Начало » Новини » Интервю
19.05.2023 г.

В Испания и Португалия сме изтъргували едва 40 хил. т пшеница, при 1,1 млн. т – през 2022 г.!

Мнението на бранша
В Испания и Португалия сме изтъргували едва 40 хил. т пшеница, при 1,1 млн. т – през 2022 г.!

sinor.bg

Страшно е, когато за броени месеци пред очите ти се сриват утвърдени пазари, но не защото ти си виновен, а защото Русия започна война с Украйна и за да подкрепи нападнатата страна, Европа създаде транспортните зърнени коридори. Без обаче да отчете факта, че, подкрепяйки уязвените украински фермери, тази политика на безмитен внос ще остави без пазари българските зърнопроизводители и колегите им от другите източноевропейски държави. Затова и тази пролет целият бранш е изправен пред невижданата досега ситуация точно преди жътвата складовете да са пълни с миналогодишно зърно. И основната причина за това да бъде затруднената логистика, свързана с военните действия и отнетите български пазари.

За да очертаем настроенията сред бранша, Синор. бг потърси за коментар трима от добре познатите земеделци в бранша – Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и Красимир Аврамов, бивш председател на НАЗ. И всички те се обединиха около мнението, че българските земеделци тепърва ще „сърбат последствията от решенията, взети в началото на войната и през лятото на 2022 г.”.

„Голям песимизъм ни е обхванал, особено след последните сривове в цената дори на ечемика”, посочи Радостина Жекова. „Само преди дни колеги съобщиха, че „на зелено” купувачи са оферирали 300 лв. за тон. Доколко това е извиване на ръце, не зная, но тенденциите са за спадове в цените през 2023 г. и това е крайно разочароващо. В същото време в България вече влиза внос на слънчоглед от Румъния на цена от 660 лв. за тон и нямам идея доколко това е румънска продукция или украинска. За разлика от нас Румъния не забрани вноса от Украйна. И докато ние успеем да се организираме за износ на български слънчоглед, се намесиха търговците от север и ние като земеделци отново останахме без предложения”, посочи добруджанката. Припомняйки как в началото на 2022 -2023 г. изкупуването тръгна при маслодайното семе с цени от 1 200 лв. за т, а сега са под 700 лв.”, посочи Жекова. И добави, че само през май т.г. от варненското пристанище е натоварен един единствен кораб с пшеница.

Обезщетенията, предложени от ЕС

„Ако през миналата година само за месец можеше да се организира транспорт и идваше кораб за износ, сега на търговците им е сложно”, допълни и Илия Проданов. Транспортните коридори изместиха родния бизнес от традиционните им пазари и това се доказва от статистиката. „Миналата година по това време само за Испания и Португалия сме изнесли 1,1 млн. т, а тази година количествата са едва 40 хиляди. Просто бяхме изместени от украинците”, добави Проданов. Затова и към май 2023 г. складовите наличности от пшеница в страната за първи път са с над 1,5 милиона тона над традиционните за този период запаси – нормално по това време отстатъкът от предходната година е 1,4 млн. т, а сега надхвърля 3 милиона.

Неизпълнимите изисквания по ДЗЕС 6

На въпрос към Красимир Аврамов как браншът би могъл да се спасява в тази ситуация, той поясни, че всяко стопанство се опитва да намалява разходите си, което обаче е трудно заради болестите, нападнали посевите след топлата зима и влажната пролет. Неговата надежда е в подкрепата от останалите европейски фермери, тъй като ситуацията наистина е критична. „Съвсем наскоро западните държави също обявиха, че борсовите цени на пшеницата, слънчогледа и други култури са под себестойност. И това е обяснимо, защото европейските фермери имат по-големи разходи от тези на украинските им колеги поради редица изисквания, които трябва да спазваме като качество, глутен, намалени препарати за растителна защита и др.”, посочи Аврамов. Според него България трябва съвместно с държавите, които виждат изкривяването на пазара, да се обединят и да потърсят нови механизми.

Други фермери обаче гледат с доста голямо недоверие на случващото се по отношение на блокираните пазари. Радостина Жекова припомни как „богатите държави в Европа скочиха срещу искането ни да затворим пазара си за украинско зърно и казаха, че нашият проблем със себестойността и цените не ги интересува. Да, политиците наистина не ги интересува - те искат да има пазар с ниски цени, без да отчитат, че екологичните ангажименти, които ние като земеделски производители поемаме, оскъпяват страшно много нашето производство! Дори фермерите от Германия, Испания, Нидерландия и др. излязоха да протестират против обезценяването на нашия труд. Защото така наречената „Обща селскостопанска политика” първо не е обща, защото не може 5 държави да са на ръба на оцеляването, а другите – да не ги интересува какво се случва. И второ - новите екологични изисквания не защитават интересите на нито един производител в ЕС”, обобщава мнението на своите колеги Радостина Жекова.

Милена Горанова от Кнежа

Именно затова и на последното заседание на Управителния съвет на НАЗ беше решено, асоциацията да продължи преговорите с колеги от други европейски държави, така че гласът на земеделците от Източна Европа, които са изправени пред фалити, наистина да бъда чут в Брюксел.

Интервютата взе: Екатерина Стоилова

В Испания и Португалия сме изтъргували едва 40 хил. т пшеница, при 1,1 млн. т – през 2022 г.!
10135
 

Последни материали
Виж
Заместник-министри ще я открият със срещи с производители
Започва информационната кампания по директните плащания в 4 областни града
ДФЗ отчете изпълнението за периода 2014-2020 година
Само през 2023 година са сключени рекордните 3192 договора по ПРСР
Доклад на USDA
Цените на пшеницата избиха нагоре
Предстоящо
БАТА АГРО 2024 открива врати от 13 до 17 май
От земеделското министерство на САЩ прогнозират свиване на площите
Сърбия ще навлезе в новия сезон с високи запаси от пшеница
Открити са 40 компании с фиктивна дейност и фалшиви регистрации
Украински военен областен управител явно върти измамни схеми в селскостопанския износ
Свързани материали
Виж
Протести на зърнопроизводителите
Цените на зърното са с 40 на сто под себестойността, алармират зърнопроизводителите
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
Жекова: Без наличие на окончателни слоеве фермерите за заплашени от санкции!
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
Радостина Жекова за двойния аршин, с който мерят стратегическите планове на старите и новите членки на ЕС
Второ поколение фермер
Добруджанката Радослава наследява от баща си риска да инвестира в модернизация
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини