Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.04.2024 г.

Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината

Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината

Канелата е известна с характерния си вкус и аромат – използва се от векове в кухнята, но наред с това намира приложение в градината. Тази подправка притежава фунгицидни и антибактериални свойства, а също така помага за отблъскване на различни вредители.

От какво се получава канелата и какво е нейното действие?

Канелата се получава от кората на дървета от рода Cinnamomum, принадлежащ към семейство Лаврови. Родът наброява повече от 300 вида, като само 4-5 се използват за производство на канела, а най-добра е тази, която се добива в Шри Ланка (цейлонска).

Фунгицидните и антибактериалните свойства на канелата са проучени и потвърдени, а поне един от активните компоненти – цинамалдехид (органично вещество) е преминал всички лабораторни тестове. Друго проучване сравнява етеричните масла от различни видове канела и установява, че всички те имат фунгицидни свойства, но някои са по-ефективни от други. Най-силно са изразени при цейлонската канела.

Как да използваме канелата в градината?

1. Защита на разсада от болести

Някои гъбични и бактериални заболявания могат да доведат до гибел разсада. Младите растения най-често страдат от кореново гниене (сечене), причино от голям брой различни бактерии и гъбички. За да предотвратим загиването на разсада, можем да поръсим почвата със смляна канела.

2. Профилактика при резитба и присаждане

При резитба и отстраняване на части от растенията канелата се използва като форма на защита за предотвратяване на гъбични или бактериални инфекции. С помощта на четка или тампон се нанася пудра от смляна канела върху срезовете или повредените места.

Канела може да се използва при вкореняване на резници. Преди засаждане срезовете се навлажняват с чиста вода и потапят в канела на прах. Това ще предотврати възможни гъбични и бактериални инфекции по време на вкореняването.Тази техника може да се използва и при присаждане.

Канелата не притежава хормони за вкореняване (ауксини), но може да се смеси с такива и в този случай ефектът ще бъде най-добър.

3. Спасяване на растенията от вредители

Листните въшки, паяжинообразуващите акари, лъжещитоносните въшки, наричани още памукови или брашнести и гъбните комари не харесват канелата и предпочитат да стоят далеч от нея. Тя може да се поръси върху почвата около растенията, предразположени към нападение от тези вредители, както и върху листата им.

4. Елиминиране на нежелани гъби

Канелата ще държи под контрол появата на нежелани гъби на влажни и уплитнени места в градината. Достатъчно е да поръсим с подправката. Така ще ограничим растежа, без да се притесняваме, че ще навредим на растенията.

5. Отблъскване на мравки

Канелата отблъсква мравките и други малки вредители, като създава бариера, която те не обичат да преминават. Достатъчно е да поръсим малко прах там, където обикновено възникват проблемите. Може да се използва както на открито, така и на закрито.

6. Лечение на гъбични заболявания

За тази цел се използва канелен спрей като фунгицидно средство. Приготвя се лесно, като една чаена лъжичка канела на прах се залее с 0,5-0,6 л вода. Разбърква се и се оставя за една нощ, след което се прецежда през гъста марля или филтър и се пръскат стъблата и листата на растенията, засегнати от ръжда и други гъбични заболявания.

7. Борба с плесените

Ако определени участъци в градината са склонни към образуване на бяла плесен, тогава тези поразени места се посипват директно с канела на прах, а резултатът е бърз и най-добър.

Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
2502
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Канелата може да помогне за решаване на проблеми в градината
Баница с ябълки по селски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини