Начало » Пазари » Маслодайни култури
12.03.2022 г.

Македония забрани износа на олио до 31 май

Турция и Сърбия разшириха тази забрана и върху зърното и брашното
Македония забрани износа на олио до 31 май

Правителството на Северна Македония взе решение да забрани износа на слънчогледово олио до 31 май, съобщи електронното издание Telegrafi. Решението е част от мерките в подкрепа на икономиката на страната в период на повишаване на цените на хранителните стоки и енергоносителите.

Решението е взето на база на закона на търговията, който позволява на правителството да ограничава износа и вноса на стоки при необичайна обстановка. Министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски определи настоящата европейска и световна криза като най-голямата след Втората световна война. От края на 2021 г. Европа е изправена пред газова и енергийна криза, а от 2020 г. се бори срещу разпространението на пандемията от коронавирус.

За колко време ще свърши олиото в ЕС при продължаваща война в Украйна

Цените на маслото брашното и бензина се повишават във всички държави от Западните Балкани, като най-тежко изглежда е положението в Албания, констатират от изданието.

Междувременно от 10 март Сърбия наложи временна забрана върху износа на основни хранителни стоки – пшенично брашно и олио, както и на основни зърнени култури като пшеница и царевица. Причината е да бъдат пресечен навреме възникващия недостиг на фона на рязко нарасналото търсене както на вътрешния, така и на международните пазари след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи местната телевизия „Агро”. Мярката бе обявена предварително от президента на страната Александър Вучич. „През последните 3 дни износът на зърно, брашно и растителни масла от Сърбия се увеличи рязко на фона на нарасналите цени в световен мащаб. Някои компании смятат, че настоящото положение е добър начин да спечелят. Ние обаче не можем да позволим това да се случва неконтролируемо, трябва да разполагаме с необходимите запаси пшеница за вътрешните ни нужди. От 10 март няма да има износ – спираме износа на пшеница и брашно от четвъртък, спираме износа на царевица, спираме износа на слънчогледово олио”, каза Вучич пред местната телевизия B92.

По-рано през седмицата и Турция допълни своя забрана за износа със слънчогледовото олио, пшеничното, царевичното и ръженото брашно, булгура и други продукти от зърнени култури, както и всички бобови, включително лещата, грахът и фасулът. Информацията стана достояние чрез Сабина Садикова, директор на руското представителство на Agrozan Commodities DMCC, която пред агенция „Интерфакс” се позова на публикация в турския официален вестник Resmi Gazete и свои търговски партньори в страната. Действията се предприемат на фона на повишаващите се цени и пробивите във веригите за доставки вследствие на нападението на Русия над Украйна. По данни на Садикова съответните разпореждания вече са получени от министерството на селското стопанство и горите на Турция. И тук забраната за износ ще действа до 31 май тази година.

Тя съобщи също, че преди повече от 2 години в Турция е взето решение да се изнася само брашно, получено от вносна пшеница. По нейни данни Турция, която е сред големите вносители на пшеница и износители на брашно в света, внася всяка година около 4 млн. тона пшеница и изнася получените от нея около 3 млн. тона брашно. „През миналатагодина делът на Русия в това бе 80%, а през тази година заради митата върху износа – 50%. Останалите 50% бяха доставки от Украйна, България и Румъния”, посочи мениджърът.

Според нея не е изключено Турция скоро да наложи забрана и върху износа на макаронени изделия. 

Македония забрани износа на олио до 31 май
10686
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло с 35 на сто през февруари
В опит да удържи цените им на фона на намалелите запаси
Индия запазва пониженото мито при внос на масла за готвене до март 2025 година
Праламентарен блиц контрол
Вътев: От 1-и декември рафинериите за олио ще получат потребните им количества слънчоглед
При слънчогледа обаче е отчетен значителен ръст
ЕС сви преработката на маслодайни култури през септември
Въпрос на диалог и разбиране
Пазарът няма нужда от противоборство между фермери и преработватели
При спад на цените от 110 долара на тон спрямо търга преди 4 седмици
Олива пласира още 20 000 тона слънчогледово масло на търга в Египет
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини