Начало » Важно за фермера » Пчеларство
08.02.2024 г.

От 8 до 22 февруари започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г.

Пчеларство – Плевен 2024
От 8 до 22 февруари започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г.

От 8 до 22 февруари включително започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г., като при необходимост срокът може да бъде удължен. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев при откриването на XXI-вото издание на Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2024“. Той  припомни, че подкрепата по държавна помощ от типа de minimis за покриване на част от разходите и осигуряване подготовка за 2024 г. е в размер до 7 лв. до 150-то пчелно семейство и до 5 лв. над 151-то.

Заместник-министър Стратев отбеляза, че пчеларството се е превърнало в динамично развиващ се подсектор на българското земеделие, с експортна ориентация и утвърден имидж. Ежегодно в страната се произвеждат между 10 – 12 хил. тона висококачествен пчелен мед, като над 80% от него е насочен за износ към постоянни и предимно европейски контрагенти.

„През последните няколко години земеделието беше изправено пред сериозни предизвикателства. С цел приспособяване на производителите в селскостопанския сектор, засегнати от кризата в резултат на военните действия в Украйна, беше осигурена извънредна финансова помощ по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, посочи още той.  През 2023 г. на сектора беше изплатена субсидия от над 16 млн. лв. по подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане на земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“, към месец октомври 2023 г. са изплатени 6,2 млн. лв., така общият размер на средствата за сектора по тези мерки през 2023 г. възлиза на 22,5 млн. лв.

„Международното изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2024“. се провежда със съдействието на Министерството на земеделието и храните, което се стреми да създава работеща нормативна среда за устойчивото развитие на сектора“, съобщи още заместник-министър Стратев. Той увери  присъстващите пчелари, че в лицето на Министерството имат надежден партньор и посочи още, че Плевен се превърнал в притегателен център на пчеларството, като по време на най-мащабния по рода си форум на Балканите  участват изявени представители на пчеларския бранш в страната, както  и редица чуждестранни лектори и гости.

Тази година на изложението се представят над 110 фирми от пчеларската индустрия от над 15 държави.

В заключение заместник-министърът поздрави гостите и участниците в събитието с предстоящия професионален празник на пчеларя Св. Харалампий – покровител на меда и пчеларите.

От 8 до 22 февруари започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г.
4830
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Само за лозаро-винарския сектор и една интервенция за животновъдство
Графикът за приемите по Стратегическия план за 2024 г. се пуска с огромно закъснение
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
До 15 януари за стопанства в общините Тервел и Крушари
Добруджанска МИГ започва прием по подмярката за инвестиции
Приеми по Стратегическия план
От 1 до 15 декември се кандидатства за участия във винени изложения
Предстоящо
На 8 ноември ще се проведе форум за насърчаване на младежкото предприемачество
ДФЗ
Удължават до 30 ноември приема на проекти за преструктуриране и конверсия на лозя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини