Начало » Новини » Интервю
21.04.2024 г.

Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите

На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите

Снимка: БНТ

От разговорите с Европейската комисия, проведени преди дни от екипа на служебния министър Димитър Главчев в Брюксел, е станало ясно, че освен изплащането на украинската помощ за българските фермери под въпрос са и редица други финансови ангажименти, свързани с прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието и Националния план за възстановяване и устойчивост. Това съобщи в интервю за БНТ Меглена Плугчиева, съветник на служебния премиер по външните работи, селското и горско стопанство и околната среда, чиято административна кариера започна преди няколко десетилетия в Министерството на земеделието, храните и горите.

Плугчиева припомни, че в бюджета за тази година бившият финансов министър Асен Василев не е заложил бюджет за изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, въпреки че според последното споразумение, подписано с браншовите организации тези средства трябва да бъдат преведени до 22 април (утре). Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро (547 632 лв.) и се прилага за целия период на действие на Временната рамка (март 2022 г.- юни 2024 г.).

Документите за украинската помощ отдавна са подадени от фермерите

Меглена Плугчиева обясни, че заедно с финансовия съветник Кирил Ананиев в момента работят активно за откриване на резерви, така че държавата да изпълни ангажиментите си към земеделските производители. Утре щяло да стане ясно кога средствата ще бъдат разплатени и как ще се преведат парите по директните плащания от Кампания 2023 г. Плугчиева обясни, че при разговорите си в Брюксел са й съобщили още как България е закъсняла изключително много с внасянето на първите изменения на Стратегическия план за развитие на земеделието и вместо в края на септември 2023 година това е станало през декември 2023 г. В резултат на това българската държава закъснява изключително много с плащанията на обвързаната подкрепа и други интервенции от Стратегическия план, посочи Плугчиева.

Ще припомним обаче, че забавянето от страна на редовния кабинет на този план се дължи на нескопосано написания първи проект на Стратегическия план от предходното служебно правителство (август 2022 г. - юни 2023 г.), защото в него липсваха много от предложенията на фермерите. Затова по искане на браншовите организации редовният кабинет се зае да го коригира, в резултат на което страната последна от останалите държави в ЕС внесе измененията на плана в Брюксел.

В интервюто си за БНТ съветникът на служебния премиер посочи също, че под въпрос е и превеждането на втория транш по Националния план за възстановявяне и устойчивост за България. Първият един милиард евро вече беше пропуснат основно заради политическата криза и непрекъснатите избори, на които сме свидетели през последните две години, които стопират редица от икономически проекти в страната. Очевидно, че извън предстоящите избори на служебната власт ще й се наложи да гаси редица пожари, огромната част от които са заложени преди четири и повече години.

Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
11780
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини