Начало » Новини » Страната
07.02.2020 г.

Биофермери по време на АГРА : Ще рестартираме ли системата?

Предстоящо
Биофермери по време на АГРА : Ще рестартираме ли системата?

sinor

Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ съвместно с министерството на земеделието, Българска асоциация Биопродукти и AGRO TV организират международна конференция, посветена на успехите и проблемите на българското био земеделие. Датата е 20 февруари 2020 г., мястото - Пловдив, по време на Международното селскостопанско изложение АГРА 2020!

Шестото издание на конференцията „Биологичното земеделие в България:  Ще успеем ли да рестартираме системата?“се организира със специалната подкрепа на посолството на Нидерландия в България.

Изминалата 2019 година беше много интензивна година за българския БИО сектор - започна с протести на био производителите; последваха кадрови промени в министерството; променена беше нормативната база, беше публикуван Национален план за действие за развитие на био земеделието до 2027 година и завърши с одит от Европейската комисия. След няколко поредни години на липса на средства за подпомагане на био производството от 2020 година се очаква да бъде отворен нов прием за подпомагане на био производители с допълнителни условия и ограничения.

В същото време Европейската комисия подготви и прие нов регламент за биологичното производство, който влиза в сила на 1 януари 2021 год. Екипи от учени заедно с бизнеса и с финансиране от ЕК търсят решения за „спорните“ практики и вложения в био производството – например използването на медни препарати за растителна защита, използването на нитрати и нитрити при производството на колбаси и др.

На конференцията ще бъдат обсъждани новостите в законодателството и правилата за подпомагане на българските био производители, както и последните резултати от научни изпитвания в био ферми. Специално внимание ще бъде отделено на „историята на успеха“ на най-добрите български био марки.

По време на конференцията ще бъде представен проектът „ОСП – от полза за всички нас“, финансовата подкрепа на Европейската комисия. Предвижда се информация и дискусии по подкрепата, която био производителите получават по линия на ОСП, добри практики, нови продукти и възможности за реализация на продукцията.

Нидерландия, която има водещи роля в света в аграрните технологии, включително и в био земеделието, е страната - гост на конференцията тази година. Нидерландските био производители са единствените в Европейския съюз, които не получават подпомагане на площ за био производство. Как са го постигнали? Ще разберете от специални лектори.

Предвидена е и дегустация на био продукти.

Конференцията е насочена към фермери, производители и дистрибутори на био храни, специалисти, учени и доставчици на материали, семена, техника и оборудване, финансови услуги и подпомагане, експерти от държавните институции и общините.

Биофермери по време на АГРА : Ще рестартираме ли системата?
7929
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини