Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.03.2024 г.

Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!

Освен сляпото куче
Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!

Снимка: sinor.bg

При производството на кореноплодни и клубеноплодни стопаните се опасяват от гризача, известен като сляпо куче (Spalax leucodon, Nannospalax leucodon), който напада подземните части на културните растения и може да открадне голяма част от реколтата. За предотвратяване на щетите има различни начини, прилагани с по-голям или по-малък успех. При това не бива да бъдат подценявани и други вредители, не толкова известни, но през отделни години не по-малко опасни. Такъв вредител е морковената муха (Psila rosae). Освен морковите застрашава пащърнака, а по-рядко целината и магданоза.

Възрастното насекомо има открояващо се черно тяло със зеленикав оттенък е у с дължина до 5 мм. Главата е топчеста, тъмнокафява. На нея се открояват червените очи. Яйцето е овално. След снасянето променя цвета си от млечнобял до жълтеникав по-късно. Излюпените ларви са бели, прозрачни. С нарастването стават жълтеникави с тъмен оттенък. Предният им край е заострен, а задният притъпен. На него личат два чифта стигми. Ларвите достигат до 8 мм дължина. След завършване на развитието си те какавидират в пашкулоподобна обвивка (пупариум).

Вредителят има две поколения годишно е зимува като какавида в почвата. Какавидите са разположени на дълбочина около 6 – 8 см в повърхностния почвен пласт. В зимния период има ларви, които се укриват в площи с неприбрана реколта и даже в ровници с кореноплоди.

Напролет мухите се явяват по време на ябълковия цъфтеж. Летежът им е продължителен. Обусловен е от температурата и влажността на почвата, както и от почвения състав и строеж в местата, където е станало презимуването. Възрастните се хранят с нектар от диви растения от сем. Сенникоцветни (Apiaceae, Umbelliferae). Мухите снасят яйцата под бучки пръст, в цепнатини на почвената кора. В тези укрития могат да бъдат намерени заедно няколко яйца (до 5 броя). Благоприятно за излюпването е топлото време, около 26°С - 35°С и относителна влажност на въздуха 80 – 85%. Тогава инкубационният период е около 8 дена. С нарастването на температурата до 35°С периодът става по-къс (около 5 дена).

Ларвите се вгризват в кореноплодите, където дълбаят тунели с ръждив цвят. Това води до израждане на подземната част, която придобива уродлив вид. Поради естествена защитна реакция на растението в засегнатия участък тъканта става по твърда. Това влошава вкусовите качества на морковите. Те остават по-бледи и са безвкусни. При висока плътност на ларвите голяма част от продукцията може да бъде негодна за пазара и съответно отпада като брак. При обследването на площите нападнатите растения привличат вниманието с изостаналия растеж, листата добиват виолетов оттенък, а по-късно жълтеят и съхнат.

Ларвите, завършили радвитието си, какавидират в почвата на дълбочина около 9 – 13 см. Какавидният стадий е около месец. Новото потколение мухи лети през август. Те не са достигнали полова зрялост. Тя настъпва след около 10 дена. Ларвите по кореноплодите могат да бъдат открити до късна есен.

От първостепенно значение за намаляването на щетите от мухата (P. rosae) са редуването на културите, почвената обработка, премахването на растителните остатъци и унищожаването на плевелните сенникоцветни видове, от които първоначално се хранят възрастните насекоми.

Изборът на място е от съществено значение, защото мухите предпочитатн по-влажните места. Ранното засяване на морковите също е препоръчително, защото те ще укрепнат и по-плътните им кореноплоди ще бъдат по-устойчиви срещу ларвите.

В площите може да бъде направено съвместяване на морковите с лук или чесън. Посочените видове отблъскват мухите, явявайки се като репеленти. Някои цветни видове като невен или турта около лехата ще отклони мухата поради излъчваната специфична миризма. Не е желателно торенето с оборски тор или т. нар. шербетуване (поливане с разтвор на тор), защото миризмата привлича мухите. В специализираните източници може да намерите препоръката за смесване на семената с тютюнев прах, както и за предварителното полива на почвата с брезов катран.

Инсектицидите трябва да бъдат употребени за унищожаването на възрастните преди те да снесат на яйцата. Първото пръскане е при появата на вредителя и второ след 7-10 дни. Най-често достатъчни са 1-2 третирания при спазването на дозите и карантинните срокове за избраните продукти

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!
2703
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Морковената муха напада всички кореноплодни – ефективни мерки
Морковената муха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини