения.

„Това, което сме направили с гъбичките, не е генетична модификация и много напомня на процеса на селекция, който ботаниците използват в продължение на много години за подобряване на сортовете растения. Единствената разлика е, че генетичният апарат на гъбичките значително се различава от този на растенията, и затова малко хора се надяваха, на положителен резултат.” - добавя Сандърс.

Сега учените трябва да докажат, че описаният механизъм за повишаване на продуктивността на ориза може да се използва не само в швейцарските оранжерии, но и в полевите условия на тропическите страни./Agricolture.com

Продуктивността на ориза може да бъде увеличена до 5 пъти
4456
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини