Начало » Пазари » Зърно
02.05.2024 г.

Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане

Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане

Световната банка (World Bank) акцентира върху значителния спад на световните цени на зърнените храни на фона на изобилното предлагане. През първото тримесечие на 2024 г., котировките на пшеницата и царевицата на международните пазари се сринаха до тригодишното дъно и продължиха да се плъзгат надолу през по-голямата част на април. Зърнените пазари се огъват под пресата на голямото предлагане от САЩ и Русия, както и от интензивния  износ от други значими страни производителки. Водещите експерти, обаче предупреждават за възможни позитивни промени, тъй като през следващия сезон развитието на потреблението може да компенсира увеличението на производството.

Световен зърнен баланс в млн. т    

Световен зърнен баланс

Източник: Доклада  на IGC от 18 април 2024 г.

Пазарна динамика и ценови тенденции 

Мониторингът на Световната Банка (СБ) показва, че през първото тримесечие на 2024 г. световните цени на царевицата и пшеницата се понижиха съответно с 11% и 4%, в сравнение с предходното тримесечие, като в сравнение със същия период на 2023 г. спадът е драстичен - с 30% и 25% съответно. По данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) цените на американската царевица се сринаха с 33% до $190,60/t, докато цените на пшеницата паднаха с 25% до $274,30/т  през март. В доклада на СБ се отбелязва запазване на низходящия тренд през по-голямата част на април предвид ескалиращото предлагане и износ на зърно („escalating grain supply and exports”). Като основен  фактор със силен депресиращ потенциал се посочват големите реколти в САЩ, ЕС и Русия.

Експортни потоци 

Международният съвет по зърното (International Grain Council - IGC) прогнозира на 18 април, че през текущата маркетингова 2023/24 г.  Русия ще натовари за износ общо 63,3 млн.т зърно, в това число 52,1 млн.т пшеница, като износа на пшеница от ЕС се прогнозира на равнище 34,3 млн.т, а от САЩ  - 19,6 млн.т (48,2 млн.т, 35,0 млн.т и 20,9 млн.т – 2022/23 г.).  Анализаторите изтъкват, че продавачите са готови да свалят цените за да стимулират износа, но това не увеличава търсенето. Така например, големият вносител Китай натрупа значителни запаси от зърно  и намали вноса през втората половина на сезона. Експертите на Световната банка отбелязват, че световните цени са подложени на натиск и от високите темпове на украинския експорт, който не беше възпрепятстван от прекратяването на „Зърнената сделка” и ограниченията наложени от редица източноевропейските държави. Впрочем, Украйна поради по-ограничени обеми на предлагане влияе на световния пазар значително по-малко от Щатите, където според Министерството на земеделието (USDA) производството на царевица тази година ще нарасне с драстичните 12% до рекордните 389,7 млн.т.

Перспективите

Експертите на Световната банка предвиждат „устойчиви високи нива” на глобалното производство на зърнени култури през предстоящия сезон 2024/25г.  Въпреки това, според тях, повишеното търсене от региони като Аржентина, Мексико, Египет и Китай е на път да възстанови баланса и да компенсира влиянието на увеличеното производство.

Освен това,съществува вероятност за локализиране увеличенията на цените в Европа поради ограничения на доставките на зърно от Украйна в някои източноевропейски държави, а също така и поради   предложените от ЕС мита за внос от  Русия и Беларус. Водещите експерти предупреждават „ несигурността продължава, особено по отношение на геополитическото напрежение и търговските политики, което предполага повишено  внимание и адаптивност в рамките на глобалната търговията със зърно”.

Източници „Global Grain Prices Decline Amid Abundant Supply: World Bank Reports International Grain Council Report 

Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
6717
 

Последни материали
Виж
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
Планирани за покупка са отново 120 000 тона с произволен произход
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница и го пренасрочи
План за ползване на дивеча за 2024 г.
Резултати от пролетната таксация за състоянието на дивечовите запаси
В Хърватия обвиниха стопани в измама със земеделски субсидии и фалшифициране на документи
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Свързани материали
Виж
Производителите се надяват на ръст на изкупните цени и на украинската помощ
Дъждовете напоследък върнаха надеждата за нормална зърнена реколта
Докладите за щети от измръзване на зърното в Източна Украйна и Южна Русия бяха пренебрегнати
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини