Начало » Новини » Интервю
15.01.2024 г.

Открива се обществена поръчка за избор на мобилни инсинератори

Светлозар Патарински, изпълнителен директор на БАБХ
Открива се обществена поръчка за избор на мобилни инсинератори

Изпълнителният директор на БАБХ Светлозар Патарински Снимка: sinor.bg

Още тази седмица ще бъде отворена нова обществена поръчка за избор на компаниите, които ще получат право да изгарят животинските отпадъци през следващите три години. Това съобщи в интервю за Синор.бг Светлозар Патарински, изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по повод договорите със собственици на мобилни инсинератори, на които държавата възлага дейността по изгарянето на субпродуктите от кланици и животински обекти.

След сканадалното източване на бюджета на БАБХ през договорите с външните фирми още преди две години агроминистерството въведе строги правила за контрол на мобилните инсинератори.   

„Към момента има утвърдена процедура от БАБХ, като контролът върху инсинераторите е изключително строг. Във всеки един от тях има наш представител, който контролира постъпващите и обработени отпадъци. Самата проверка се прави на няколко етапа, така че да се елиминира всякакъв риск от съмнения, че държавата плаща за несъществуващи отработени отпадъци или за други порочни практики”, дебело подчерта сегашният изпълнителен директор Патарински.

Кандидатите ще могат да подават документи по Закона за обществените поръчки, като се гарантира пълна прозрачност на процеса по избор на изпълнители.

Случаят с подкупа на шефа на БАБХ влиза в доклад на САЩ за България

В БАБХ доста са напреднали и при ремонтите на гранично пропускателния пункт при „Капитан Андреево”, започнати през миналата година, когато временно лабораторните анализи бяха възложени да се правят в София. „На финалната права сме за завършването на сградата, много скоро ще открием и самата лаборатория, която изцяло ще поеме проверките на храни от трети страни”, поясни директорът на агенцията. „Към момента ние спазваме стриктно европейския регламент в контрола, което се дължи на преустройството, направено от нас през есента. Тогава почти удвоихме капацитета на работа на държавната лаборатория в София. Със завършването на новата лаборатория на границата, сме разчели, че трафикът от Турция към Европа, напълно може да бъде поет като проверки от БАБХ”.

Трафикът на хранителни стоки, плодове и зеленчуци през „Капитан Андреево” обаче постоянно нараства. Само през миналата година той е увеличен с 30% спрамо 2022 г., така че тенденцията за внос на храни от трети страни очевидно ще продължи да се увеличава. Именно затова Патарински посочи, че „след тази модернизация по всяка вероятност може да се наложи и допълнително надграждане. Това е въпрос, който тепърва ще следим. Ако случайно се стигне до рязко увеличение на товаропотока, имаме готовност лабораторията в София също ще остане на разположение, успоредно с тази на „Капитан Андреево”.

На въпрос на Синор.бг дали при проверките засичат често отклонения от качеството – особено при плодовете и зеленчуците, Патарински успокои, че в това отношение има положителна тенденция. „Турските производители и вносители са добре запознати с изискванията на европейското законодателство по отношението на остатъчно съдържание на пестициди, нитрати и др. И здраво контролират не само стоките за износ, но и на вътрешния си пазар”.

„Единични са случаите на отклонения, които срещаме. Същото се отнася и за контрола, който правят колегите ни във вътрешността на ЕС. В рамките на една година случаите с констатирани нарушения са редки. Двустранният контрол – от наша страна, а и от страна на турските власти очевидно има добър ефект”.

По отношение на вноса от Украйна директорът на БАБХ посочи, че работят в тясно сътрудничество с Агенция „Митници”, които подават на БАБХ всяка една пратка с произход от Украйна. Внася се основно слънчоглед, като до момента няма отклонение от качеството.

Преди ден земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че от тази седмица ще бъдат подновени и проверките за фиктивни животни в стопанствата, разминаващи се с регистрите на БАБХ. Патарински поясни, че тези инспекции са включени в годишните програми за контрол. „Целта ни е да засилим кампанийността, така че фермерите да знаят, че във всеки момент те могат да бъдат инспектирани. Разбира се, ние ще се съобразим и с факта, че в периоди на бременност на животните, когато фермерите имат изключително много работа, няма как допълнително да ги товарим с извънредни инспекции. Толерансът е важен и ние ще се съобразяваме”, посочи още изпълнителният директор на БАБХ.

 Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Открива се обществена поръчка за избор на мобилни инсинератори
3766
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Сигнал от бившия зам. министър на земеделието Иван Христанов
Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ
Тема с продължение
Христанов внася в ГДБОП нов доклад за корупционни схеми и при инсинераторите
По повод договорите с мобилните инсинератори
Цацаров разпореди проверка по журналистически сигнал в агенцията по храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини