Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
06.12.2023 г.

Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект

Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект

Дългогодишният вносител на селскостопанска техника и партньор на земеделците „Тайтън Машинъри България”, който тази година беше сред основните спонсори на 11-я агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), изненада сектора с мнообразната палитра от иновативна техника с марките Case IH, Vaderstad и Agrifac, планирана да влезе в серийно производство през следващите две години. Пред близо 400 земеделски производители от цялата страна експертите от „Тайтън” акцентираха върху богата гама от иновативните решения в производството на комбайни, трактори, сеялки, пръскачки и друга техника, управлявана от умни системи, в полза на фермерите.

Тайтън Машинъри

Интерес предизвикаха презентациите, представени от Милен Станев, търговски директор на „Тайтън Машинъри”; Богдан Генов, продуктов мениджър „Трактори”; Емил Георгиев –продуктов мениджър „Прибираща техника”; Людмил Стоицев – продуктов мениджър „Прикачен инвентар” и Иван Михайлов – мениджър „Системи за прецизно земеделие”.

Представянето на компанията започна с Людмил Стоицев, който представи най-новото от света на Vaderstad.

Сеялките Proceed – нова концепция за сеитба

В години, когато климатичните промени поставят земеделците пред нови изпитания, световната инженерна мисъл все повече върви в посока към улесняване на работата с машините на полето. „Пример в тази посока е и напълно новата концепция за сеитба Proceed на шведската компания Vaderstad , при която с една машина може да направите всички сеитби през годината”, посочи пред фермерите Людмил Стоицев, продуктов мениджър за прикачния инвентар на „Тайтън”.

Сеялката е основана на патентованата секция на сеялката Tempo, която е добра позната на родните земеделци. При нея прецизността и капацитетът на машината работят ръка за ръка с агрономията, така че да има максимален резултат при засяването. Поставянето на семената е равномерно и в дълбочина, и в междуредията. В същото време автоматично се извършва и секционния контрол, с променливи норми във всеки един ред.

Второто предложение на „Тайтън” през тази година е на сеялката Vaderstad Seed Hawk 600-900, която от няколко години успешно се ползва от земеделците в САЩ и Канада. Машината е адаптирана към условията за работа на европейските фермери и разполага с отварящи се дискове преди изсяващите култери – поставени са по този начин, за да се справят с растителните отпадъци и покривните култури при директни сеитби. Машината разполага с един голям бункер, раделен на три части, така че да даде гъвкавост в зависимост от това дали се използва за семена или торове.

Тайтън Машинъри

Развойният отдел на Vaderstad изненадва и с новата иновативна изсяваща секция, с която се постига автоматична сингулация на семената в засяващия апарат, компенсация на нормата при сеитба в крива и автоматично регулиране на натиска във всеки ред.

При почвообработката компанията предлага вариант за ултра плитка обработка на почвата в дълбочина от 2 до 5 сантиметра, като в същото време интензивно се накъсват и растителните остатъци, които се смесват с почвата. Този начин на засяване представялява „механичен вариант за растителна защита, защото едновременно премахва самосевките от рапица, задържа влагата в почвата, нито един плевел не може да устои на шведската стомана”, посочи още Людмил Стоицев. 

С пръскачките Agrifac се осигурява и ефективна растителна защита

Продуктовият мениджър „Прибираща тепхника” Емил Георгиев запозна зърнопроизводителите с иновативните решения за техниката, за растителната защита. Тайтън Машинъри” работи с компанията Agrifac, която дава перфектното решение за третиране на посевите в различни фази на развитие. Растителната защита става все по-скъпа в съвременното земеделие, а системата HTI, която пръска с въздух, осигурява начин и за намаляване на инвестиционните разходи за препарати с близо 20%.

Друга иновативна система е HTS (High Tech Air Plus) с импулсна модулация. Тя работи със 100-херцов интензитет – гарантирано най-високият интензитет за разпръскване, като осигурява необходимото количество препарат с динамична норма на всяко растение, пръскане в крива и т.н.  

„Тайтън машинъри” предлага също и система за целево пръскане 3-S, която значително би свила разходите при пръскане. Доказано е, че с нея в рамките на една година се икономисват между 50 и 80% от средствата за растителна защита, което е голямо икономическо предимство. С нея разпръскването става с предписание по карта, системата е с инпулсна модулация и с камери, така че управлението подпомага изключително много земеделците на полето.

Един човек утъпква почвата повече от многотоните машини на Case IH

Компанията Case IH винаги са били лидер в новите технологии, налагайки нови стандарти в модерното земеделие. Производителят е сред пионерите при тракторите с гумено верижно задвижване, като тази година изненадва сектора с иновативната концепция Quadtrac 715, който достига впечатляващите почти 800 к.с.– „Уникалното при нея е, че притежава по-нисък коефициент на утъпкване на почвата, отколкото на човек, стъпил върху почвата”, посочи Милен Станев. Тази превенцията на утъпкването е изключително навременна, особено при променящите се климатични условия и липсата на влага, които усложняват работата на полето. С тази машина контактната площ е изключително малка, а сцеплението е по-добро. С концепцията на Quadtrac земеделците определено ще спечелят ефективност, производителност и устойчивост, заключиха експертите.

Тайтън Машинъри

Нови стандарти при комбайните на Case IH  през 2024 и 2025 г.

В период от близо 50 години при комбайните Case IH успешно се развива еднороторната технология за прибирането на зърното. Тя е с голям капацитет, като при жътвата стопаните получават една от най-чистите зърнени проби на готовата продукция. Друго предимство на тези машини е, че намаляват употребата на необходимите консумативи. Третият плюс е иновативната система за автоматизация AFS harvest command, която значително облекчава операторите при управлението, посочи Емил Георгиев – продуктов мениджър „Прибираща техника”.

„Тайтън Машинъри” е на прага на преходен преиод, защото от следващата година компанията ще представи нови модели комбайни Case IH  . През 2024 г. в серийно производство ще бъде пусната серията Case IH  160, компектована с AFS harvest command, така че да осигури максимална оптимизация на процесите и повишаване на капацитета на жътва. 

Втората серия за пазара е Case IH  260 и е усъвършенствана версия на добре наложилите се до момента комбайни от серия 250. 

„Черешката на тортата обаче ще бъде новият комбайн клас 10, който ще влезе в серийно производство през сезон 2025 г. С него Case IH става единственият производител, който ще представи комбайн с мощност от близо 800 конски сили и с ненадмината концепция за еднороторна технология”, обясни Георгиев.

Тенденцията през последните години показва, че масово в страната се търси последваща полза от сламата като остатъчен продукт след жътвата. В това отношение Case IH предлага богата гама от балиращи машини, като напоследък фокусът е върху големите правоъгълни балировачки.

Системите за прецизно земеделие дават конкурентна сила за всеки земеделец

Зад всеки трактор и комбайн стои нова технология, която открива нови хоризонти за стопаните, посочи Иван Михайлов – мениджър „Системи за прецизно земеделие”. При „Тайтън” тази иновация е технологията AFS Connect, която дава възможност да следите машинния парк дистанционно и да правите анализ на данните.

Тайтън Машинъри

AFS Connect е платформа, която обединява софтуерни и хардуерни системи, част от които са в машината, а друга – се съхраняват в облачни структури по начин, така че машината постоянно да бъде свързана с интернет. Земеделците имат контрол върху стопанството и машинния си парк по всяко време.

В раздела за машинния парк  системата наблюдава данните за всички параметри на комбайните и тракторите в реално време, като предоставя и рапорти за движението й в минало време.

Разделът „Моята ферма” следи всички данни от цялото стопанство плюс машинния парк. През облачни структури се осигуряват възможност и за други функционалности, които фермерите да проследяват през мобилен телефон.

Не само вие, но и колегите от „Тайтън машинъри” могат да имат достъп до това, което наблюдавате на полето. Това осигурява възможност за дистанционно сервизиране, така че техниците от разстояние да проверят, ако е възникнал проблем в работата. На лице е и дистанционен ъпдейт на всички контролери на машината. Когато цялата информация от машината и стопанството е налице, вие имате увереността да извлечете максимума при управлението”, посочи Михайлов.

За да се изпълняват функциите на полето, машините имат нужда и от сигнал за навигацията. Помощник в това отношение е мрежата AFS RTK, която е с висока точност, има интернет покритие в цялата страна, а с безплатното мобилно приложение, осигурено от компанията, земеделците могат да следят историята на движение на всяка една машина.

Тайтън е инвестирала и в така наречената Connect room – стая за връзки, през която дилърът следи всички машини. Тази услуга става само с изричното съгласие от страна на земеделците. Чрез нея може да се предотвратят скъпо струващи ремонти в най-усилното време, когато се прибира реколтата.

Системата е базирана върху изкуствения интелект, като инженерите на Case IH са създали условия за ранно предупреждение с цел превенция, което е много важно за фермерите.

За да имате достъп до платформата, е необходимо да си направите регистрация в портала mycaseh.com., която не отнема повече от 5 мин.

Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
5457
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Vaderstad въвежда по-голям обем на модула BioDrill за сеялките Rapid 300-400C/S
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Новости при тракторите и прикачния инвентар
Не пропускайте щанда на Кубота България на БАТА АГРО 2023
Сега и с подарък GPS навигация TOPCON
Спестете пари от торове чрез прецизно торене със SULKY DX 30+
Видео в материала
Нова гама мултифункционални рами MultiSlide на сеялки Monosem
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини