Начало » Новини » Страната
13.02.2020 г.

Стратегическият план по новата ОСП трябва да е готов до края на годината

МЗХГ обяви електронна поща за предложения и коментари за новата ОСП
Стратегическият план по новата ОСП трябва да е готов до края на годината

Снимка: МЗХГ

Предвиждаме през лятото да започнем разписването на мерките по стратегическия план за България в координационната група, а в края на годината той да бъде готов с всички интервенции по програмите и финансовия план. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева в рамките на информационен семинар в Разград, който бе организиран със съдействието на звеното за управление на Национална селска мрежа, цитирана от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите. Надявам се да начертаем заедно със земеделските стопани един добър стратегически план, който да доведе до по-добри резултати за земеделието и хранително- вкусовата промишленост, посочи Кръстева. „Призовавам земеделските производители да бъдат активни с предложения по новата Обща селскостопанска политика и да имаме диалог, за да намерим правилни решения за развитието на едно конкурентно земеделие“, подчерта тя пред над 200 земеделски производители. Заместник-министърът обяви, че е създаден специален адрес за електронна поща  cap@mzh.government.bg за предложения и коментари за новата ОСП.

Заместник-министърът отчете, че селското стопанство е сред основните отрасли в икономиката на Разградска област, като рез 2018 г. формира близо 14% от брутната добавена стойност от всички сектори на икономиката на областта и я нарежда на второ място по този показател в рамките на Северен централен район след Силистра. „За периода 2014-2019 г. земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 435,6 млн. лв., като 51 млн. лв. от тях са по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)“, каза зам.-министър Вергиния Кръстева.

Мария Христова, ръководител на Координационната група за ОСП след 2020 г., сформирана към МЗХГ, запозна  присъстващите земеделски стопани с хода на преговорния процес на ниво ЕС относно ОСП 2021-2027 и предложените от Европейската комисия преходни разпоредби за 2021 г. „2021 г. ще бъде преходна за земеделските производители. 30% от бюджета на бъдещата ПРСР ще бъде насочен за агроекология и климат, биологоично производство и хуманно отношение“, уточни Христова.

Тя допълни, че се въвежда задължителен елемент държавите да създадат механизъм за управление на риска. „Първоначално за България предвиждаме да се покрива рискът от градушки, а впоследствие и други рискове. Водим преговори за запазване на националната преходна помощ и след 2021 г., както и за по-висок процент за обвързана подкрепа.“, подчерта координаторът.

Експертите на МЗХГ разясниха новостите около приемите през 2020 година по ПРСР 2014- 2020 г. – както за инвестиционните, така и за компенсаторните мерки. Фермерите от областта бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, както и с възможностите за подкрепа за покриване на новите изисквания за биосигурност, които целевите приеми по следните подмерките на ПРСР 2014-2020 ще предоставят през 2020 г.: подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки“, 5.2 „Инвестиции за възстановяване на селскостопанския производствен потенциал“ и 6.3 „Стартова помощ за малки земеделски стопанства“.

От животновъдния сектор в област Разград най-силно развити са птицевъдството и свиневъдството, като през 2018 г. тук са били отглеждани близо 18% от общия брой птици в страната и над 6% от общия брой свине. В рамките на периода 2014-2018 г. се наблюдава съществено нарастване на броя на отглежданите пчелни семейства – с близо 51%, птици – с над 49% и свине – с 12%., стана ясно по време на срещата.

Стратегическият план по новата ОСП трябва да е готов до края на годината
6763
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини