Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.03.2024 г.

Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?

Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?

Много важно е при отглеждане на разсад да се следи отблизо и постоянно състоянието му, за да се установи своевременно изменението, а то безспорно е сигнал за някакъв проблем. По този начин можем да започнем отстраняването му в самото начало, като открием причините и осигурим на растенията необходимите условия.

Често по неизвестни причини разсадът започва да повяхва, а краищата на листата – изсъхват. Причините за възникналия проблем могат да бъдат различни, но ако ги уставим навреме, тогава ще се справим по-лесно.

Защо изсъхват върховете на листата на разсада?

Причините обикновено се установяват чрез диагностика, но в повечето случаи по метода на изключването. Те могат да бъдат следните:

1. Поливната вода е с високо съдържание на минерални соли. Преди да полеем разсада, водата трябва да се остави да отстои, за да се отделят вредните съставки. В противен случай съдържащите се в нея хлор, флуор и други ненужни за растенията вещества – ще им навредят. Почвата, напоявана с твърда вода, вече не е благоприятна среда за младите растения.

2. Продължително засушаване на разсада, в резултат на което листата започват да повяхват и съхнат, като обикновено започва от върховете. Веднага щом установим това, ако почвата е изсъхнала, трябва да полеем с умерено количество вода и да преместим растенията далеч от естествен източник на светлина. Като правило, след няколко часа разсадът започва „да оживява“.

3. Продължително излагане на пряка слънчева светлина, защото излишъкът от светлина оказва пагубен ефект върху младите листа. Те започват да изгарят и съхнат. Необходимо е да преместим растенията на сенчесто и по-тъмно място, като преустановим поливането, което възстановяваме само при суха почва.

4. Въздухът в помещенията, в които отглеждаме разсада е много сух. Това може да се коригира лесно, ако поставим съдове с вода наблизо.

5. Преовлажняване на почвата, при което разсадът не е в състояние навреме да усвоява влагата, корените са постоянно мокри и започват да загниват. Растенията губят възможност да абсорбират и хранителни вещества и листата започват да съхнат. Ситуацията може да бъде овладяна, ако оставим почвата да изсъхне и възобновим поливането с малки количества и по-често.

6. Нашествие на вредители, което не е рядко в затворените съоръженияи и предимно в домашни условия. Стайните растения са честа причина за появата на паякообразни акари по разсада. Нападнатите листа пожълтяват, огъват се, а след това започват да изсъхват и падат.

Наличието на акари в началото се забелязва много трудно, защото имат малки размери. Растенията може да не загинат, но листата ще пожълтеят и опадат. Присъствието на акари в начален стадий може да се установи и по дребните черни точки на стъблата и листата, което е особено характерно за доматения разсад. Използването на акарициди ще предотврати разпространението им и ще спре изсъхването на листата на разсада.

 

Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
3413
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини