Начало » Новини » Коментари
14.11.2019 г.

Ще има трети прием по подмярка 4,1 – с бюджет над 31,4 милиона евро

Мониторингов комитет на ПРСР
Ще има трети прием по подмярка 4,1  –  с бюджет над 31,4 милиона евро

sinor

След двата приема на проекти по подмярка 4,1 за инвестиции във физически активи, която се оказа най-търсената мярка от програмата за развитие на селските райони през втория програмен период ПРСР 2014-2020, се разбра, че основният интерес на фермерите е само по три от приоритетите на програмата. Именно затова в шестото изменение на програмата се предлага прехвърляне на средства от самата мярка 4, където по някои целите е не е проявяван интерес, както и пренасочване на бюджети от неотворени мерки, за които е невъзможно да има приеми.

Изводите са направени в анализа на министерството на земеделието, представен пред мониторинговия комитет на ПРСР, който се проведе в края на миналата седмица.

Предложението е към инвестиционната подмярка 4,1 от резерва на ПРСР да бъдат прехвърлени 24 442 985 публични средства, които са останали неусвоени в рамките на самата мярка 4. Други 27 263 416 евро публични средства също ще бъдат пренасочени към 4,1, но те са от Резерва извън мярка 4 – по неотворени досега мерки на ПРСР, поясниха експерти.

Или, ако обобщим – европейските средства, които ще бъдат отворени за този извънреден прием са 31 374 830 евро. Останалите са от националния бюджет.

Анализът е направен към 1 юли 2019 г., като експертите са установили „сериозен дисбаланс при отнасянето на договарянето вътре в подмярката спрямо първоначалното разпределение на средствата по приоритети и фокус области. Ето и какво се посочва в мотивите за извършване на новото прехвърляне не средства.

Една от основните причини за текущото отнасяне на проектните предложения към конкретни фокус области е невъзможността за техническо дублиране на средства, въпреки очевидното допринасяне на една инвестиция към повече от една фокус област в цял размер, от гледна точка на постигане на стратегическите цели на ПРСР, се посочва в мотивите на агроминистерството. Пример за това най-кратко може да бъде даден с инвестиция в строителство, при сертифициран биологичен производител (относимо към фокусна оценка 2А или 2В, включително и към приоритет Р4), на което е извършено енергийно обследване (относимо към фокусна оценка 5B или 5С) – разделяйки проектното предложение по типове инвестиции, 90% от обема на инвестицията следва да бъде отнесена към ФО 2А/2В, а едва 10% (дори и по-малко в повечето случаи към Р4, 5B или 5С).

Реално такава инвестиция допринася в пълен размер за постигане целите и на приоритети Р2, и на Р4, и на Р5 (енергийното обследване обхваща цялата инвестиция, като разход само по себе си е минимално спрямо стойността на проекта), но поради недопускане на двойно отчитане на средства самите разходи се отнасят като цяло по типове инвестиции, което технически измества разпределението от гледна точка на бюджет към най-голям обем.

Тъй като средствата като обем реално са договорени, но с дисбаланс по отношение на отнесените суми спрямо първоначално разпределените инвестиции, предложението на МЗХГ е средства в размер на общо 118 млн. евро публични средства да бъдат прехвърлени от приоритети 4 и 5, към приоритет 2, ФО 2А и 2Б, с цел изравняване на баланса в договарянето. В резултат на прехвърлянето на средства, договарянето предвижда да бъде в рамките на подмярката, след редукция на 13 529 412 евро публични средства, вследствие прехвърляне на сумите от Приоритети 4 и 5 (75% интензитет на ЕЗФРСР) към Приоритет 2 (85% интензитет на ЕЗФРСР).

Част от индикативните недоговорени (неотнесени като договори) средства, от фокус област 5D, се предвижда да бъдат пренасочени в рамките на преразпределяне на Резерва за изпълнение на Приоритет 5, към ФО 2А и 2Б.

Отделно, за компенсиране на евентуално намаляване на размера на разполагаемите средства под нивото на реално договаряне като цяло по подмярката, се предвижда прехвърляне на допълнителни средства в размер на 4 млн. евро публични  вътре в  Подмярка 4.1 - към ФО 5А, за покриване на отнесени инвестиции за напояване, в рамките на подмярка 4.1.

С цел стартиране на нов целеви прием по подмярката с достатъчно средства, се предвижда прехвърлянето на средства от нестартирали мерки към М4.1, към ФО 2А, в размер на допълнителни 7 294 118 евро публични средства.

След извършване на всички реалокации на бюджета в подмярка 4.1 решението е да се отвори нов прием по тази мярка с поне 31,4 млн. евро публични средства. При последващо анулиране или анексиране на договори, сумата може да се увеличи, което ще бъде взето предвид при обявяването на окончателният размер на бюджета за стартиращия прием.

Ще има трети прием по подмярка 4,1  –  с бюджет над 31,4 милиона евро
20441
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Само за лозаро-винарския сектор и една интервенция за животновъдство
Графикът за приемите по Стратегическия план за 2024 г. се пуска с огромно закъснение
Пчеларство – Плевен 2024
От 8 до 22 февруари започва приемът на заявления по секторните интервенции от Стратегическия план за финансовата 2024 г.
От 15 януари до 15 февруари 2024 г.
Едномесечен прием на проекти за екосъоръжения и за инвестиции в лозарския сектор
До 15 януари за стопанства в общините Тервел и Крушари
Добруджанска МИГ започва прием по подмярката за инвестиции
Приеми по Стратегическия план
От 1 до 15 декември се кандидатства за участия във винени изложения
Предстоящо
На 8 ноември ще се проведе форум за насърчаване на младежкото предприемачество
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини