Начало » Новини » Света
13.12.2019 г.

Източноевропейски фермери винят лидерите на ЕС в неспазване на обещания

При еднакви изисквания за произвежданите храни субсидиите им са едва половината от средните за ЕС
Източноевропейски фермери винят лидерите на ЕС в неспазване на обещания

Над 50 фермери от Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия протестираха в Брюксел по време на срещата на министър-председателите и президентите на държавите-членки на Европейския съюз за приемане на многогодишната финансова рамка, призовавайки ги да спазят обещанията си за изравняване на субсидиите за производителите в отделните страни в рамките на Общата селскостопанска политика, съобщи елекртронното издание The Poultry Site. Фермерите бяха подкрепени от присъствието на протеста а президента на Литва Гитанас Науседа и сънародниците му евродепутати Юозас Олекас и Бронис Ропе.

Протестиращите припомниха на лидерите на ЕС дадените през 2002 г. обещания за увеличаване на субсидиите за фермерите от Централна и Източна Европа, където някои все още получават половината от средните плащания за ЕС. Изискванията към произвежданите от тях храни са еднакви с тези в останалите страни, но получаваните субсидии са в по-малък размер, а обещанията за по-справедливо разпределение на средствата си остават неизпълнени.

„Днес европейските лидери обсъждат как да разпределят бюджет от милиарди евро, а ние всеки месец се мъчим да свържем двата края и за продължим да произвеждаме. От тях искаме само да уважат даденото ни преди години обещание и да вдигнат плащанията ни до средните европейски”, заяви Арунас Свитоюс, председател на Литовската селскостопанска камара, която е инициатор на протеста. Той бе организиран след изпращането във вторник на отворено писмо от 9 селскостопански асоциации от балтийските републики до политическите лидери на ЕС с призив за увеличаване на плащанията за фермерите от региона.

Литовският президент Науседа изрази солидарността си пред събралите се фермери. „Много е добре, че фермери от цяла Централна и Източна Европа дойдоха в Брюксел да се борят за равенство. Ще дам най-доброто от себе си да представлявам интересите им на Европейския съвет, когато договаряме бюджета на ЕС”, категоричен бе той.

Протестът на фермерите идва в точния момент – само ден, след като Европейската комисия представи главната си инициатива за предстоящия 7-годишен програмен период, а именно „Европейската зелена сделка” – своеобразен план за превръщането на Европа в щадящ природата континент. През последните години и в реформите на ОСП селскостопанските производители бяха призовани да увеличат усилията си за защита на околната среда и за борба с климатичните промени, но за целта те се нуждаят от подкрепа. При представянето на Европейската зелена сделка заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс пое отговорността за гаранцията от страна на ЕС, че този преход е просто преход и че „никой няма да бъде изоставен при реализирането му”. Протестиращите фермери са напълно съгласни с това, но искат лидерите на ЕС да гарантират, че наистина никой няма да бъде изоставен.

„Мисля, че лидерите на ЕС не осъзнават, че ние получаваме близо половината от средните плащания за фермерите в ЕС в рамките на ОСП. Защо си въобразяват, че могат да ни призовават да действаме солидарно, ако продължават да нарушават собствените си обещания за еднакво подпомагане за всички фермери? Всичко, което искаме, е да сме сигурни, че няма да ни зарежат отново”, заяви участващата в протеста литовска фермерка Лина Мейлути-Даткуниене.

Фермерите поискаха справедливи условия за всички селскостопански производители в държавите-членки на ЕС, изравняване на директните плащания и силен бюджет за ОСП за периода 2021-2027 г. Само по този начин ЕС може да постигне екологичните си цели и да произвежда по-здравословни храни, убедени са те.

Източноевропейски фермери винят лидерите на ЕС в неспазване на обещания
9770
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини