Начало » Новини » Интервю
07.02.2024 г.

На днешните преговори в МС фермерите очакват ясна методика за доказване на загубите им

От НАЗ категорично не искат оставката на земеделския министър
На днешните преговори в МС фермерите очакват ясна методика за доказване на загубите им

Снимка: Фейсбук

След като всички организации от Българската аграрна камара (БАК) нееднократно обявяваха, че рязко се разграничават от политическите искания за оставка на земеделския министър Кирил Вътев, днес ръководителите на Бургаския (Николай Киров) и на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите (Радостина Жекова) се обърнаха с остра критика към председателя на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов, който като говорител на друга част от бранша настоява за сваляне на министъра.

От името на колегите си Радостина Жекова, която в момента е на барикадите край Карапелит, посочи, че основната част от протестиращите земеделци имат изцяло икономически искания и не желаят да имат нищо общо с призивите, отправени от лидер на друга организация, чиято членска маса документално трудно може да бъде доказана. „Ако колегата от АЗПБ е толкова принципен и иска министерски оставки, защо досега не е изтеглил от ръководството на агроведомството своя представител Таня Георгиева, която е заместник министър и носи отговорност за управелнието“, риторично попита Жекова.

И тя, и колегата й от Бургас са за принципен диалог с правителството, затова днес от 18 часа представителите на БАК внимателно ще изслушат предложението на министър председателя Николай Денков за методиката, по която държавата ще доказва загубите на сектора за 2023 г. Вчера премиерът съобщи, че е важно средствата да бъдат разпределени правилно, без да се подпомагат печеливши бизнеси. „Готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителните субсидии възможно най-скоро. Ако се договорим за такъв опростен вариант на доказване на преки разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от Европейската комисия“, заяви акад. Денков.

Предложенията на премиера, отправени на 6 февруари към протестиращите

В интервю за Синор.бг Жекова изрази притеснение за обективността при доказване на загубите, защото около 40% от издадените фактури не са платени и счетоводно ще бъде трудно на фермерите да представят всичките си продажби, извършени през 2023 г. В същото време земеделците вече имат и фалирали доставчици, на които самите те не са успели да се издължат навреме. „Всичко това е добре известно в Националната агенция по приходите. Именно затова за нас е важно тези особености да бъдат отчетени, за да постигнем съгласие в преговорите“, обясни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

От името на Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ Цветан Цеков също съобщи, че от днешната среща те очакват повече конкретика, защото до този момент членовете на организацията не са доволни от факта, че ставките за компенсиране на щетите от войната в Украйна съставляват само 60% от миналогодишните. „Като един от най-уязвимите сектори настояваме за преизчисления, именно затова довечера очакваме конкретика по методиката, която ще ни бъде представена от държавните институции“, посочи Цеков.

Фермерските протести продължават и днес в цялата страна, като блокадите са с един час по-дълги от проведените вчера и ще продължат до 13 часа. На сто точки в страната се провеждат митинги с искане за достойно бъдеще.

Освен законодателните промени, представени вчера от премиера Николай Денков по месеци, той съобщи още, че "правителството ще преговаря с Европейската комисия по исканията на земеделските производители за облекчаване на новите екологични изисквания на Европа. Част от тези изисквания вече се променят на европейско ниво. По този въпрос също имаме единомислие със земеделците", отбеляза премиерът.

Денков изрази подкрепа за производителите срещу освобождаването на вноса на слънчогледово семе за България. "Министър Вътев вече изпрати писмо до първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко в този дух. Запазват се режимите, които бяха договорени в предишното споразумение между правителството и земеделците, никога не е ставало дума в наши разговори с Украйна, че ще има промяна в този режим", обясни още Николай Денков.  

На днешните преговори в МС фермерите очакват ясна методика за доказване на загубите им
6171
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
Рентите в Добруджа падат над два пъти, обвързани са с продажбите на зърно
Мнението на бранша
В Испания и Португалия сме изтъргували едва 40 хил. т пшеница, при 1,1 млн. т – през 2022 г.!
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
Жекова: Без наличие на окончателни слоеве фермерите за заплашени от санкции!
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
Радостина Жекова за двойния аршин, с който мерят стратегическите планове на старите и новите членки на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини