Начало » Новини » Коментари
21.02.2020 г.

Задава се кампания „на нокти“ за биоземеделците

Само 4 контролиращи лица са въвели всички данни за фермерите
Задава се кампания „на нокти“ за биоземеделците

Снимки: Биоселена

Въпреки надеждите на биологичните производители, че до първи март 15-те сертифициращи организации ще успеят да въведат всички парцели и животни на фермерите, с които имат договори, досега само четири от тези контролиращи лица са прехвърлили в срок данните в регистъра, така че впоследствие да се ползват и от фонд „Земеделие“. Това беше съобщено пред 6-та конференция на биологичните производители в Пловдив, където експерти от министерството на земеделието и фонд „Земеделие“ подробно разясниха новите нормативни промени, свързани с прилагането на мярка 11 за биологичното производство. След 3-годишно прекъсване се очаква тази година сертифицираните биофермери да бъдат подпомогнати с 40 млн. лв.

Представителите на администрацията откровено си признаха, че очакват трудности при заявяване на плащанията за мярка 11 от селската програма през 2020 г., тъй като те изцяло ще се водят от данните в регистъра, затова е важно той да бъде изцяло попълнен. Освен данните от регистъра на биофермерите в ИСАК се включва информация и от системата на ветеринарите ВЕТИС, което допълнително утежнява обработката на данни.

Сроковете за потвърждаване на достоверността на личните профили на стопаните изтичат, като министерството ще прояви разбиране поради сложността на процедурите, посочи Слави Кралев, шеф на дирекция „Биологично земеделие“ в министерството на земеделието. Продължават актуализации за парцелите и броя на животните, затова е добре стопаните да изчакат с потвърждението, което става до 10 дни от подаване на мейла от ведомството.

„В работен вариант е и новата методика за оценка на риска, по която ще се правят проверките. Продължава обсъждането и на наредба 5, където ще се адаптират и елементи от европейската система за контрол. Българското министерство не е получило дори предварителния доклад от проверките на ЕК, направени през ноември 2019 г., въпреки че неофициално оценката за мерките, предприети през 2019 г., е добра.

По време на конференцията биоземеделците настояха и за по-стриктен контрол върху самите сертифициращи лица. „По данни на НАП някои от тези организации са декларирали огромни печалби, дължащи се на високите такси за сертификация“, посочи председателят на Българска асоциация Биопродукти  Албена Симеонова. В условията на пазарна икономика държавата не би могла да регулира размера на тези такси, но може да провери как едно контролиращо лица успява да провери всичките 1 500 биологични фермера, с които е сключило договори, посочи Симеонова, уточнявайки, че инспекторите на тези организации са максимум 4-5 души.

От името на администрацията Слави Кралев обясни, че държавата ще засили контрола върху пряката дейност на контролиращите лица, за да не се допускат нереални биофермери. Кралев припомни, че през пролетта на миналата година, когато той беше назначен за шеф на дирекцията, в министерството на земеделието е имало три предупредителни писма от Европейската комисия за нередности в работата на българските контролни органи, с опасност парите за биоземеделие в България да бъдат изцяло спрени.

Браншът успя сам да се спаси от тази ситуация, след като излезе на протести и настоя за адекватни нормативни промени, припомни Веселина Ралчева от асоциация Биопродукти. При извънредните проверки през лятото на миналата година бяха разкрити 11 фалшиви биологични производители, заявили маса субсидии, източващи бюджета. Стана ясно, че за последните 4 години близо 70 на сто от бюджета по мярка 11 е отишъл към кухи стопанства, докато реалните биоземеделци останаха без подпомагане.

За да се установи достоверността на добивите, има предложение да се засичат количествата произведена продукция от дадена площ, посочи още Кралев.

Очевидно тазгодишната кампания ще протече при непрекъснат диалог между фермери, контролиращи лица и администрация – противен случай размерът на санкциите за грешки при заявяването би провалил бизнеса. Затова и ръководството на асоциацията призова земеделците да се присъединят към браншовата организация, което би ги подпомогнало при изясняването на специфичните проблеми.

Екатерина Стоилова

Задава се кампания „на нокти“ за биоземеделците
17918
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини