Начало » Новини » Коментари
11.11.2019 г.

Близо 300 милиона лева, неусвоени по ПРСР, отиват към подмерките 4,1 и 6,1 и за биофермери

Мониторингов комитет на ПРСР
Близо 300 милиона лева, неусвоени по ПРСР, отиват към подмерките 4,1 и 6,1 и за биофермери

sinor

През 2020 г. министерството на земеделието планира приеми на проекти по 11 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. с бюджет от близо 114 млн. евро. Решението е взето на заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020г., проведено в края на миналата сесмица.

Особено важно беше и решението за изменение на програмата, включващо преразпределние на средства във връзка с рамката за изпълнение и предложение за прехвърляне на средства от нестартирали мерки.

Решено е от резерва да бъдат преразпределени 77 млн. евро от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) към инвестионните подмерки 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“, 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и по мярка 11 „Биологично земеделие“. Парите не бяха усвоени при междинната оценка на програмата, в резултат на което сега ги отгичат като резерв.

Преразпределението на средства има за цел да спомогне за ефективното разходване на средства в заключителния етап на изпълнение на ПРСР.

Управляващият орган на Програмата одобри и прехвърляне на допълнителни средства в размер на 70 млн. евро от нестартирали мерки и подмерки.

Със средствата ще бъде осигурена възможност за разработване и стартиране на мярка 5 „Възстановяване на селскостопански производствен потенциал, претърпял щети в резултат на природни бедствия, и въвеждане на подходящи превантивни мерки“. По този начин ще се осигури възможност за подпомагане на инвестиции в превантивни действия за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства. Във връзка с усложнената епизоотична обстановка по мярката ще могат да бъдат закупувани и животни.

С преразпределението на средствата се предвижда да бъде стартиран финансов инструмент чрез средства от ЕЗФРСР, поемане на нови ангажименти по мярка 11 „Биологично земеделие“ в рамките на кампания 2019/2020 г. и стартиране на прием на проектни предложения по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, насочен към животновъдни стопанства през пролетта на 2020 г. Поемането на нови ангажименти по мярка 11 ще бъде възможно единствено при положителни резултати от прилагането на биологично земеделие и системите за контрол в страната. Те ще бъдат обект на проверка на предстоящия одит от страна на службите на Европейската комисия, който ще започне на 19 ноември.

Ето и индикативният график за откриване на мерките за 2020 г.

В началото на 2020 г. ще има целеви прием по подмярка 6.3, насочен към животновъдни стопанства отглеждащи свине, птици и дребни преживни животни /кози и овце/. Целевият прием ще бъде насочен към малки земеделски стопанства, като една от целите в техните проекти ще бъде свързана с повишаване на биосигурността, което е от изключителна важност за здравословното състояние на животните. Ще се предостави възможност на малките свиневъдни, птицевъдни, козевъдни и овцевъдни стопанства да преодолеят неблагоприятните икономически последиците. Чрез осигурената подкрепа те ще могат запазят конкурентните си предимства спрямо по – големите земеделски стопанства, в условията на модернизирани животновъдни обекти с повишена превенция от епизоотии.

През 2020 г. за първи път ще стартира и подмярка 8.1 „Залесяване и поддръжка“. По нея ще се подпомагат дейности за залесяване и създаване на горски масиви чрез почвоподготовка, закупуване на залесителен материал, ограждане на залесените територии и др., като ще се насърчи и създаването на медоносни видове.

Важен акцент в индикативната годишната работна програма (ИГРП) е предстоящият прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, който се планира в периода март-април 2020 г. Приемът ще бъде насочен изцяло към проектни предложения в сектор „Животновъдство“. Приоритет отново ще бъде даден на животновъди, които предвиждат инвестиции с цел повишаване на биосигурността в стопанствата им.

Комитетът за наблюдение одобри УО на ПРСР 2014-2020 г. да разработи финансов инструмент за кредитиране на по-ниски лихвени проценти за земеделски стопани, млади фермери, микропредприятия, както и за ползватели на финансова помощ по отделни мерки от ПРСР.

Близо 300 милиона лева, неусвоени по ПРСР, отиват към подмерките 4,1 и 6,1 и за биофермери
19911
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
Еврокомисията одобри искането на България
Не губим средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Отчет за 2023 г.
Около 50 млн. евро остават неусвоени по ПРСР 2014-2020 г.
Публикуван през ноември
Сериозно изоставане по ПРСР - в отчета на ДФЗ за полугодието
ДФЗ
Две седмици преди Коледа са платени 35,5 млн. лева по ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини