Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.03.2024 г.

NOVITA PRIM: Успехът при напояването зависи от точния избор на хидромелиоративните системи

NOVITA PRIM: Успехът при напояването зависи от точния избор на хидромелиоративните системи

Притиснати от капризите на климата, земеделците неизбежно търсят свободни средства за инвестиции в напояване, защото за „бизнеса под небето“ това е единственият начин да просъществува през следващите десетилетия на засушавания и високи летни температури, за които метеоролозите предупреждават. И понеже особеностите на всяко стопанство са различни, затова и експертите в бранша съветват фермерите да направят такъв избор на поливни системи, които да са подходящи за релефа и климата на техните полета, както и за вида на отглежданите култури.  

В този текст ще ви срещнем с управителя на българската фирма NOVITA PRIM Йосиф Митов, който от 2009 г. е предпочитан партньор за земеделците при внедряване на иновативни поливни системи и земеделска техника. Като агроном, той много добре познава спецификите на всяко едно земеделско производство, затова и съветите му към фермерите винаги са съобразени с техните потребности. Дали ще се спрат на мрежите за дъждуване с пивоти или на тръбно-ролковите поливни системи, това е важният избор, от който земеделецът се нуждае и който може да получи с експертната помощ на NOVITA PRIM.

Компанията е представител на водещи европейски производители на системи и инсталации за напояване. Италианската фирма ОCMIS е водещ световен производител на тръбно-ролкови поливни системи. Испанската фирма RKD например, е европейски лидер с 50-годишна история в производството на пивоти. „Продаваме продукти, за чиято надеждност гарантираме, тъй като познаваме нашите доставчици и знаем как да направим най-доброто и оптимизирано предложение на нашия клиент. Държим системата да работи както е очаквал нашият клиент и в най-добрия случай да надмине неговите очаквания“, обяснява Митов, който още през 2011 г. е инсталирал едни от първите пивоти в България.

И понеже компанията предлага всички видове поливни системи за дъждуване, като специалист по дъждуване Митов вярва, че в сравнение с останалите видове напояване то е най-подходящото, защото е най-близко до естествения процес в природата. „Подобрявайки въздушната влажност около растенията, дъждуването подобрява фотосинтезата на растенията. То овлажнява равномерно цялата почва и доставя влага не само до корените на растенията, а и до съседните растения, където се развива почвената микрофлора – гъбички, бактерии. Напояването с дъждуване също така е много екологично“, казва опитният агроном.

Фермерите работят на няколко различни нива, съобразявайки множество показатели, затова земеделието е сложен бизнес. „Но ако напояването веднъж бъде разбрано от колегите земеделци, тогава то е лесно за прилагане“, смята Митов. И пояснява, че неговата работа се състои в това да създаде „концепциите и след като с фермера сме обсъдили спецификите на неговото производство, аз обяснявам кое по какъв начин работи, а за фермерите остава само да ги използват. Имам клиенти, които след първата система за напояване купуват още системи и увеличават поливните площи заради добрия ефект, който са получили с напояването“. Така компанията се превръща в предпочитания партньор при разрастване на поливното земеделие при един и същи клиент, обобщава експертът.

NOVITA PRIM е утвърдена на българския пазар за поливни системи благодарение и на професионалното отношение от проектирането през изпълнението до поддръжката на съоръженията. Разположението на пивотите се проектира за конкретен блок, с цел да се отговори на специфичните нужди от напояване на даден парцел. Отчита се също и видът на културата – дали се отглежда царевица, зеленчуци или люцерна. „Ние избираме каква да бъде конструкцията, за да покрие ограниченията на терена. Идеята е, пивотът да улесни фермера и да намали разходите на енергия и труд“, обяснява Йосиф Митов. След като бъде изграден, е необходимо само един човек да го наблюдава и обслужва, защото системата работи абсолютно автономно и дава на фермера свобода да върши друга работа. Тя се нуждае от внимание само при пускане или спиране, но напоследък и това вече става дистанционно през телефона, обяснява специалистът.

Пивот

Решения за ефективно напояване в зависимост от формата на площта

Технологичният процес при изграждането на пивотите отнема 8-10 дни, в зависимост от условията на място. Конструкцията е изключително здрава и надеждна и се определя според формата на полето и най-често използваните пивоти са кръговите. Когато формата на блока е продълговата – правоъгълна или трапецовидна, е възможно да се използват линейни системи или хиподроми, с които се получава по-добро покритие. Линейните пивоти изискват повече внимание и труд от страна на механизаторите, защото те не работят само на един блок и не са фиксирани към центъра си. Разнообразието от дължини при пивотите е огромно – от 60 м до 1000 м. „Имаме възможности за изграждане и на по-големи пивоти, но досега това не ни се е налагало“, посочва опитният агроном и допълва:

Сред икономически важните култури царевицата има най-голяма нужда от напояване, защото дава най-висок добив, който рентира напоителната система. В сухи години напояването гарантира добив между 1 100 и 1 300 кг/дка, което е двойно повече в сравнение с полетата без напояване. Единственият начин за отглеждане на царевица втора култура след ранен предшественик е при поливни условия. Зеленчукопроизводството не е възможно без напояване, но с напояване качеството на продукцията се повишава несравнимо повече.

Отличаващо следпродажбено обслужване

Следпродажбеното обслужване на NOVITA PRIM е също толкова високо отговорно към клиента, както и продажбеното обслужване. „Ние сме доставчик, който не зарязва клиента в нужда. Помагаме със следпродажбено консултиране, заедно търсим решения на проблемите“, обяснява Йосиф Митов. Неговият отпит показва, че ползвателите на напоителните системи имат въпроси в началото на експлоатацията, но впоследствие бързо свикват с тях и работата върви леко.

NOVITA PRIM е единственият доставчик на българския пазар, който предоставя 2 години гаранция за тръбно-ролковите системи. „Нашите предложения винаги са с включена доставка до базата на клиента, пускане в експлоатация и обучение за работа със системата. Това е важно, за да се постигне оптимален резултат. Когато си създадеш правилните навици, не позволяваш културата да страда от воден дефицит и се решават редица други технически проблеми. Един механизатор може да обслужва няколко машини в зависимост от тяхната отдалеченост, като натоварването не е 100%. Напоследък всички избират опцията „дистанционно управление“, отбелязва Йосиф Митов.

Всяка система за напояване се доставя заедно с подробни инструкции за употреба. Внимателното запознаване с тях е важно, за да се избегнат изненади впоследствие, посочва специалистът. От опита си той е установил, че обикновено въпросите от страна на фермерите са до втората седмица след инсталирането на системата.

Най-големите разходи при експлоатацията на пивотите са свързани с електричеството и водата. При тръбно-ролковите системи ОCMIS разходът на гориво е между 2 л/дка и 3 л/дка дизел на поливка. При пивотите разходът на гориво е между 1 и 2,5 л/дка за една поливка, в зависимост от културата и почвения тип. Това са стандартизирани данни, които могат да варират в зависимост от видовете култури и почви. „Стараем се да се вместим в тези диапазони, защото те дават по-добра енергийна ефективност и машините не се претоварват. От друга страна това е разход, който не увеличава значително себестойността на продукцията“, по думите на Йосиф Митов.

За всички в бранша е пределно ясно, че процедурата за узаконяване на сондаж отнема абсурдно много време и е голяма пречка за бизнеса. Процесът отнема между 1 и 3 години, минава се през местната община и басейновите дирекции към Министерство на околната среда и водите. През този период фермерът е принуден да отложи своето инвестиционно намерение, само че цените на всички продукти и услуги вече са се променили, затова и българските фермери срещат огромни трудности с проектите си за напояване. Към момента най-добре напояването е развито в Централна Южна и Централна Северна България, където са налице условия за напояване, включително в Източна и Югозападна България. Затова е важно държавните политики да бъдат насочени към стимули за изграждане на хидромелиоративни системи, категоричен е управителят на  NOVITA PRIM.

NOVITA PRIM: Успехът при напояването зависи от точния избор на хидромелиоративните системи
4063
 

Последни материали
Виж
До 24 юни е срокът за подаване на заявления без санкции при промени
817 млн. лв. е бюджетът на ПРСР за Кампания 2024 г.
От 15 май започва приемът на заявления за агроекологични плащания и биоземеделие
Отново са планирани за покупка 120 000 тона, но с по-късна доставка
Йордания насрочи нов търг за пшеница след поредна отмяна на предишния
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Участват 216 фирми на площ от 36 000 квадратни метра
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024 отвори врати
Ударението при помощта е върху иновациите и опазването на околната среда
Подписват първите договори за инвестиции по НПВУ до края на седмицата
Свързани материали
Виж
УС на ДФЗ
Отпускат се 16 млн. лева за напояване на земеделски култури
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини