Начало » Новини » Интервю
15.06.2023 г.

Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!

Първо интервю на новия министър
Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!

sinor.bg

За разлика от останалите министри на земеделието, които на 5 години веднъж даваха интервю за националното радио, новият земеделски министър Кирил Вътев уважи българските земеделски производители и всички слушатели на медията, като обеща редовно да представя дейността на ведомството (без декларации, че това означава прозрачност, както ни убеждаваха предшествениците му).

В първото си интервю, което министърът даде днес, на деветия ден от назначението си, разясни основните посоки за бъдещата си работа, като акцентира върху първия тежък проблем пред българското зърнопроизводство, свързан с огромните количества нереализирана пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед в складовете.

„В отделните части от страната непродадените количества от миналогодишната реколта варират между 30% и 60%, което е крайно неприемливо точно преди жътвата”, посочи Вътев. Като добави, че държавата е прекъснала връзката между реалния земеделски бизнес и задграничните търговски аташета на сраната, които в други държави помагат изключително много на бранша, той отбеляза, че първата му задача е да се утвърдят нов тип взаимоотношения. Със съдействие на търговските представители ще бъдат следени търговете за зърно във всички държави от Африка, Азия и Близкия Изток, което да ориентира бранша в търсенето на нови пазари.

За решаването на този и други проблеми министърът е поканил за свой съветник председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите НАЗ Илия Проданов, който е млад мениджър с опит и би бил ценен помощник в управелнието. Още повече, че новият министър Кирил Вътев е категоричен, че оттук нататък преговорите с браншовите организации в селското стопанство трябва да стават не по подсектори (както досега), а по протежение на агрохранителната верига, за да може фермери и преработватели да започнат да си говорят. И заедно да решават проблемите си.

Вътев обсъжда зърнения проблем в онлайн среща с колеги от Унгария, Полша, Румъния и Словакия

Още на 22 юни ще бъде свикан и Консултативния съвет по зърното. „Правим го преди жътвата, защото ситуацията е извънредна и не търпи отлагане”, посочи Вътев. И добави, че в министерството липсва дирекция за експорт на излишъците от селскостопанска продукция, което е сериозна пречка, особено на фона на пазарните проблеми за немалка част от бизнеса в страната.

Срив в износа за Испания

По отношение на изоставането в изпълнението на Програмата за развитие на селските райони министър обясни, че в риск за неусвояване са между 20 и 60 милиона лева, но според него има възможност чрез правилна реорганизация фондът да преодолее този проблем.

Колкото до ситуацията с контрола на „Капитан Андреево”, там „държавата трябва да впрегне цялата си мощ, така че да осигурим адекватна защита”, обясни Вътев. И посочи, че това ще стане с точната координация между всички министерства и ведомства, отговарящи за контрола на вноса от трети страни, за да може страната ни да отговори на изискванията за бъдещото членство в Шенген.

Идеята на новия министър е да се осигури бърза и надеждна координация между всички основни звена във ведомството – Държавен фонд „Земеделие”, Българската агенция за безопасност на храните и дирекциите в самото министерство, защото само така дълго нерешаваните проблеми могат да намерят правилното решение. За пример, той даде удължаването на срока за кандидатстване в Кампанията за директните плащания до 21 юли, което би решило редица пречки пред изпълнението на новия програмен период. Този срок е определен от среща с всички експерти, така че в бъдеще сътрудничеството ще бъде реално, а не бюрократично затрудняващо работата на ведомството, посочи още Кирил Вътев.

Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!
12446
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
БАТА АГРО 2024 открива врати от 13 до 17 май
От земеделското министерство на САЩ прогнозират свиване на площите
Сърбия ще навлезе в новия сезон с високи запаси от пшеница
Открити са 40 компании с фиктивна дейност и фалшиви регистрации
Украински военен областен управител явно върти измамни схеми в селскостопанския износ
Проучва се от какво е причинено заболяването
Случай на класическа луда крава е регистриран в Шотландия
Сред първите 10 са и шопската и снежанката
Овчарската салата е в челните места на класацията на популярен пътеводител
Предприети са мерки за пресичане на разпространението на заболяването
Откриха огнище на птичи грип и в животновъден обект в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Експертно становище
Кирил Боянов: Всяко правителство се страхува да въведе поземлен данък – защо?
Политики
До броени минути от БАК ще обявят дали ще има протести и на 6 февруари
ЕС създава общоевропейска система за наблюдение на горите
МЗХ подготвя наредбите по две площни мерки за гори
Ще се работи по важни законодателни инициативи в сектор „Земеделие“
Екипът на министър Вътев даде отчет какво е свършил през последните 6 месеца
Вътев отговори на протестиращите фермери с отчет за изплатените средства през 2023 г.
Министърът на земеделието и храните
Кирил Вътев: Заедно с бранша ще откриваме слабите звена по веригата от полето до клиента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини