Начало » Новини » Коментари
21.01.2020 г.

Само 5 на сто ще бъде помощта за над 500 дка ниви с биозърно и биолавандула

Промени в нормативната уредба
Само 5 на сто ще бъде помощта за над 500 дка ниви с биозърно и биолавандула

sinor

Площите с биологично произвеждани зърнени и етерично-маслени култури, които надхвърлят 50 хектара, или 500 декара, ще получават едва 5% от годишното плащане на хектар за биопродукция по мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони. До този компромис са стигнали биофермерите и администрацията от министерството на земеделието при изменението на  наредба 4 за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от ведомството.

Проектът за промени е качен за обсъждане на страницата на агроведомството, като допълнителни предложения по него могат да се правят до 17 февруари тази година.

До този момент една трета от годишния бюджет за биопроизводство е бил насочван към големите биопроизводители с площи над 500 дка, затова и министерството е искало те изцяло да бъдат отрязани от подпомагане. От асоциацията пък са настоявали орязването да бъде 20 процента, а не 5 и да се прилага за площи над 100 ха, или хиляда декара. След преговори между двете страни се е стигнало до компромисния вариант за 5% над 500 декара, съобщи за Синор.бг Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти.

При площите до 500 декара помощта ще бъде 100 процента, гласи още наредбата.

През 2020 г. няма да се подпомагат площи/животни и пчелни семейства, които са в период на преход, гласи още проектът.

Допустимите за подпомагане постоянно затревени площи ще бъдат тези, при които е спазена гъстота на биологично отглеждани животни в съотношение 1 животинска единица на 20 декара. При определяне на допустимите площи съгласно това съотношение животните в заявлението на кандидата следва да са преминали периода на преход към биологично производство в срока по чл. 12, ал. 2 от Наредба  5 от 2009 г.  

Ако при прекратяване на ангажимента след изтичане на минималните периоди на преход фермерите не са предоставили във фонд "Земеделие" сертификат или писмено доказателство за съответствие на произведените растителни, животински или пчелни продукти с правилата на биологично производство, тогава те ще трябва да възстановяват 100% от изплатената финансова помощ.

Кандидат, който е подал заявление за доброволен отказ от биопроизводство не може да ползва никакви права от заявлението за плащане по съответното направление от мярка 11, гласят още промените в наредбата.

Кандидатите с ангажименти по чл. 6 - ал. 3 могат да разширяват ангажиментите си, като добавят сертифицирани площи/животни/пчелини с пчелни семейства, които са преминали периода на преход към биологично производство и не са участвали в поет ангажимент по мярката.

Кандидатите по направление биологично растениевъдство могат да добавят сертифицирани площи, които са преминали периода на преход към биологично производство и не са участвали в поет ангажимент по мярката, без да поемат нов пет годишен ангажимент.

Кандидатите с ангажименти по чл. 6, ал. 3 и такива, които поемат нов ангажимент по мярката, могат да участват със сертифицирани площи/животни/пчелини с пчелни семейства, преминали периода на преход към биологично производство до 31.12.2019 г., включително.

Сертифицираните площи/животни/пчелини с пчелни семейства по ал. 7 са допустими за участие, ако към 31.12.2019 г. са вписани в регистъра по чл. 16а, ал.1, т.1  от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз на името на кандидата по мярката.

Ако биофермерите нямат животни, те не могат да кандидатстват и да заявяват постоянно затревени площи по мярката.

В случай на прием на заявление под условие земеделският стопанин предоставя писмено съгласие, че одобрението за участие в мярката и предоставянето на финансовата помощ ще се извършат при наличие на финансов ресурс за многогодишни ангажименти за всички нови площи, животни и пчелни семейства след отчитане на необходимите средства за поетите ангажименти от фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

В преходните разпоредби на наредбата се посочва, че ангажиментите, които продължават след текущия програмен период и съдържат клауза за преразглеждане, се приспособяват към правната рамка на следващия програмен период съгласно чл. 48 от Регламент (ЕС) № 1305/2013. В случай на надхвърляне на изискванията земеделските стопани могат да откажат да приспособят ангажимента си към новата правна рамка и уведомяват ДФЗ - РА за несъгласието си да изпълняват новите условия в срок от 20 работни дни от деня на обнародването им.

Площите, животните или пчелните семейства, за които земеделските стопани са изпълнявали ангажимент по мярка 11 „Биологично земеделие“ до момента, не могат да бъдат включени в нов ангажимент по мярката, както и да бъдат добавяни към ангажимент по чл. 6, ал. 3.

Само 5 на сто ще бъде помощта за над 500 дка ниви с биозърно и биолавандула
15991
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
През 2024 г. очакваме увеличение на биопроизводството в България
Експерти разясняват
След 21 юли ще бъдат качени образците на плановете за паша и торене
Ще бъдат отличени най-добрите и иновативни биопроизводители
До 14 май се кандидатства за наградите за биопроизводство на ЕС
Втора част
Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини